Slaget om Mosul går mot slutten: –  De kom hit for å dø, og nå er de fleste av dem i helvete

KAMPER: Irakiske spesialstyrker fortsetter gjenerobringen av Mosul. her et bilde fra Vest-Mosul 22. mai.
KAMPER: Irakiske spesialstyrker fortsetter gjenerobringen av Mosul. her et bilde fra Vest-Mosul 22. mai. Foto: Ahmad Al-rubaye / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

IS er i ferd med å bli jaget fra den irakiske storbyen Mosul, men det er ventet at den ytterligående ekstremistgruppa vil gjøre stor motstand. – Det har vært en suksess for IS, mener NUPI-forsker. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

17. oktober i fjor startet offensiven for å frigjøre millionbyen. Med støtte fra amerikanske og europeiske kampfly, har regjeringsstyrkene sakte men sikkert drevet store deler av IS ut av Mosul.

Ifølge internasjonale medier, nærmer det seg nå slutten for IS i storbyen Mosul i Irak.

Seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt, Morten Bøås. Foto: NUPI.
Seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt, Morten Bøås. Foto: NUPI.

– Slutten har blitt annonsert siden det begynte, påpeker forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), Morten Bøås, til ABC Nyheter.

Han var i området rundt Mosul da offensiven startet.

– Da snakket de om uker og i hvert fall før jul. Så var det snakk om rett over nyåret. Det har vært snakket om slutten lenge, sier NUPi-forskeren og understreker at det likevel ikke er noen tvil:

– Mosul vil falle. Med den koallisjonen man har stablet på beina, er det ikke noen tvil.

– Suksess for IS

Bøas mener det har tatt lengre tid enn man trodde var mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette har vært en suksess for IS, de har holdt det lenger enn alle har trodd var mulig. De har påført den irakiske hæren store tap. IS har visst at de i lengden ikke kunne klare å beholde Mosul, men de har fulgt det som har vært slagplanen. De har har kombinert å yte noe motstand, og samtidig hatt noen fremtredener med selvmordsbomber, sier Bøås og peker på to faktorer:

– De er gale, religiøse fanatikere med folk som kan krigføring. I tillegg frykter de ikke døden spesielt, og har høy kampmoral.

Han er bekymret jo lenger tid IS klarer å klamre seg fast i den irakiske storbyen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er mer begrensa områder av gamlebyen de holder igjen nå, men jeg regner med de har sovende celler andre steder i byen. Dette vil falle, men jo lenger dette varer, jo verre blir det å få til en fremtid løsning for Mosul, sier NUPI-forskeren og forklarer videre:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jo lengre det varer, jo flere sivile som dør, jo vanskeligere vil det være å enes om et felles styringsorgan etter frigjøringen for de ulike etniske gruppene.

Les også: – Frigjøringen av Mosul betyr ikke fred

Ventet tøff motstand

Ifølge NRK skal IS nå bare kontrollere seks kvadratkilometer av byen.

IS holder angivelig bare stand i noen få bydeler ved gamlebyen i Mosul. Her er det vanskelig for regjeringsstyrkene og deres allierte å rykke fram, siden mange av gatene er for trange for kjøretøyer.

General Abdul Ghani al-Assadi (med kikkert). Foto: Ahmed Jadallah / Reuters
General Abdul Ghani al-Assadi (med kikkert). Foto: Ahmed Jadallah / Reuters

– De fleste av husene i gamlebyene er veldig gamle, gatene er veldig trange, forteller den irakiske generalløytnanten Abdul Ghani al-Assadi til Reuters.

Det er ventet at IS har bygd seg opp store styrker i disse nabolagene, og at kampenee vil bli tøffere enn tidligere. Styrkene sloss nå fra hus til hus, ifølge Reuters.

– IS krigerne lar seg ikke bli tatt til fange. De kom hit for å dø, og nå er de fleste av dem i helvete, sier generalen videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De irakiske spesialstyrkene i Mosul får støtte fra flere militsgrupper og den USA-ledede koalisjonen som utfører luftangrep i Irak.

Les også: – Vi har undervurdet IS for ofte

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har lenge meldt om sluttkamper

Iraks militære ledelse ber om at gjenerobringen skal være ferdig innen den hellige måneden Ramadan tar til i slutten av mai; «Om Gud vil».

Men irakiske myndigheter har lenge meldt om at kampene er i sluttfasten.

– Kampene er nå i sluttfasen. Daesh blir dag for dag omringet inne i et begrenset område. De er innesperret og er nå inne i sine siste dager, sa Iraks statsminister Haider al-Abadi til Reuters i mars.

Les saken: – På ingen måte nedkjempet

General Assadi vil ikke sette noen dato for når IS skal være utradert i Mosul.

– Dette er en geriljakrig, ikke en konvensjonell krig. Vi kan ikke vite hvor lang tid det vil ta. IS kjemper fra hus til hus, sier han til Reuters og legger til at de forsøker å spare så mange sivile liv som mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: FBI-tolk giftet seg med IS-kriger

Hevder å ha drept 5000 IS-krigere

Nesten 700.000 personer har flyktet fra Mosul siden den irakiske regjeringshæren og allierte innledet en offensiv mot byen i oktober i fjor, opplyste FN 18. mai.

De irakiske spesialstyrkene sier til det kurdiske nyhetsselskapet Rudaw at de har drept 5622 fra IS bare i løpet av de tre månedene operasjonen i vest-Mosul har vart, skriver NRK.

Les også: Hevder IS skal ha testet groteske «nazi-eksperimenter»

Kilde: NTB og Reuters

SE VIDEO: – Mosul-seier før Ramadan, om Gud vil