Meny

Returnert til Kabul en uke før terrorangrepet:

– Slutt å si at Kabul er trygt, dere vet ikke hvordan det er her

En skadet mann vandrer i Kabul etter angrepet onsdag. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Omar Sobhani / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere afghanere som er sendt ut av Norge ble onsdag rammet av terrorangrepet i Kabul. Hotellet hvor asylsøkerne bor de første 14 dagene etter ankomst fikk vinduene blåst ut av bomben.

Minst 90 personer ble drept, og over 450 andre såret da en bombe plassert i en tankbil gikk av midt i rushtrafikken onsdag morgen. De fleste ofrene var sivile afghanere, blant dem barn.

Ingen nordmenn er berørt av angrepet i Kabul, opplyste UDI onsdag morgen, men hotellet hvor returnerte asylsøkere fra Norge bor de første 14 dagene, ble rammet i angrepet.

Bakgrunn: Flere hundre rammet av blodig terrorangrep i Kabul

– Det var som et jordskjelv

På hotellet Rhosan Plaza, i sentrum av Kabul, bor flere enslige mindreårige asylsøkere og andre asylsøkere som ble returnert fra Norge i slutten av mai. Utlendingsdirektoratet og norske myndigheter gir tilbud til opphold på hotellet for både de som blir uttransportert og reiser med assistert retur til Afghanistan, opplyser Utlendingsdirektoratet.

De utviste afghanerne blir innlosjert på hotellet i Kabul i 14 dager mens de etablerer seg på nytt. Regningen betales av norske myndigheter som en del av returavtalen, bekrefter UDI.

ABC Nyheter har vært i kontakt med en av guttene som bor på hotellet.

På telefon fra Kabul har han en klar beskjed til norske politikere:

– Jeg ba Norge om beskyttelse, men UDI mener at Kabul er et trygt sted. Hvordan kan de si det? Jeg er ikke trygg et eneste minutt, jeg frykter det vil skje mer her allerede i morgen. Slutt å si Kabul er trygt, dere vet ikke hvordan det er her.

ABC Nyheter snakket onsdag kveld med han og to andre gutter som er blitt returnert fra Norge.

De er tre av i alt over 770 afghanere som er returnert til Afghanistan det siste halvannet året.

For afghanere er Norge blitt et av Europas trangeste nåløyne: 78 prosent får nå avslag. I 2015 fikk 80 prosent asyl.

I 2016 endret UDI sin vurdering av sikkerhetssituasjonen i landet. I april i år endret de igjen sikkerhetsvurderingen og definerer to av Afghanistans 34 provinser som «generelt utrygge». UDI mener afghanere fra disse provinsene kan returneres til internflukt i Kabul.

Les saken: Listhaug: – Trygt å sende asylsøkere tilbake til Afghanistan

– Frykter jeg vil bli drept

– Når jeg ikke stoler på morgendagen min, hvordan skal jeg kunne tenke på fremtiden, fortsetter gutten.

UDI mener han har fylt 18 og ikke har beskyttelsesbehov, selv påstår han å være 17 år. 22. mai ble han tvangsreturnert fra Trandum.

22. mai ble gutten returnert fra Norge. Nå forteller han om sin opplevelse av terrorangrepet i Kabul. Foto: Privat

– Siden jeg kom til Afghanistan har jeg ikke klart å sove. Jeg er veldig bekymret og er i en stressituasjon. Jeg frykter jeg vil bli drept her nede, situasjonen i Kabul er bare tragisk, sier han til ABC Nyheter.

ABC Nyheter har valgt å anonymisere gutten i samråd med den tidligere vergen hans for å ikke utsette han for en sikkerhetsrisiko i landet.

Etter angrepet onsdag, sier den afghanske gutten at han ikke tør å gå ut.

–Jeg trodde det var et jordskjelv. Da jeg kom ut av hotellet var det kvinner og barn som gråt, mange ambulanser og alt var kaos. Jeg var veldig redd, sier gutten som kommer fra Qarabagh-distriktet. Det ligger over 200 hundre kilometer fra Kabul.

Gutten har sendt ABC Nyheter video og bilder fra hotellet. Det viser hvordan trykkbølgen fra bomben førte til omfattende materielle skader og vinduene ble blåst inn.

– Jeg er ikke meg selv lenger, jeg vet ikke hva som skjer, sier gutten som hevder han er helt tom for penger etter reisen til Europa og Norge.

(Saken fortsetter etter bilder og video)

SKADER: Hotellet som ligger noen hundre meter unna stedet hvor bomben eksploderte ble rammet.

SE VIDEO FRA HOTELLET ETTER ANGREPET:

Hotellet Roshan plaza ligger bare noen få hundre meter borte fra der bomben gikk av, og hotellet ble også rammet i et terrorangrep i september i fjor.

UDI sier deres samarbeidspartnere ikke melder om skader:

– Vi har undersøkt med våre samarbeidspartnere i Kabul. De har rapportert at bomben rammet verken hotellbygningen eller ansatte og gjester, til tross for at det var en stor eksplosjon, og at hotellet ligger i nærheten av der bomben gikk av, sa enhetsleder i returenheten, Katinka Hartmann, til ABC Nyheter torsdag formiddag.

Noen timer senere bekrefter UDI at de er kjent med knuste vinduer på hotellet, men at ingen ansatte eller gjester ble skadet.

ABC Nyheter får bekreftet fra flere uavhengige kilder at hotellet er påført skader. Overfor ABC Nyheter bekrefter også en talsperson for at hotellet er rammet:

– Hotellet er ikke helt ødelagt, men alt av glass og vinduer er knust, skriver talspersonen og opplyser at rundt 20 returnerte asylsøkere fra Norge bor på hotellet.

Les også: Norske Terje: – Det er en sjokkstemning over byen

Ringte livredd til norsk verge

Vera Jane Stigen har siden juli 2015 fungert som verge for gutten. Han bodde på asylmottaket i Gibostad i Troms inntil slutten av april. Etter det ble han sendt til Trandum, og var der i en måned, ifølge Stigen.

Nå er hun bekymret for 18-åringen og andre som er returnert til Afghanistan.

– Han ringte til meg klokka 8 på morgenen onsdag og var livredd. «Du må hjelpe meg ut av Afghanistan», sa han og var helt ute av seg, forteller vergen til ABC Nyheter.

Hun er kritisk til returer til Kabul.

– Jeg tenker at norske myndigheter har gjort en for dårlig jobb med å sjekke ut sikkerhetssituasjonen. De kunne sendt de til døden, de kunne vært der bomben smalt.

Les også: Gutta vi glemte

FORTVILELSE: Sårede etter angrepet i Kabul onsdag. Foto: Mohammad Ismail / Reuters

FN: – Kabul er blitt mer utrygt
UDI: – En enkelthendelse

Mandag meldte FN at 100.000 afghanere er fordrevet siden årsskiftet. Ifølge rapporten mener FN at Kabul er blitt mer utrygt, byen blir ikke lenger regnet som et trygt tilfluktssted for personer som bor i krigsrammede områder andre steder i landet.

Utlendingsdirektoratet (UDI) mener det generelt er trygt å returnere asylsøkere med endelig avslag til den afghanske hovedstaden Kabul.

- Vi følger løpende med på sikkerhetssituasjonen i Afghanistan generelt og Kabul spesielt. Videre vurderes hver sak individuelt. Enn så lenge vurderes bombeangrepet som en enkelthendelse, som ikke endrer vår praksis på generelt grunnlag, sier områdeleder Line Schei Mogenstad til ABC Nyheter.

Du kan lese mer om UDIs vurdering av Afghanistan her.

