Sverige:

Syrer fikk tilgang på tre leiligheter til tre koner og 16 barn

Den svenske kommunen Nacka har brukt 14 millioner kroner for å kjøpe opp leiligheter som de leier ut til en mann og hans tre koner. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det melder flere svenske medier.

Kommunen har til sammen brukt 305 millioner kroner på 94 leiligheter til flyktninger med oppholdstillatelse siden januar i fjor.

Det er utgjør boenheter til ca. 340 personer, ifølge Expressen.

Bakgrunnen er de store ankomsttallene i høsten 2015.

Polygami

Polygami omfatter to ulike ekstaskapsformer: mellom én mann og flere kvinner på en gang ( polygyni), og én kvinne og flere menn samtidig (polyandri).

Kilde: NTB og Store Norske Leksikon

– I år har vi kjøpt 44 leiligheter for 145 millioner kroner. Vi gjør det for å ordne boliger de som er tildelt oss av Migrationsverket, sier, Mats Gerdau, kommunestyrets talsmann til Expressen.

– Vi advarte

At en syrisk mann og hans tre koner får tre ulike leiligheter skaper reaksjoner.

– Det er staten som bestemmer hva salgs personer som kommer, og vi har ingen innflytelse på om de er gift med en, to, tre eller ingen personer, sier Gerdau til TV 4.

En ny lov som trådte i kraft i 2016, kalt «anvisningslagen», gjør at svenske kommuner er tvunget til å ta imot et visst antall flyktninger hvert år.

– Vi advarte om disse konsekvensene med kortsiktige, dyre og noen ganger dårlige løsninger. Men vi kan ikke velge hvilke lover vi vil følge og hvem vi skal ignorere, sier Gerdau til Expressen

Ifølge Nyhetsbyrået TT hadde 55 av 290 svenske kommuner i mai kjøpt boliger for å leie ut til nyankomne flyktninger.

– Å betale 14 millioner for at en mann skal leve som han gjorde i hjemlandet sitt med tre koner, med separate bosteder for hver kone, synes vi er feil, sier Mikael Strandman i Sverigedemokraterna til TV 4.

Les også: 800 godtar flerkoneri på muslimsk datingside

Flerekoneri lovlig i Sverige

I Sverige er det lov til å være gift med flere personer samtidig, så lenge personene giftet seg i et land der det er lov.

Norske utlendingsmyndigheter anerkjenner bare ekteskap som er inngått i tråd med norsk lov, altså verken polygami eller ekteskap med mindreårige.

Men loven kan omgås ved at mannen er juridisk gift med én kvinne, og religiøst gift med flere. I Norge finnes det ikke et forbud mot utenomrettslige, religiøse vigsler.

Les også: – Flerkoneri må på dagsordenen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden