Returnert til Kabul en uke før terrorangrepet:

– Slutt å si at Kabul er trygt, dere vet ikke hvordan det er her

<p>En skadet mann vandrer i Kabul etter angrepet onsdag.</p>
En skadet mann vandrer i Kabul etter angrepet onsdag. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Omar Sobhani / Reuters

Flere afghanere som er sendt ut av Norge ble onsdag rammet av terrorangrepet i Kabul. Hotellet hvor asylsøkerne bor de første 14 dagene etter ankomst fikk vinduene blåst ut av bomben.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 90 personer ble drept, og over 450 andre såret da en bombe plassert i en tankbil gikk av midt i rushtrafikken onsdag morgen. De fleste ofrene var sivile afghanere, blant dem barn.

Ingen nordmenn er berørt av angrepet i Kabul, opplyste UDI onsdag morgen, men hotellet hvor returnerte asylsøkere fra Norge bor de første 14 dagene, ble rammet i angrepet.

Bakgrunn: Flere hundre rammet av blodig terrorangrep i Kabul

– Det var som et jordskjelv

På hotellet Rhosan Plaza, i sentrum av Kabul, bor flere enslige mindreårige asylsøkere og andre asylsøkere som ble returnert fra Norge i slutten av mai. Utlendingsdirektoratet og norske myndigheter gir tilbud til opphold på hotellet for både de som blir uttransportert og reiser med assistert retur til Afghanistan, opplyser Utlendingsdirektoratet.

De utviste afghanerne blir innlosjert på hotellet i Kabul i 14 dager mens de etablerer seg på nytt. Regningen betales av norske myndigheter som en del av returavtalen, bekrefter UDI.

ABC Nyheter har vært i kontakt med en av guttene som bor på hotellet.

På telefon fra Kabul har han en klar beskjed til norske politikere:

– Jeg ba Norge om beskyttelse, men UDI mener at Kabul er et trygt sted. Hvordan kan de si det? Jeg er ikke trygg et eneste minutt, jeg frykter det vil skje mer her allerede i morgen. Slutt å si Kabul er trygt, dere vet ikke hvordan det er her.

ABC Nyheter snakket onsdag kveld med han og to andre gutter som er blitt returnert fra Norge.

De er tre av i alt over 770 afghanere som er returnert til Afghanistan det siste halvannet året.

For afghanere er Norge blitt et av Europas trangeste nåløyne: 78 prosent får nå avslag. I 2015 fikk 80 prosent asyl.

I 2016 endret UDI sin vurdering av sikkerhetssituasjonen i landet. I april i år endret de igjen sikkerhetsvurderingen og definerer to av Afghanistans 34 provinser som «generelt utrygge». UDI mener afghanere fra disse provinsene kan returneres til internflukt i Kabul.

Les saken: Listhaug: – Trygt å sende asylsøkere tilbake til Afghanistan

– Frykter jeg vil bli drept

– Når jeg ikke stoler på morgendagen min, hvordan skal jeg kunne tenke på fremtiden, fortsetter gutten.

UDI mener han har fylt 18 og ikke har beskyttelsesbehov, selv påstår han å være 17 år. 22. mai ble han tvangsreturnert fra Trandum.

22. mai ble gutten returnert fra Norge. Nå forteller han om sin opplevelse av terrorangrepet i Kabul. Foto: Privat
22. mai ble gutten returnert fra Norge. Nå forteller han om sin opplevelse av terrorangrepet i Kabul. Foto: Privat

– Siden jeg kom til Afghanistan har jeg ikke klart å sove. Jeg er veldig bekymret og er i en stressituasjon. Jeg frykter jeg vil bli drept her nede, situasjonen i Kabul er bare tragisk, sier han til ABC Nyheter.

ABC Nyheter har valgt å anonymisere gutten i samråd med den tidligere vergen hans for å ikke utsette han for en sikkerhetsrisiko i landet.

Etter angrepet onsdag, sier den afghanske gutten at han ikke tør å gå ut.

–Jeg trodde det var et jordskjelv. Da jeg kom ut av hotellet var det kvinner og barn som gråt, mange ambulanser og alt var kaos. Jeg var veldig redd, sier gutten som kommer fra Qarabagh-distriktet. Det ligger over 200 hundre kilometer fra Kabul.

Gutten har sendt ABC Nyheter video og bilder fra hotellet. Det viser hvordan trykkbølgen fra bomben førte til omfattende materielle skader og vinduene ble blåst inn.

– Jeg er ikke meg selv lenger, jeg vet ikke hva som skjer, sier gutten som hevder han er helt tom for penger etter reisen til Europa og Norge.

(Saken fortsetter etter bilder og video)

SKADER: Hotellet som ligger noen hundre meter unna stedet hvor bomben eksploderte ble rammet.

SE VIDEO FRA HOTELLET ETTER ANGREPET:

Hotellet Roshan plaza ligger bare noen få hundre meter borte fra der bomben gikk av, og hotellet ble også rammet i et terrorangrep i september i fjor.

UDI sier deres samarbeidspartnere ikke melder om skader:

– Vi har undersøkt med våre samarbeidspartnere i Kabul. De har rapportert at bomben rammet verken hotellbygningen eller ansatte og gjester, til tross for at det var en stor eksplosjon, og at hotellet ligger i nærheten av der bomben gikk av, sa enhetsleder i returenheten, Katinka Hartmann, til ABC Nyheter torsdag formiddag.