I februar påpekte Etteretningstjenesten i Norge følgende i sin trusselvurdering:

«Taliban styrker den militære posisjonen sin i alle deler av Afghanistan og setter afghanske sikkerhetsstyrker under stadig større press»

SE VIDEO FRA BOMBEANGREPET I KABUL:

Fakta om angrep i Kabul det siste året

* 31. mai 2017: Minst 80 mennesker ble drept og over 350 såret av en bilbombe i Kabuls ambassadestrøk, like ved den tyske ambassaden.

* 8. mars: Et selvmordsangrep fulgt av et militært angrep mot Afghanistans største militære sykehus tar livet av minst 30 personer og såret over 50. IS hevder at de står bak.

* 1. mars: Minst 16 personer ble drept og minst 38 såret i to angrep ved Kabuls militærskole vest i byen og foran hovedkvarteret til den afghanske etterretningstjenesten øst i byen.

* 7. februar: Minst 19 personer ble drept og over 40 såret i et angrep ved høyesteretts bygning i sentrum av Kabul.

* 10. januar: Minst 38 mennesker drept i et dobbelt bombeangrep nær nasjonalforsamlingen. Taliban-bevegelsen har påtatt seg ansvaret.

* 22. desember 2016: Sju personer, deriblant to barn, ble drept da Taliban-opprørere stormet huset til en parlamentariker i Kabul.

* 21. november: Minst 30 mennesker drept i et selvmordsangrep mot en sjiamuslimsk moské i Kabul. IS har tatt på seg ansvaret.

* 11. oktober: Minst 14 ble drept i et selvmordsangrep mot den største sjiamuslimske helligdommen i Kabul. IS tok på seg ansvaret.

* 25. august: 13 mennesker ble drept og 34 såret i et angrep mot American University i Kabul.

* 24. juli: Minst 80 mennesker ble drept og over 230 såret da to selvmordsbombere sprengte seg under en demonstrasjon i Kabul. IS tok på seg ansvaret for det blodigste enkeltangrepet i hovedstaden siden 2001.

* 19. april: Minst 64 mennesker ble drept og nær 350 såret av en selvmordsbombe etterfulgt av skyting i sentrum av Kabul. Taliban tok på seg ansvaret.

--------------------------------------

FAKTA: Afghanere i Norge

Afghanere utgjorde i 2016 den tredje største gruppen av asylsøkere i Norge, etter syrere og eritreere.

78 prosent av afghanske asylsøkere har fått avslag så langt i 2017.

Det sitter 1796 afghanere på norske mottak per april 2017.

