– Danske og svenske melkebønder får dødskyss av Arla

NED, NED, NED: Usikker framtid for kalver og melkekyr - og ikke minst deres eiere - i Danmark (bildet) og Sverige.
NED, NED, NED: Usikker framtid for kalver og melkekyr - og ikke minst deres eiere - i Danmark (bildet) og Sverige. Foto: Colourbox

Gigantmeieriet Arla, som også eksporterer til Norge, setter fra 1. mars ned prisen til melkeprodusentene - for tredje gang på tre måneder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kriserammede landbruket i Danmark og deres hardt pressede kolleger i Sverige får en skikkelig knyttneve i ansiktet fra meierikonsernet Arla.

Arla melder at de fra 1. mars senker utbetalingsprisen til bøndene. Dermed har deres melkebønder fått kuttet sine inntekter med 20 prosent på bare tre måneder.

Det er den tredje prissenkingen Arlas melkeprodusenter blir utsatt for i år, melder danske og svenske medier.

– Det aktuelle prisfallet er, pent sagt, et dødskyss, og bankene har allerede reagert. Det er blitt lagt ned foruroligende mange melkebruk i januar og februar, sier Kjartan Poulsen, leder av Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, til Jyllands-Posten.

Les også: Milliarder av EUs landbruksstøtte går rett til danske banker

Dramatisk industrimarked

Det siste varslet innebærer at melkeprisen til svenske bønder så langt i år er kuttet med 68 øre, nesten 20 prosent.

– Arlas melkepris blir påvirket av de dramatiske nedgangene i pris på industrimarkedene i det siste, etter toppnoteringer i høst, sier Patrik Hansson, sjef for Arla Sverige til Land Lantbruk.

I Danmark innebærer Arlas priskutt så langt i år et inntektstap på 880.000 kroner for et gjennomsnittlig melkebruk i året, skriver Jyllands-Posten.

Les også: Stadig større, men ikke dejligt å være bonde i Danmark

EU pusher melkepulver til dumpingpris

I bakgrunnen spøker store lagre av melkepulver som EU-kommisjonen kjøpte opp som et støttetiltak i kriseårene 2015-2017.

Lagrene er nå på 370.000 tonn skummetmelkkpulver, noe som ifølge Jyllands-Posten legger et sterkt press på de på forhånd svært lave prisene på melkepulver.

Pulveret på lager kan dekke et halvt års forbruk i EU og nærmer seg holdbarhetsdatoen. Kommisjonen har derfor begynt å selge ut varene til ekstremt lave priser.

Les også: Svensk og dansk ost flommer inn i Norge - tross ostetollen

Personvernpolicy