Solberg: Det finnes ikke et rødgrønt alternativ

Statsminister Erna Solberg holder døren åpen for alle fire partiene, selv om Knut Arild Hareide og KrF mener hun må velge. Venstre-leder Trine Skei Grande i bakgrunnen finansminister og FrP-leder Siv Jensen i forgrunnen.
Statsminister Erna Solberg holder døren åpen for alle fire partiene, selv om Knut Arild Hareide og KrF mener hun må velge. Venstre-leder Trine Skei Grande i bakgrunnen finansminister og FrP-leder Siv Jensen i forgrunnen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Budsjettkaos og nesten regjeringskrise til tross, statsminister Erna Solberg (H) mener budsjettenighet bør gi mersmak for regjeringen og samarbeidspartiene. – Landet har vært vitne til at Solbergs prosjekt slår sprekker, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kampen om regjeringsmakt etter neste års valg er i gang.

I går sa Knut Arild Hareide at Høyre må velge mellom KrF og Frp , samtidig åpner flere sentrale fylkestopper i Venstre døren for Arbeiderpartiet etter tre år samarbeid med en Høyre/Frp-regjering.

Overfor ABC Nyheter vil ikke Solberg gi Hareide eller velgerne svar på hvem hun vil velge.

– Høyre ønsker et bredt borgerlig samarbeid. Det ønsket står fortsatt sterkt. Det er ikke min jobb å spekulere rundt alternative konstellasjoner, men Siv, Knut Arild og Trine vet at min dør står åpen, skriver Solberg i en e-post til ABC Nyheter.

Statsminister Solberg mener samarbeidet og budsjettet bør åpne for borgerlige samarbeid også etter valget neste år.

– Jeg tror alle fire partier kan oppsummere etter fire år og se at vi alle har fått flere gjennomslag enn vi har fått på mange år. Det bør gi mersmak til videre samarbeid, mener Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministeren legger ikke skjul på at det har vært en krevende tid.

– Det er krevende å finne kompromisser og sitte med ansvaret for hverandres saker i et samarbeid mellom fire partier.

Les også: Vedum håper Venstre snart skifter retning

– Finnes ikke noe rødgrønt alternativ

Samtidig som Solberg forsøker å overbevise velgerne om det borgerlige samarbeidet vil styrkes frem til valget, mener hun Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet ikke er tydelige på hva de vil.

– Etter tre år i opposisjon finnes det ikke et rødgrønt alternativ. Det er høyst uklart hva Jonas Gahr Støre vil i sentrale saker, og SV, Ap, Sp og MDG inneholder de fleste ulike standpunkter, sier Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vedum frykter udetonerte budsjettbomber

Ap-leder Jonas Gahr Støre om regjeringens håndtering mener partiet har en avklart holdning. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Ap-leder Jonas Gahr Støre om regjeringens håndtering mener partiet har en avklart holdning. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Åpenbart behov for å flytte fokus

Jonas Gahr Støre sier til ABC Nyheter at han har fått med seg KrF og Venstres utspill de siste dagene. Han mener Solbergs samarbeidsprosjekt har slått sprekker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Erna Solberg har åpenbart behov for å flytte fokus over på noe annet, etter uker og måneder der hele landet har vært vitne til at det har slått store sprekker i hennes eget samarbeidsprosjekt. Det har vært brudd, trusler om kabinettspørsmål og regjeringskrise. For kort tid siden vedtok KrF at det er utelukket å sitte i samme regjering som FrP, og i dag leser vi i Aftenposten at flere sentrale personer i Venstre tenker det samme, sier Arbeiderparti-lederen til ABC Nyheter.

Han avviser at det ikke finnes et klart alternativ til dagens regjering.

– For Arbeiderpartiet har vi en veldig avklart holdning. Vi har åpen dør til alle partier som ønsker å bytte ut dagens Høyre- og FrP-regjering og få en ny kurs for landet.

Støre mener «det politiske tyngdepunktet i Norge ikke ligger til høyre for Høyre.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge trenger en regjering som tar utfordringene vi ser i arbeidsmarkedet på alvor, som aktivt arbeider for å motvirke økende forskjeller, som klarer å få opp takten slik at det skapes flere nye arbeidsplasser, som sikrer at de arbeidsplassene vi har er trygge og som fører en mer aktiv næringspolitikk, og ikke svekker fellesskapets eierskap. Jeg tror det er mulig å få flertall for et kursskifte. Så har vi vist gjennom åtte år i regjering at vi klarer å finne gode løsninger med de samarbeidspartnerne som deler felles grunnsyn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Skjørt samhold

De fire partilederne smilte da de la fram budsjettavtalen på en pressekonferanse lørdag kveld og skrøt en etter en av gjennomslag i budsjettet.

Spørsmålet er hvordan de siste ukenes uenighet påvirker samarbeidet fram mot valget neste år. Selv om Solberg hardnakket mener samarbeidet står sterkt, sa flere kommentatorer i etterkant av pressekonferansen at samarbeidet er svekket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det borgerlige samarbeidet har fått plastret noen dype sår, men har også pådratt seg noen kroniske lidelser, skrev politisk redaktør Trine Eilertsen i Aftenposten etter det til slutt ble enighet.

VGs politiske redaktør Hanne Skartveit påpeker at budsjettstriden har dokumentert hvor skjørt samholdet på borgerlig side er.

– Spørsmålet er om Erna Solberg klarer å gjenoppbygge tilliten mellom de fire fram til neste stortingsvalg. Og ikke minst – om hun klarer å få mange nok velgere til å tro at de fortsatt er et troverdig alternativ til å styre Norge i enda fire år, skrev VGs politiske redaktør.

Les også: – Budsjettenighet med bismak

Les også: Frp ville gått ut av regjering hvis bilpakken ble endret