Norge hemmeligholder hva de stemte i omstridt valg

Kongeriket Saudi-Arabia ble mandag valgt inn i FNs kvinnekommisjon. Landet er regnet som et av verdens mest kvinneundertrykkende regimer. Her er kong Salman bin Abdulaziz al-Saud.
Kongeriket Saudi-Arabia ble mandag valgt inn i FNs kvinnekommisjon. Landet er regnet som et av verdens mest kvinneundertrykkende regimer. Her er kong Salman bin Abdulaziz al-Saud. Foto: Bandar Al-jaloud / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saudi-Arabia, landet hvor kvinner må ha en mannlig verge for å skaffe seg en bankkonto og nektes å kjøre bil, er valgt inn i FNs kvinnekommisjon for å styrke kvinners rettigheter. Norge nekter å opplyse hva de stemte. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag ble Saudi-Arabia valgt inn i FNs kvinnekommisjon, noe som blant annet vil si at landet skal være med å utforme globale standarder for likestilling.

Kommisjonen er dedikert til å fremme likestilling og å styrke kvinners posisjon», ifølge egne nettsider.

ABC Nyheter har forsøkt å få Utenriksdepartementet til å avklare hva Norge stemte. Det nekter regjeringen.

UD: – Hemmelig valg

Utenriksminister Børge Brende (H) og UD vil ikke fortelle hva Norge stemte. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Utenriksminister Børge Brende (H) og UD vil ikke fortelle hva Norge stemte. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Stemmegivning i forbindelse med kandidaturer i FN-sammenheng er ikke offentlig, i tråd med prosedyreregel om hemmelig valg. Dette er fast praksis, sier kommunikasjonsrådgiver i UD, Ingrid Kvammen Ekker, til ABC Nyheter.

Av de 54 medlemslandene i FNs økonomiske og sosiale råd (ECOSOC) som velger hvilke 45 land som skal sitte i Kvinnekommisjonen, valgte 47 å stemme på Saudi-Arabia.

– Det er viktig å understreke på generelt grunnlag at Norge er en av de fremste pådriverne for kvinners rettigheter i FN og i Kvinnekommisjonen. Kvinners stilling og rettigheter står på agendaen i Norges politiske dialog med Saudi-Arabia, og ble senest tatt opp under utenriksminister Brendes besøk til landet i januar i år, sier Kvammen Ekker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge sitter i ECOSOC i treårsperioden 2017-2019.

SV: – Pinligere kan det vel ikke bli?

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) forventer at utenriksminister Børge Brende og regjeringen opplyser hva de stemte.

– Det er tydelig at et rikt land med olje slipper unna med å bryte alle menneskerettigheter og behandle kvinner som dyr, sier Andersen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
SVs Karin Andersen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
SVs Karin Andersen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Hun mener signalene fra UD viser at Norge har vært med å stemme Saudi-Arabia inn i kvinnekommisjonen.

– Hvis de hadde stemt nei, så kunne de jo bare sagt det. Så kan de si at dette er noe de tar opp i dialogen med landet, men dette er et knefall for rikdom og olje. FN mister sin status, og arbeidet med menneskerettigheter fremstår som ikke eksisterende, sier SV-veteranen og konkluderer:

– Pinligere kan det vel ikke bli? Hvis Norge har vært med å gi Saudi-Arabia medlemskap i kommisjonen, skjønner jeg at de ikke sier det høyt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Som å gi en pyroman jobben som byens brannsjef

– Å velge Saudi-Arabia til å fremme kvinners rettigheter, er som å gi en pyroman jobben som byens brannsjef. Det er absurd og moralsk forkastelig, sa administrerende direktør, Hillel Neuer, i den Genève-baserte organisasjonen UN Watch, som overvåker FN sitt arbeid, om valget.

I Saudi-Arabia må kvinner ha en mannlig verge som gir dem tillatelse til å gifte seg, reise, jobbe, ta utdannelse eller mer trivielle ting som å åpne en bankkonto. Det er også det eneste landet i verden som forbyr kvinner å kjøre bil.

– Dette er en svart dag for kvinners rettigheter, og for alle menneskerettigheter. Saudi-Arabias diskriminering av kvinner er grov og systematisk i lov og praksis, sa Neuer videre.

I likestillingsrapporten til World Economic Forum havnet Saudi-Arabia i 2016 på plass nummer 141 av 144 undersøkte land.

Les også: Saudiarabisk prins: – Kvinner må få kjøre bil