Meny

Oslojenta ble vektløs 31 ganger på fire dager

Fysikkstudenten Victoria Emilie Lofstad (25) beskriver opplevelsen som euforisk og ukontrollerbar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du noen gang drømt om å sveve rundt i en romstasjon, helt vektløs og fri som fuglen? Eller kanskje du bare skulle ønske du fikk oppleve ett sekund uten gravitasjon? Norske Victoria Emilie Lofstad (25) fikk det både i pose og sekk da hun gikk ombord på et tysk Zero-G fly tidligere denne høsten.

– Helt fantastisk

Fysikkstudenten skriver masteroppgave i plasmafysikk ved Universitet i Oslo. I forbindelse med oppgaven var hun heldig nok til å få være med i et fly som er konstruert for å gi passasjerer vektløshet flere ganger i løpet av en flyvning. Lofstad gikk ombord i flyet i Bordeaux i Frankrike, fasilitert av selskapet Novespace, som har spesialisert seg på parabelflyvninger.

Man kan enten fly i vektløshet, som hun gjorde, eller fly i en litt annen bane og oppnå samme gravitasjon som man vil ha på månen eller på mars. Flyvningen var sponset av den tyske romorganisasjonen (DLR).

– Det var veldig gøy å få være med på dette. Å være uten vekt er noe som ikke kan forklares før man opplever det, det er helt fantastisk, sier studenten til ABC Nyheter med opprømt stemme.

Denne type flyvninger er en fin måte å teste utstyr til forskjellige type romoppdrag. Man møter de samme fysiske forholdene ute i verdensrommet, som varierende gravitasjon, nullgravitasjon og sterk gravitasjon.

Victoria ser på er en dataskjerm som viser bildene de tok av plasmaen. Hun sjekker om opptakene blir bra eller om noe med eksperimentet må endres. Foto: Emilie Victoria Lofstad.

Annerledes eksperimentering

Vanligvis forbinder man forskning med å utføre eksperimenter, måle, analysere, beregne og finne egenskaper ved noe. For Victoria Emilie var dette litt snudd på hodet, bokstavelig talt.

En av tingene hun skulle undersøke var hvordan plasmapartikler oppførte seg uten gravitasjon til stede.

Plasma er den mest vanlige aggregatformen for materie i universet. Enkelte anslår om lag 99 prosent av hele det synlige universet til å være plasma.

Solen og andre stjerner består hovedsakelig av plasma, og siden solen inneholder både kjerner og elektroner, danner de elektrisk polariserte (ioniserte) lag. Det er også påvist at rommet mellom stjernene også er fylt av plasma, riktignok et svært fortynnet plasma.

I forkant av Lofstads eksperiment ble ørsmå plastkuler på 0,001mm puttet i en tank. Forskningsteamet lagde en egen plasmatype som egnet seg godt for å studere én og én partikkel.

– Heldigvis er partiklene store nok til at vi kan filme dem for å se hvordan de beveger seg. Siden de oppfører seg likt som en plasma, er det en måte å forstørre en plasma på. Da kan man lære noe om hvordan hver enkelt partikkel i en plasma beveger seg, noe man ikke kan observere. I tillegg er det en måte å imitere støvpartikler i kosmos. Slik kan vi bedre forstå det enorme rommet rundt oss, forklarer Lofstad.

For å best mulig etterligne forholdene i verdensrommet, gjøres eksperimentene i vektløs tilstand. Dette kan enten gjøres i et drop tower, som gir 6-9 sekunder med vektløshet, eller i parabolske flyvninger, hvor man får rundt 22 sekunder i vektløs tilstand!

Lofstads flyvninger foregikk over fire dager og hun ble vektløs hele 31 ganger i tilsammen 22 sekunder.

Studenten husker en ting litt bedre enn andre. Da hun skulle trykke på en knapp for å starte kameraet, forsvant tyngdekraften plutselig og da ble oppførselen brått veldig klumsete.

– Jeg begynte å flyte rundt og hadde ingen kontroll. På refleks startet jeg å svømme med armene, som om det skulle hjelpe. Isteden roterte jeg rundt og rundt, ler Lofstad.

Lofstad beskriver opplevelsen som merkelig, euforisk og ukontrollerbar. Du kan se videoen i toppen av denne saken.

Dobbel gravitasjon - selv huden blir dratt nedover

Før Lofstad og teamet entret vektløshet var de først i såkalt «2G», altså to ganger normal gravitasjon, som vil si at det føles som om man veier dobbelt så mye. I 2G blir man virkelig presset ned mot gulvet, det føles som om alle innvollene presses nedover og det blir tyngre å puste.

– Selv huden i ansiktet blir liksom dratt nedover. Generelt ganske ubehagelig. Men så går man brått fra 2G til 0G, og det gjør at det føles ekstra behagelig å være vektløs, for det blir så mye lettere å puste, man presses ikke lengre mot gulvet, og man kan bevege seg fritt. Det å være vektløs er generelt en veldig behagelig følelse, og den brå overgangen fremhever virkelig det, sier hun entusiastisk.

Likevel syns hun 2G-flyvning var en ganske morsom fase av flygingen. Det å gå skulle vise seg å ikke være så lett som man skulle tro.

– Hvis man prøver å gå for eksempel føles det som å bevege seg i sirup, det å løfte armene er overraskende vanskelig, og hvis man slipper noe mot gulvet, en penn for eksempel, faller den mye raskere enn vanlig. Det var ganske morsomt det også, på en litt surrealistisk måte.

Skulle det ikke være vanskelig nok å ta armhevninger nede på bakken, kan man trøste seg med at det er enda vanskeligere i 2G.

