Utbrudd av pest på Madagaskar - frykter spredning

Myndighetene på Madagaskar kjemper mot en pestepedemi som har brutt ut på den afrikanske øya. Her får skolebarn på seg ansiktsmaske for å forhindre smitte. Foto: AP / NTB scanpix.
Myndighetene på Madagaskar kjemper mot en pestepedemi som har brutt ut på den afrikanske øya. Her får skolebarn på seg ansiktsmaske for å forhindre smitte. Foto: AP / NTB scanpix.

Et utbrudd av pest har kostet 21 personer livet på Madagaskar siden august. Minst 114 personer skal være smittet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdens helseorganisasjon WHO vil øke sin innsats på Madagaskar etter et utbrudd av pest som så langt har tatt livet av 21 personer og smittet 114.

Det første tilfellet ble identifisert 31. august, og antallet har økt hurtig. Onsdag forrige uke mistet en basketballtrener fra Seychellene livet av pesten under et besøk i landet i forbindelse med et sportarrangement, skriver WHO.

– Kan spre seg

– WHO er bekymret for at pesten kan spre seg ytterligere ettersom den allerede er funnet i flere byer, og vi befinner oss i starten for smittesesongen som normalt går fra september til april, sier WHO-sjef på Madagaskar, Dr. Charlotte Ndiaye, i en pressemelding publisert på organisasjonens nettside.

Les også: Slik angriper pest – og slik forsvarer vi oss

WHO har nå bevilget 300.000 dollar i nødhjelpsmidler i tillegg til medisinsk utstyr, og ber om ytterlige 1,5 millioner dollar for å trappe opp kampen mot pesten.

– Våre team er på plass for å gi teknisk hjelp, overvåke situasjonen og etablere kontakt med lokalsamfunnene. Vi gjør alt vi kan for å bistå og hjelpe myndighetene i deres innsats, sier Ndiaye.

400 tilfeller hvert år

På Madagaskar rapporteres det om rundt 400 tilfeller av pest hvert år. De fleste av dem er byllepester som smitter gjennom kontakt med smittet vev. Vanligvis skjer disse utbruddene i rurale områder. At pesten nå har dukket opp i urbane områder øker risikoen for spredning.

Les også: Uvanlig mange pesttilfeller i USA

Ifølge WHO er det funnet tilfeller av både byllepest og lungepest under utbruddet på Madagaskar. Lungepest er mye sjeldnere og farligere enn bullepest. Sykdommen kan være dødelig om den ikke behandles innen ett døgn. Lungepesten spres med dråpesmitte og de som smittes får influensalignende symptomer.

I 2014 opplevde det afrikanske landet en pestepidemi som også spredte seg til hovedstaden. Ifølge WHO kostet epidemien den gang 81 mennesker livet.

Les også: 40 døde av byllepest på Madagaskar

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært