Meny

10 år siden Dung Tran Larsen forsvant sporløst

Thi Phuong Dung Tran Larsen (22) forsvant fra sitt hjem i Loddefjord i Bergen 14 juli for ti år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

22 år gamle Dung Tran Larsen kom til Norge 23. juni 2004 for å gifte seg med en norsk mann. Nøyaktig tre år senere slutter alle offisielle spor etter kvinnen. 

Ifølge ektemannen forsvant Dung fra deres hjem i Kjøkkelvik i Bergen natt til lørdag 14. juli i 2007, men det finnes ingen sikre observasjoner av henne etter at hun ble sett på et kjøpesenter på Sotra den 23. juni. Fem dager før hun sist ble sett hadde hun født parets andre barn.

Ektemannen meldte henne først savnet den 20. juli.

– Jeg tenkte det var greit å si i fra, skal han ha sagt til politiet, før han ville gå igjen, ifølge VG.

Politiet holdt ham igjen for å få flere detaljer.

Tror hun ble drept

Hun og ektemannen ville vært gift i tre år den 6. september det året, og dermed kunne hun etter norsk lov fått opphold i Norge dersom hun skilte seg fra mannen. Ektemannen er overbevist om at kona har forlatt ham og de to barna av egen fri vilje.

Dung skal ikke ha varslet noen om at hun planla å forlate hjemme sitt kvelden hun forsvant. Den unge kvinnen skal ha tatt med seg passet sitt, lommeboken, en mobiltelefon og en pengesum fra parets spareboks før hun forlot hjemmet sitt. 

Likevel tror politiet at kvinnen skal ha blitt drept.

Politiet setter i gang omfattende søk etter den savnede kvinnen, men hun er sporløst forsvunnet.

– Det er ingen utenforstående vitneobservasjoner av henne etter 23. juni og ingen tekniske spor etter denne tiden. Det virker derfor sannsynlig at noe straffbart har skjedd, sa politiinspektør Tore Salvesen ved Laksevåg politistasjon til Bergensavisen, en måned etter Dung ble meldt savnet.

Les mer:  Ingen spor etter Dung Tran Larsen i Vietnam

Ektemannens familie siktes

To dager etter uttalelsen fra Salvesen blir ektemannen, hans foreldre og hans bror pågrepet og siktet for forsettelig, subsidiært frihetsberøvelse.

Både ektemannen og hans mor hevder de så henne i live etter 23. juni, men Dungs mobiltelefon ble ikke brukt etter den dagen.

I samme tidsrom skal svigermoren ha sykmeldt seg. Begrunnelsen var at hun måtte ta seg av sin 62 år gamle mann, som skal ha hatt dårlig helse, men politiet tvilte da på at dette var den reelle årsaken til sykmeldingen.

De trodde svigermor måtte være hjemme for å passe Dungs to barn mens barnefaren var på jobb, og slik bidratt til å holde det skjult at Dung var forsvunnet eller drept.

Les mer:  Dungs ektemann fengslet for fire uker

Gjorde omfattende søk

Ektemann jobbet som sjåfør i et transportselskap som ofte kjørte avfall til et forbrenningsanlegg i Rådalen. Politiet ville derfor forsøke å finne ut om kvinnen kan ha blitt dumpet på forbrenningsanlegget, og gjennomførte en testbrenning av en gris for å vite hva de skulle se etter. 

Politiet gjorde omfattende søk med likhund etter Dung Tran Larsen. Foto: Marit Hommedal / Scanpix

Eksperter gikk gjennom avfall fra en hel måned som ble levert til søppelforbrenningsanlegget, gravemaskiner gravde opp hagen til familien, likhunder gjorde flere søk, miniubåter utstyrt med kameraer undersøkte Rognesundet og spesialfartøy og dykkere lette i to dager under Askøybroen, men ingen steder fant de spor etter Dung.

Les mer:  Gjenopptar søk etter Dung Tran Larsen etter tips fra omstridt «klarsynt»

Betalte erstatning

Ektemannen og svigermoren til Dung satt varetekstfengslet i tre måneder den høsten, men til slutt ble saken henlagt i 2009 på bevisets stilling.

Året etter betalte ektemannen 240.000 i erstatning til Dungs foreldre i Vietnam etter at foreldrene til Dung gikk til sivilt søksmål mot mannen.

Han skrev et brev til Bergens Tidende at han ikke ønsket å være til stede i en sivil rettssak.

– Jeg har derfor i dag informert Bergen tingrett om at jeg aksepterer erstatningskravet i stevningen som kom 10.07. 2007 uten gjennomføring av noe hovedforhandling. I dette ligger det selvfølgelig ikke noe erkjennelse av skyld, skrev ektemannen i brevet.

Les mer:  Ektemannen vil ha Dung erklært død

– Vi kommer til å finne ut hva som har skjedd

Etterforskningen har vært blant de mest kostnadskrevende i Hordaland politidistrikt. Politiinspektør Tore Salvesen på utgiftene i 2010, og fant ut at de hadde brukt 14,5 millioner kroner på å finne tobarnsmoren, ifølge VG.

Politiinspektør Tore Salvesen gir ikke opp håpet omå finne ut hva som skjedde med Dung Tran Larsen. Foto: Marit Hommedal / Scanpix

Ti år senere sier Salvesen til VG at publikums interesse for Dung Tran Larsen har vært unik.

– Det kommer med ujevne mellomrom stadig inn tips fra folk som mener de vet noe om saken. De tar vi inn til avhør om de mener de har konkrete opplysninger. Vi har ikke hatt noen søk i år, men vi hadde noen få søk i fjor, sier Salvesen.

Etterforskningen er i dag ikke aktiv, og saken har status som uoppklart.

– Det jeg har sagt hele tiden og det står jeg ved, er at på et eller annet tidspunkt kommer vi til å finne ut hva som er skjedd. Forhåpentligvis kommer vi til å finne henne. Det er viktig, først og fremst med tanke på de pårørende, sier Salvesen til VG.

Øvrige kilder: NTB.

Les også:

Et ekstremt uvanlig dødsfall

– Overbevist om at noen vet hva som har skjedd

Ble lurt til å bli voldtektsmann

Populært