Ingen klimaframgang i G7-gruppen

Donald Trump snakker med Angela Merkel og Emmanuel Macron under G7-møtet fredag. Storbritannias statsminister Theresa May i bakgrunnen. Foto: Salvatore Cavalli / AP / NTB scanpix
Donald Trump snakker med Angela Merkel og Emmanuel Macron under G7-møtet fredag. Storbritannias statsminister Theresa May i bakgrunnen. Foto: Salvatore Cavalli / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA har ikke nærmet seg de andre G7-landene i klimaspørsmålet på toppmøtet i Italia, ifølge vertsnasjonen. Men i tråd med USA og Storbritannias ønske, konkluderte G7-landene med «alle land har en suveren rett til å stenge sine grenser og begrense innvandring». 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trump vurderer fortsatt USAs holdning til Parisavtalen, og spørsmålet er dermed uavklart, sier Italias statsminister Paolo Gentiloni under en pressekonferanse.

Dyp splittelse

Gentiloni erkjente den dype splittelsen i klimaspørsmålet på forhånd, men gir uttrykk for at han hadde håpet at partene kunne nærme seg hverandre.

Angela Merkel sa følgende til tyske medier etter møtet:

– USA har gjort det klart at de ikke har tatt noen avgjørelse ennå og kommer ikke til å gjøre det her. De vil arbeide bidere med saken, men de har gitt tydelig utrykk for sitt syn. De andre landene har selvfølgelig som mål å få med USA videre, så den tyske rikskansleren.

Har lovet å trekke USA ut av Parisavtalen

Trump lovte i valgkampen å trekke USA ut av Parisavtalen, som har som mål å begrense den globale oppvarmingen ved å kutte i CO2-utslippene.

Trump har kalt Parisavtalen «en kinesisk konspirasjon» og har sagt at han vil trekke USA ut av den internasjonale klimaavtalen som nylig trådte i kraft.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter valget i USA sa Trump i et intervju at han fortsatt vurderte hva han vil gjøre med Parisavtalen.

Dette ble tolket som at han kunne være på vei bort fra valgløftet om å «kansellere» avtalen.

– Om Trump faktisk vil trekke USA fra Parisavtalen er fremdeles uklart. En amerikanske utmeldelse vil uansett, som følge av avtalen, først kunne få effekt i 2020, sa Norges klimaminister Vidar Helgesen til ABC Nyheter i februar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så langt har presidenten imidlertid ikke oppfylt løftet, og Trump har sagt at han vil høre hva USAs partnerland har å si før han tar en beslutning.

Les saken: Trump-frykt åpner for tettere samarbeid med Kina

Understreker retten til å stenge grensene

Den fastkjørte situasjonen i spørsmålet om klimatiltak føyer seg inn i rekken av vanskelige drøftinger på G7-møtet. USA og de andre seks landene har hatt svært krevende møter om handel og migrasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det første som ble lekket til pressen var at G-7 møter understreker retten til å stenge grensene.

Alle land har en suveren rett til å stenge sine grenser og begrense innvandring, heter det i et resolusjonsutkast fra G7-møtet i Italia.

Det er det tyske nyhetsbyrået DPA som har sett utkastet.

– Samtidig som vi fastholder menneskerettighetene til alle migranter og flyktninger, stadfester vi på nytt statenes suverene rett til å kontrollere sine egne grenser og sette klare grenser for innvandringsnivået, som nøkkelelementer i deres nasjonale sikkerhet og økonomiske velferd, står det i utkastet.

De sju landene på G7-toppmøtet er også blitt enige om å stille større krav til bekjempelsen av ekstremistisk innhold i sosiale medier.

Landene lover å trappe opp kampen mot terror etter angrepet i Manchester mandag.

– G7 ber nettleverandører og sosiale medier om å øke sin innsats mot terrorinnhold kraftig, sier USA, Storbritannia og de andre G7-landene i en uttalelse fredag.

Les saken: Utkast fra G7-møtet understreker retten til å stenge grensene