Norske nazister på plass i Göteborg

Politi og motdemonstranter på Heden før Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstrasjon i Göteborg lørdag. Foto: Thomas Johansson / TT / NTB scanpix
Politi og motdemonstranter på Heden før Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstrasjon i Göteborg lørdag. Foto: Thomas Johansson / TT / NTB scanpix

Flere hundre nazister masjerer gjennom Göteborg i dag. I første rekke skal det være flere nordmenn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også norske naziseter er på plass i Göteborg for marsjen til den Nordiska motståndsrörelsen (NMR) lørdag.

Journalist og forfatter John Færseth har fulgt det høyreekstremistiske og nynazistiske miljøet tett, og sier til Dagbladet at han har observert 8-10 norske medlemmer av Den nordiske motstandsbevegelsen.

– Det er nordmenn i første rekke i toget som går nå. Jeg har sett 8-10 nordmenn som jeg kjenner igjen, sier Færseth.

En av nordmennene som har møtt opp for å delta i marsjen, er lederen for gruppa Den nordiske motstandsbevegelsen i Norge, Haakon Forwald. Til NRK at sier han de skal demonstrere mot «forbryterne», som ifølge Forwald er «politikerne og mediene, blant andre».

– Vi er mennesker av kjøtt og blod som har en sterk misnøye med systemet, medieklimaet og så videre. Vi vil verne om vårt folk, og vi er ikke redde for å ta til gatene, sier den norske nazilederen som sier demonstrasjonen skal vise at misnøyen blant gruppens medlemmer ikke bare er å finne på Internett.

Til NRK sier Forwald at han håper 1.000 demonstranter kommer til å delta i marsjen. Men på grunn av det han omtaler som hets fra mediene i forkant, mistenker han at en del har blitt skremt vekk.

Svenske medier anslår lørdag ettermiddag at det er kommet 500 nazister og sympatisører for å delta i marsjen.

Forwald sier de ikke vil angripe noen, men at de er «forberedt på å forsvare seg» dersom man blir angrepet av motdemonstranter.

Les også: Nazimarsj i Göteborg: – Politi sparket i ansiktet