– 20-25 prosent risiko for boligkrakk i Norge

Boligprisene har eksplodert de siste årene, nå har veksten roet seg.
Boligprisene har eksplodert de siste årene, nå har veksten roet seg. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Det er flere faresignaler i det norske boligmarkedet, ifølge sjeføkonom Kari Due-Andersen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Bloomberg tilsier nemlig Goldman Sachs modeller at det er 20-25 prosent risiko for priskrakk i det norske boligmarkedet i løpet av de neste fem til åtte kvartalene.

Det var E24 som først omtalte saken.

Modellen tar utgangspunkt i forholdet mellom boligpriser og leiepriser, boligpriser i forhold til husholdningenes inntekt og boligprisutvikling justert for inflasjon.

Les også: Nordmenns høye gjeld uroer Norges bank

– Flere faresignaler

Sjeføkonom Kari Due-Andersen i Handelsbanken Capital Markets tror ikke Norge vil oppleve noe boligpriskrakk, men mener det er flere «faresignaler for det norske boligmarkedet».

– Det tar tid fra spaden stikkes i jorden til boligen står ferdig. Det kan bli et midlertidig problem når det kommer mange boliger på markedet samtidig som boligmarkedet i seg selv har flatet ut, sier Due-Andresen til E24.

Hun mener boligmarkedet allerede har flatet ut i Norge, og peker på faktorer som at det ikke lenger er utsikter til lavere lånerente og at det er nye regler som stiller strengere krav til å ta opp boliglån.

– Jeg tror systemet er ganske så robust. Hvis man ser på boligprisene i forhold til husholdningenes inntekt, er det egentlig ikke så ille. Det var verre i 2007, sier hun videre til nettstedet.

SSB: Varsler nedgang i boligpriser

Den sterke økningen i boligbyggingen i 2016 og 2017 vil, sammen med en noe strammere kredittgiving, føre til nær uendrede nominelle boligpriser i 2018.

«Deretter vil boligprisene falle med 1,5 prosent i 2019 og om lag to prosent i 2020 til tross for at husholdningene får litt høyere disponible realinntekter og møter vedvarende lave realrenter rundt null», skrev SSB i sine Økonomiske Analyser som ble presentert i mars.

SSB har antatt at myndighetenes tilstrammingstiltak for lån til boligformål vil redusere gjeldsveksten litt til tross for lave realrente, ifølge dn.no.

«Husholdningenes disponible realinntekter vil vise lav vekst også i 2017, og vi venter at dette – sammen med et økt boligtilbud – vil gi en klar demping av veksten i boligprisene», skrev SSB videre.

Les også: Varsler flere år med nedgang i boligpriser

Les også: Sprekker boligbobla, kan det smitte over på andre land

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden