Økende innvandrerskepsis i befolkningen

<p>Det er en økende skepsis til innvandrere og innvandring i Norge.</p>
Det er en økende skepsis til innvandrere og innvandring i Norge. Foto: Morten Holm / NTB scanpix

Flere enn tidligere mener at innvandrere er en kilde til utrygghet i samfunnet i samfunnet, ifølge tall fra SSB. Samtidig bommer nordmenn kraftig på andelen muslimer i befolkningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årets undersøkelse fra SSB om befolkningens holdning til innvandrere og innvandring viser at en av tre nordmenn mener det bør bli vanskeligere for flyktninger og asylsøkere å få opphold.

Halvparten av de spurte mener adgangen til opphold bør være som i dag. Kun tolv prosent mener det bør bli lettere å få opphold.

Færre har kontakt

Undersøkelsen viser også at flere mener innvandrere flest er en kilde til utrygghet, 32 prosent sier seg helt enig eller nokså enig, noe som er en økning fra i fjor da 26 prosent svarte det samme.

3 av 10 er helt eller nokså enig i at innvandrere misbruker norske velferdsordninger. 53 prosent mener dette ikke er tilfellet.

Andelen som er helt eller nokså enig i at «innvandrere flest gjør en nyttig innsats i norsk arbeidsliv», sank med 7 prosentpoeng fra i fjor.

Et annet funn er at 72 prosent oppgir å ha kontakt med innvandrere, det er et fall på 6 prosentpoeng.

I 2015-undersøkelsen kom det fram at nordmenn i grove trekk var positive til innvandreres innsats.

Les også: Innvandring står for 80 prosent av befolkningsveksten

Ikke så mange muslimer som vi tror

Samtidig som undersøkelsen fra SSB viser at det er en økende skepsis i befolkningen til innvandring og innvandrere, viser en undersøkelse gjort av Ipsos at nordmenn overdriver andelen muslimer i Norge.

I undersøkelsen kom det frem at nordmenn tror muslimer utgjør 12 prosent av Norges befolkning, mens tallet i virkeligheten er 3,7 prosent, skriver Dagbladet i dagens papirutgave.

Det betyr at nordmenn tror det er tre ganger så mange muslimer i Norge som det faktisk er.

På spørsmålet om hvor mange muslimer man tror det vil være i Norge i 2020 svarer de spurte 16 prosent. Det er en feilmargin på 11 prosent, ifølge Ipsos.

Les også: Fire av ti barn av innvandrere lever i fattigdom

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden