Meny

Professor om Jensen-saken: – Kan få en stygg ripe i lakken

Mandag faller dommen i Jensen-Cappelen-saken. Følg direktesending fra før retten settes i vinduet over.

Ingen har vært tjent med rettssaken mot den korrupsjonstiltalte politimannen Eirik Jensen, mener professor.

Mandag kl. 9.30 starter dommerne i Oslo tingrett under ledelse av Kim Heger opplesningen av dommen mot Eirik Jensen og hans medtiltalte, den såkalte hasjbaronen Gjermund Cappelen. Opplesningen ventes å ta fire timer.

Påtalemyndigheten mener å kunne knytte Jensen til grov korrupsjon og innførsel av 13,9 tonn hasj. Jensen risikerer lovens strengeste straff, 21 års fengsel.

Begge parter taper

Professor ved Politihøyskolen i Oslo, Paul Larsson, mener dommerne er nødt til å vurdere det han selv kaller en rekke «påstander og indisier».

Uansett utfall mener Larsson saken har vært en katastrofe både for Jensen og politiet.

– Hvis saken er oppspinn, og Jensen blir frifunnet på alle punkter, så er har det uansett vært en katastrofe for Jensen. Men man må også tenke på det som har blitt virvlet opp i politiet i forbindelse med saken, som har skapt alt annet en god stemning, sier han til NRK.

Les også:  Eirik Jensen: - Jeg var forbannet

Ripe i lakken

Også professor ved Universitetet i Bergen, Jørn R.T. Jacobsen, er spent på utfallet av saken.

– Enten handler det om domfellelse av en offentlig tjenestemann med sentrale verv, eller så handler det om en urettmessig forfølgelse av en tjenestemann som tvert imot har tjent samfunnet sak.

Om Jensen blir dømt tror professoren at mange kommer til å stille spørsmål om hvordan Jensen kunne holde på i så lang tid, uten at noen oppdaget det.

– Jeg kjenner ikke til saker av dette omfanget. Det er derfor den har så stor betydning, nettopp fordi det går på tilliten til rettsapparatet. Det er et rettsapparat vi i utgangspunkt har stor tillit til, men som kan få en stygg ripe i lakken, sier han til NRK.

Les også:   Eirik Jensen: – Redd for å bli dømt til fengsel

Stor grad av tvil

Eirik Jensen ble kjent som den betrodde politilederen som med ukonvensjonelle metoder infiltrerte gjengmiljøene og ble kompis med de kriminelle. Men metodene hans irriterte også mange kolleger.

Jensens advokat John Christian Elden håper tvilen spiller på lag medden tiltalte politimannen.

– Jeg har sjelden vært i en rettssak der påtalemyndigheten har fremmet en sak med så stor grad av tvil. Normalt ville en slik sak vært henlagt, sier Elden til NTB.

Populært