Kilde: UDI

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:42 Påsketrafikken: Vegtrafikksentralen venter jevn og fin innfart11:20 Thorbjørn Jagland varsler oppvask – skal skrive memoarer10:21 – Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF09:26 Solskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00 Nybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30 Minst 290 døde – over 500 sårede: UD advarer nordmenn: – Hold deg i ro!»07:29 Norsk basehopper omkommet i Italia06:41 Huawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13 Nav-lokale i full fyr: – Brannen er påsatt06:12 Egyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50 Dette skjer i dag05:43 Dette skjedde i natt05:28 Mann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26 WHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24 Tørreste april i Bergen på over 120 år03:34 Minst 17 døde i jordskred i Colombia03:13 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:47 Bjørn skutt i Meråker02:22 Tre klatrere funnet døde i Canada02:09 Tyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07 Stoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32 Klimademonstranter i London ønsker dialog01:17 Mann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38 E39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16 Terrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15 13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47 Tenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35 Elleve soldater drept i angrep i Mali23:12 UD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02 Mbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43 Mot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27 Oljelekkasje i Oslo22:14 Nadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10 Travel påske på sjøen22:09 IS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48 Britisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34 Bombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28 Sudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27 Carlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11 Rekordmange unge til fjells20:40 Reiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27 TV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03 Crystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01 Hegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59 Porosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53 Udetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25 – En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24 Brann i enebolig i Skien19:09 Valgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52 PSG tok serietittelen uten å spille18:25 Mann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11 Tre dansker drept på Sri Lanka18:08 Røde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54 Vegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50 Muslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34 Tungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14 Solskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:00 Aftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53 En person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37 Militærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23 Solskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08 Dansk militærfly til Sri Lanka15:55 Boligbrann på Oppaker15:54 Europamester vil forlate Bayern München15:39 Målløst for Ajer og Celtic15:34 Dæhli ute med muskelskade15:22 Politiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43 Søreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29 Vegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23 Unike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21 «1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08 Sju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30 Roligste påske på mange år09:52 Chelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34 Mann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21 Fra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:33 Lotto-millionær tar ikke telefonen07:32 Boligbrann i Fredrikstad06:16 Mann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15 Dødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50 Dette skjer i dag05:44 Komiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30 Dette skjedde i natt05:24 Dronning Elizabeth fyller 93 år04:32 Mann omkom i trafikkulykke i Moss04:10 Kreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07 Høyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32 Dødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål
Siste nytt
11:42MotorPåsketrafikken: Vegtrafikksentralen venter jevn og fin innfart11:20PolitikkThorbjørn Jagland varsler oppvask – skal skrive memoarer10:21Politikk– Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF09:26SportSolskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00NorgeNybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30VerdenMinst 290 døde – over 500 sårede: UD advarer nordmenn: – Hold deg i ro!»07:29VerdenNorsk basehopper omkommet i Italia06:41VerdenHuawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13NorgeNav-lokale i full fyr: – Brannen er påsatt06:12VerdenEgyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50NorgeDette skjer i dag05:43NorgeDette skjedde i natt05:28NorgeMann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26VerdenWHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24NorgeTørreste april i Bergen på over 120 år03:34VerdenMinst 17 døde i jordskred i Colombia03:13VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:47NorgeBjørn skutt i Meråker02:22VerdenTre klatrere funnet døde i Canada02:09VerdenTyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07VerdenStoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32VerdenKlimademonstranter i London ønsker dialog01:17NorgeMann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38NorgeE39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16VerdenTerrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15Verden13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47VerdenTenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35VerdenElleve soldater drept i angrep i Mali23:12VerdenUD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02SportMbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43VerdenMot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27NorgeOljelekkasje i Oslo22:14SportNadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10NorgeTravel påske på sjøen22:09VerdenIS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48VerdenBritisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34VerdenBombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28VerdenSudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27SportCarlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11NorgeRekordmange unge til fjells20:40VerdenReiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27VerdenTV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03SportCrystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01SportHegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59VerdenPorosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53VerdenUdetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25Helse og livsstil– En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24NorgeBrann i enebolig i Skien19:09VerdenValgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52SportPSG tok serietittelen uten å spille18:25NorgeMann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11VerdenTre dansker drept på Sri Lanka18:08NorgeRøde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54NorgeVegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50VerdenMuslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34SportTungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14SportSolskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:00VerdenAftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53NorgeEn person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37VerdenMilitærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23SportSolskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08VerdenDansk militærfly til Sri Lanka15:55NorgeBoligbrann på Oppaker15:54SportEuropamester vil forlate Bayern München15:39SportMålløst for Ajer og Celtic15:34SportDæhli ute med muskelskade15:22NorgePolitiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43VerdenSøreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29MotorVegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23NorgeUnike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21Sport«1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08VerdenSju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30NorgeRoligste påske på mange år09:52SportChelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34NorgeMann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21Helse og livsstilFra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:33PengerLotto-millionær tar ikke telefonen07:32NorgeBoligbrann i Fredrikstad06:16NorgeMann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15VerdenDødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50NorgeDette skjer i dag05:44PolitikkKomiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenDronning Elizabeth fyller 93 år04:32NorgeMann omkom i trafikkulykke i Moss04:10Helse og livsstilKreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07VerdenHøyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32VerdenDødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål
Populært