– Jeg prøvde også å ta push-ups i 2G, men greide ikke engang å løfte hodet opp fra bakken, sier Lofstad.

Studenten advarer imidlertid om et viktig faremoment ved slike vektløse flyvninger.

– Passe på å ikke være opp-ned før tyngdekraften returnerer. Da kan man brekke mye rart.

Kosedyr som varsellampe

På romferger pleier man å ha for eksempel et kosedyr festet til en tråd i taket, og når den begynner å flyte fritt vet astronautene at de entrer vektløs tilstand, selv om de er så godt stroppet fast i setet at de ikke nødvendigvis kjenner det selv.

– Vi hadde tilsvarende «vektløsalarm», selv om det ikke var noe tvil om når vi ble vektløse. Man begynner jo å flyte i en eller annen retning. På bildet ser det ut som om jeg har kontroll, og innimellom har man kontroll, men så plutselig blir det litt turbulens i flyet og så begynner man å rotere ukontrollert til det kommer noen vakter og snurrer deg tilbake. Veldig gøy, sier Lofstad.

Bildene kan du se over i bildegalleriet.

Veilederen til nordmannen spøkte med at man fikk en sprøyte i øyet før de begynte flyvningen, for å unngå «romsyke». Heldigvis var ikke dette sant, men alle ombord fikk en medisin for å motvirke kvalme. Man vil jo ikke at oppkast skal flyte rundt seg i det uendelige.

VIDEO:Så vanskelig er det å spise i vektløs tilstand

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:46 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42 Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:48 Søker etter eldre kvinne i Skien sentrum og i Hjellevannet00:46 Detonasjon ved politihus i Sverige00:39 Jordras stenger vei langs Beisfjord i Narvik00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA23:01 Enebolig i Tana overtent22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20 Oslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Minneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Intervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon15:22 Solbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21 Krekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20 Open Arms får legge til kai på Mallorca14:51 Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36 – Grunnlaget for torsken har kollapset14:24 Rykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland13:59 Brasils president med nytt angrep på Norge13:59 Inflasjonen synker i eurosonen13:53 Ny teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding13:29 Kinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04 Manshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55 Fem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36 Prinsessen på plass på ny skole12:35 Flaggstang falt over en person ved politistasjon12:02 Tog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55 Ny skolestreik for klimaet 30. august11:54 Tyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50 Hurtigruten bygger om skip til hybrider11:09 Høyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58 Bergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57 Coutinho klar for Bayern10:30 Iran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29 Casper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05 Markert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05 Dinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56 Trump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55 Bjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41 «Dyne-Larsen» er død09:23 Mennene i flertall ved høstens valg09:17 Pochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17 Tyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15 Elyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14 Prins Andrew avviser overgrepsanklager08:08 Flyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26 Kjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17 Skogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15 Tallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01 Tuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50 Religionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30 Trump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30 Krever billigere og flere nattog06:25 Diskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24 Dette skjer i dag05:30 Vil endre reglene for å ta førerkort05:29 Dette skjedde i natt05:26 Privat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08 Hoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30 Samboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11 30 migranter pågrepet i Slovakia04:01 Norges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45 Antall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43 Medvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35 Valgomater kan avgjøre valget for mange03:05 Iransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49 Danmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30 Intenst regnvær langs svenskegrensa
Siste nytt
01:46VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42NorgeHalve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:48NorgeSøker etter eldre kvinne i Skien sentrum og i Hjellevannet00:46VerdenDetonasjon ved politihus i Sverige00:39NorgeJordras stenger vei langs Beisfjord i Narvik00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA23:01NorgeEnebolig i Tana overtent22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26Helse og livsstilTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20PolitikkOslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenMinneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkIntervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon15:22SportSolbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21NorgeKrekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20VerdenOpen Arms får legge til kai på Mallorca14:51PolitikkBritisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36Helse og livsstil– Grunnlaget for torsken har kollapset14:24VerdenRykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland13:59VerdenBrasils president med nytt angrep på Norge13:59PengerInflasjonen synker i eurosonen13:53VerdenNy teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding13:29VerdenKinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04NorgeManshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55VerdenFem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36KulturPrinsessen på plass på ny skole12:35NorgeFlaggstang falt over en person ved politistasjon12:02ReiseTog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55NorgeNy skolestreik for klimaet 30. august11:54VerdenTyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50ReiseHurtigruten bygger om skip til hybrider11:09PolitikkHøyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58NorgeBergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57SportCoutinho klar for Bayern10:30VerdenIran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29SportCasper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05PengerMarkert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05SportDinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56VerdenTrump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55NorgeBjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41Penger«Dyne-Larsen» er død09:23PolitikkMennene i flertall ved høstens valg09:17SportPochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17VerdenTyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15SportElyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14VerdenPrins Andrew avviser overgrepsanklager08:08PengerFlyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26SportKjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17VerdenSkogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15NorgeTallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01SportTuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50NorgeReligionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30PengerTrump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30PolitikkKrever billigere og flere nattog06:25PolitikkDiskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24NorgeDette skjer i dag05:30MotorVil endre reglene for å ta førerkort05:29NorgeDette skjedde i natt05:26KulturPrivat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08NorgeHoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30NorgeSamboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11Verden30 migranter pågrepet i Slovakia04:01NorgeNorges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45VerdenAntall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43SportMedvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35PolitikkValgomater kan avgjøre valget for mange03:05VerdenIransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49VerdenDanmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30VerdenIntenst regnvær langs svenskegrensa
Populært