Dagfinn Høybråten gir ut bok i Kina

Dagfinn Høybråten under landsmøtet i KrF 2017 i Trondheim.
Dagfinn Høybråten under landsmøtet i KrF 2017 i Trondheim. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere helseminister Dagfinn Høybråten har på oppfordring fra universitetsforlaget i Shanghai skrevet bok om oldefarens 16 år i Kina. – Første gang jeg besøkte Kina, var det nesten som å komme hjem, sier Høybråten til ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 1902 reiste Høybråtens oldefar, Jørgen Edvin Nilssen, til Hunan-provinsen i Kina. Der bodde han i 16 år og bygde opp et sykehus, som i dag er sentralsykehuset i byen Yiyang, i tillegg til flere skoler.

Nå er fortellingen blitt en bok med tittelen «Nordlys over ferskenblomsthøyden».

– Boken handler om min families historie i Kina, og hvordan oldefar har inspirert meg som helseminister og styreleder i det internasjonale vaksinefondet, sier Høybråten til ABC Nyheter bare minutter etter å ha landet med flyet fra Kina.

– Oldefars visjon var å dele godene med mennesker som var enda fattigere enn Norge var på den tiden, og med det utgangspunktet at alle mennesker er søsken og har de samme rettigheter, sier den tidligere KrF-lederen og legger til:

– Oldefar valgte å ta medisinutdanning og bruke den på andre siden av kloden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen planer om Norges-lansering

Boken er den andre Høybråten gir ut. I 2012 ga han ut biografien «Drivkraft».

Høybråten, som i dag er generalssekretær i Nordisk ministerråd, sier han har skrevet boken etter en oppfordring fra mange kinesere.

– Jeg besøkte sykehuset da jeg var helseminister, og fikk kontakt med arbeidet på nært hold. Jeg har hørt mye fra min bestemor, og en del av det har jeg fortalt til kinesere når jeg har besøkt landet. Deres reaksjon har vært at «dette må du skrive om», også fikk jeg en henvendelse fra universitetsforlaget i Shanghai og nå har jeg skrevet bok, sier Høybråten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han har ingen planer om at boken skal ut i Norge.

Les også: Kina bruker mindre kull for tredje år på rad

Les også: Solberg til Kina for å åpne dører

Nært forhold til Kina

Høybråten var torsdag i møte med Kinas viseutenriksminister i Beijing. Der ble Norden og Kina er blitt enige om samarbeid på en rekke nye områder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les saken: Norden enige med Kina om nye samarbeidsområder

– Møtet var givende og våre kinesiske verter viste stor interesse for materialet vi presenterte, sa Høybråten etter møtet med Kinas viseutenriksminister Wang Chao.

Allerede i februar i fjor besluttet de nordiske samarbeidsministrene at man skulle utrede mulighetene for nye samarbeidsområder med Kina. Under torsdagens møte i Beijing ble man enige om at områdene som er av størst interesse, er innovasjon, bærekraftig utvikling, turisme, velferdsløsninger og kultur.

Høybråten sier han har et nært forhold til landet.

– Det betyr noe at du har noen røtter der. Selv om jeg aldri har bodd i Kina, har jeg et nært forhold til landet. Første gang jeg besøkte Kina og Hunan-provinsen, var det nesten som å komme hjem. Jeg gjenkjente mye fra historiene.

Les også: Trump trusler åpner for Kina