Noen timer senere bekrefter UDI at de er kjent med knuste vinduer på hotellet, men at ingen ansatte eller gjester ble skadet.

ABC Nyheter får bekreftet fra flere uavhengige kilder at hotellet er påført skader. Overfor ABC Nyheter bekrefter også en talsperson for at hotellet er rammet:

– Hotellet er ikke helt ødelagt, men alt av glass og vinduer er knust, skriver talspersonen og opplyser at rundt 20 returnerte asylsøkere fra Norge bor på hotellet.

Les også: Norske Terje: – Det er en sjokkstemning over byen

Ringte livredd til norsk verge

Vera Jane Stigen har siden juli 2015 fungert som verge for gutten. Han bodde på asylmottaket i Gibostad i Troms inntil slutten av april. Etter det ble han sendt til Trandum, og var der i en måned, ifølge Stigen.

Nå er hun bekymret for 18-åringen og andre som er returnert til Afghanistan.

– Han ringte til meg klokka 8 på morgenen onsdag og var livredd. «Du må hjelpe meg ut av Afghanistan», sa han og var helt ute av seg, forteller vergen til ABC Nyheter.

Hun er kritisk til returer til Kabul.

– Jeg tenker at norske myndigheter har gjort en for dårlig jobb med å sjekke ut sikkerhetssituasjonen. De kunne sendt de til døden, de kunne vært der bomben smalt.

Les også: Gutta vi glemte

FORTVILELSE: Sårede etter angrepet i Kabul onsdag. Foto: Mohammad Ismail / Reuters

FN: – Kabul er blitt mer utrygt
UDI: – En enkelthendelse

Mandag meldte FN at 100.000 afghanere er fordrevet siden årsskiftet. Ifølge rapporten mener FN at Kabul er blitt mer utrygt, byen blir ikke lenger regnet som et trygt tilfluktssted for personer som bor i krigsrammede områder andre steder i landet.

Utlendingsdirektoratet (UDI) mener det generelt er trygt å returnere asylsøkere med endelig avslag til den afghanske hovedstaden Kabul.

- Vi følger løpende med på sikkerhetssituasjonen i Afghanistan generelt og Kabul spesielt. Videre vurderes hver sak individuelt. Enn så lenge vurderes bombeangrepet som en enkelthendelse, som ikke endrer vår praksis på generelt grunnlag, sier områdeleder Line Schei Mogenstad til ABC Nyheter.

Du kan lese mer om UDIs vurdering av Afghanistan her.

I februar påpekte Etteretningstjenesten i Norge følgende i sin trusselvurdering:

«Taliban styrker den militære posisjonen sin i alle deler av Afghanistan og setter afghanske sikkerhetsstyrker under stadig større press»

SE VIDEO FRA BOMBEANGREPET I KABUL:

Fakta om angrep i Kabul det siste året

* 31. mai 2017: Minst 80 mennesker ble drept og over 350 såret av en bilbombe i Kabuls ambassadestrøk, like ved den tyske ambassaden.

* 8. mars: Et selvmordsangrep fulgt av et militært angrep mot Afghanistans største militære sykehus tar livet av minst 30 personer og såret over 50. IS hevder at de står bak.

* 1. mars: Minst 16 personer ble drept og minst 38 såret i to angrep ved Kabuls militærskole vest i byen og foran hovedkvarteret til den afghanske etterretningstjenesten øst i byen.

* 7. februar: Minst 19 personer ble drept og over 40 såret i et angrep ved høyesteretts bygning i sentrum av Kabul.

* 10. januar: Minst 38 mennesker drept i et dobbelt bombeangrep nær nasjonalforsamlingen. Taliban-bevegelsen har påtatt seg ansvaret.

* 22. desember 2016: Sju personer, deriblant to barn, ble drept da Taliban-opprørere stormet huset til en parlamentariker i Kabul.

* 21. november: Minst 30 mennesker drept i et selvmordsangrep mot en sjiamuslimsk moské i Kabul. IS har tatt på seg ansvaret.

* 11. oktober: Minst 14 ble drept i et selvmordsangrep mot den største sjiamuslimske helligdommen i Kabul. IS tok på seg ansvaret.

* 25. august: 13 mennesker ble drept og 34 såret i et angrep mot American University i Kabul.

* 24. juli: Minst 80 mennesker ble drept og over 230 såret da to selvmordsbombere sprengte seg under en demonstrasjon i Kabul. IS tok på seg ansvaret for det blodigste enkeltangrepet i hovedstaden siden 2001.

* 19. april: Minst 64 mennesker ble drept og nær 350 såret av en selvmordsbombe etterfulgt av skyting i sentrum av Kabul. Taliban tok på seg ansvaret.

--------------------------------------

FAKTA: Afghanere i Norge

Afghanere utgjorde i 2016 den tredje største gruppen av asylsøkere i Norge, etter syrere og eritreere.

78 prosent av afghanske asylsøkere har fått avslag så langt i 2017.

Det sitter 1796 afghanere på norske mottak per april 2017.

Kilde: UDI

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 De kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo
Siste nytt
01:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24NorgeMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeDe kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo
Populært