– Ikke alle liker at French går fri

DØMT: Joshua French under rettssaken der han ble dømt for å ha drept kameraten Tjostolv Moland. Foto: John Bompengo / NTB scanpix
DØMT: Joshua French under rettssaken der han ble dømt for å ha drept kameraten Tjostolv Moland. Foto: John Bompengo / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kirkeleder i Kinshasa er glad for at Joshua French er tilbake i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Joshua French og Kongo-saken

* Joshua French (34) er norsk og britisk statsborger. Han startet sammen med nå avdøde Tjostolv Moland et sikkerhetsselskap i Uganda.

* French og Moland var i Kongo da deres sjåfør Abedi Kasongo ble drept 5. mai 2009. Begge ble pågrepet, mistenkt for drapet. Begge nektet straffskyld.

* Den militære ankedomstolen i Kisangani dømte begge 10. juni 2010 til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Bare Moland ble dømt for selve drapet.

* Nordmennene anket ikke dødsdommen, i håp om å få fortgang i soningsoverføring til Norge.

* 18. august 2013 ble Tjostolv Moland (32) funnet død i cellen han delte med French i militærfengselet Ndolo i Kinshasa. Kongolesiske myndigheter konkluderte først med at han hadde begått selvmord.

* 6. desember 2013 ble Joshua French likevel tiltalt for å ha drept kameraten.

* 19. februar 2014 ble French dømt til livstid i fengsel i den militære domstolen i Kinshasa for overlagt drap på Moland.

* I august 2014 ble han anklaget for å ha forsøkt å rømme etter at han ble pågrepet utendørs. Da hadde han, av hensyn til en svært redusert helsetilstand, fått bo alene i en leilighet, under vakthold.

* Norske myndigheter har lenge arbeidet for å få ham benådet eller overført til soning i Norge.

* Kongos justisminister Alexis Thambwe Mwamba sa i februar til NRK at presidenten ville benåde French i løpet av 2017.

* Statsminister Erna Solberg bekreftet 17. mai at French samme dag var blitt overført til Norge.

* Utenriksminister Børge Brende sier det ikke er snakk om en benåding eller en soningsoverføring, men at French er overført på humanitært grunnlag.

Joshua French ble sammen med kameraten Tjostolv Moland pågrepet i Kongo i mai 2009 etter at sjåføren deres ble funnet drept.

Året etter ble de dømt til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund.

17. mai, etter åtte år i Kongo, sprakk nyheten om French var øverført til Norge.

Les også: Kari Hilde French får ikke møte sønnen på flere uker

Betalte ukjent beløp

På en pressekonferanse takket utenriksminister Børge Brende blant annet det kirkelige nettverket Église du Christ au Congo (ECC) for innsatsen det spilte i kulissene.

Leder for ECC, Milenge Mwenelewata, satte i stand et møte mellom Kari Hilde French, moren til Joshua French, og enken til Bibiche Olendjeke, den 34 år gamle enken til sjåføren som ble drept mens han kjørte en bil for French og Moland i 2009.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I møtet inngikk de en avtale som gikk ut på at familien til French utbetalte et ukjent beløp til enken, skriver NRK.

Les også: Kongolesere varsler søksmål mot Norge etter French-overføring

– Ikke ufarlig

Han mener en utlevering av French ikke hadde skjedd om familiene ikke hadde inngått avtale.

– Aldri. Det ville vært helt umulig. Da hadde Joshua French fortsatt sittet i kongolesisk fengsel, sier han.

Kari Hilde French har de senere årene brukt mesteparten av sin tid i Kongo, der hun har sørget sønnens livsopphold i fengselet og arbeidet for å få ham benådet eller overført til soning i Norge. Under denne tiden hadde Mwenelewata tett kontakt med moren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

French-saken har vært svært kontroversiell i Kongo og mange politikere i landet har ikke ønsket å snakke åpent om saken.

– Arbeidet var ikke ufarlig. Tro ikke at alle liker at han går fri. Men jeg er villig til å ta risiko for å hjelpe mennesker som er i fare. Jeg var aldri i tvil om at jeg ønsket å hjelpe Joshua French, sier han til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Moren: – Gleden er ubeskrivelig

MOR: Joshua French og moren Kari Hilde French i rettssalen i 2014, der Joshua sto tiltalt for drapet på kameraten Tjostolv Moland. Foto: NTB scanpix
MOR: Joshua French og moren Kari Hilde French i rettssalen i 2014, der Joshua sto tiltalt for drapet på kameraten Tjostolv Moland. Foto: NTB scanpix

En stor sak

Norske myndigheter opplyste 17. mai at kongolesiske myndigheter besluttet å overføre French til Norge på humanitært grunnlag.

– Jeg er svært glad for å kunne bekrefte at kongolesiske myndigheter i går besluttet å overføre Joshua French til Norge. French kom til Norge i dag og får nå nødvendig medisinsk oppfølging. Belastningen for French og hans nærmeste har vært svært stor, saken har vakt sterkt engasjement og jeg er lettet over at han nå er i Norge, sa statsminister Erna Solberg.

Utleveringsbeslutningen kom ifølge Brende på plass på kontoret til Kongos president, Joseph Kabila, 16. mai.

Les også: Brende: Joshua French skal ikke sone i Norge

Ikke dom i Norge

Brende understreket at det ikke er en avtale om soningsoverføring eller benådning.

– Dette er viktig å understreke: French har ikke en dom mot seg i Norge, sa Brende.

French får nå helsehjelp og får oppfølging av smittevernshensyn. Erna Solberg opplyste at hun ikke har vært i direkte kontakt med French etter at overføringen ble gjennomført.