Frykter norske interesser svekkes hvis pengestrømmen til Clinton fortsetter

USAs tidligere president Bill Clinton på scenen sammen med utenriksminister Børge Brende i forkant av foredraget Clinton holdt for de ansatte i Utenriksdepartementet, Norad og Fredskorpset.
USAs tidligere president Bill Clinton på scenen sammen med utenriksminister Børge Brende i forkant av foredraget Clinton holdt for de ansatte i Utenriksdepartementet, Norad og Fredskorpset. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Det kan bli interessant hvis Børge Brende og Donald Trump skal møtes, sier stortingspolitiker Jan Arild Ellingsen (Frp) til ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hun skulle aldri hatt lov til å stille som presidentkandidat på grunn av sine kriminelle handlinger. Hun leder en kriminell virksomhet, sa USAs neste president Donald Trump i den tredje og siste TV-duellen med Hillary Clinton.

Virksomheten Trump viste til er Clinton Foundation - det humanitære familiefondet til Bill, Hillary og Chelsea Clinton.

Trump varslet også i valgkampen at han som president vil oppnevne en spesialetterforsker for å granske økonomien i Clinton-familiens stiftelse.

Også hennes demokratiske motkandidat i valgkampen, Bernie Sanders, har pekt på at pengegavene svekker Hillary Clintons uavhengighet.

Norge er bidragsyter

Helt siden 2007 har Norge vært en stor bidragsyter til stiftelsen. Over en halv milliard bistandskroner er sendt til den kontroversielle stiftelsen for å drifte globale klimatiltak, tiltak mot spedbarnsdødelighet og arbeid mot spredning av HIV, ifølge Dagbladet.

For de neste tre årene har Norge lovet dem ytterligere 92 millioner kroner, ifølge avisen. Interne UD-dokumenter Dagbladet har fått tilgang til viser at begrunnelsen for samarbeidet har vært politisk motivert.

Presidentvalget i USA forrige uke viste at Norge ikke vil få bruk for sine gode kontakter inn mot Hillary Clintons apparat. Nå handler alt om å skaffe seg adgang hos Donald Trumps folk. Det arbeidet er i gang, forsikret regjeringen forrige uke overfor NTB.

Om støtten til Clinton-leiren fortsetter som før valget, har Utenriksdepartementet ikke klart å svare på i løpet av mandag formiddag.

Bakgrunn: Trump vil ha Clinton-stiftelsen etterforsket

– Lurt å tenke på hvem man skal forholde seg til

Stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen mener Utenriksministeren nå må tenke på hvem han skal forholde seg til. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix
Stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen mener Utenriksministeren nå må tenke på hvem han skal forholde seg til. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix

Medlem av Stortingets justiskomité og Frp-politiker, Jan Arild Ellingsen, frykter både støtten til Clinton-stiftelsen og Clintons politikk vil svekke norske interesser.

– Jeg må si for min del så har jeg hatt en skeptisk holdning til dette over lang tid, mest fordi hun har vært en presidentkandidat. Hvis den du har satset på ikke vinner valget, og du likevel står ved dine uttalelser om Trump, kan det bli interessant hvis Brende og Trump møtes. Selvfølgelig gjennomfører Trump og hans stab en screening av politiske aktører i alle land - også Norge, sier Ellingsen til ABC Nyheter.

Han er kritisk til at Børge Brende fortsatt står for sine uttalelser om Trump. I august sa Brende til NRK at noen av Trumps holdninger «ikke hører hjemme i det 21. århundre» og uttrykte sterk bekymring for holdningene til Trump.

– Det er klart hvis man møter statsledere som ikke liker deg, som mener du er en trussel for verdensfreden, så vil det svekke relasjonen.

– Mener du Norge nå bør kutte alle støtte til Clinton Foundation?

– Det vil jeg ikke si, den vurderinga må UD foreta. Men man bør være smart angående hva og hvem man bør velge å satse på og ta innover seg norske interesser, sier Ellingsen.

Ellingsen har sendt et skriftlig spørsmål til utenriksministeren om hva han nå vil gjøre med støtten til Clinton Foundation.

– Jeg tror som politiker kan du være realist og smart, eller naiv. Det har vært et skifte i USA, vi må forholde oss til realitetene, vi kan like skiftet eller ikke. Amerikanerne har gjort et valgt, og nå er det lurt å tenke over hvem vi skal forholde oss til, sier Ellingsen.

Les også: Ekteparet Clinton tjente 10 millioner dollar i fjor

– Sender dårlige signaler

Nestleder i Stortingets forsvars- og utenrikskomité, Christian Tybring-Gjedde (Frp), er regjeringspartienes fremste representant i komiteen.

Christian Tybring-Gjedde har lenge vært en motstander av Norges støtte til Clinton-stiftelsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Christian Tybring-Gjedde har lenge vært en motstander av Norges støtte til Clinton-stiftelsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Tidligere har han vært kritisk til støtten nettopp fordi Clinton har vært presidentkandidat. Tybring-Gjedde har pekt på at det «generelt sett er uheldig å ha økonomisk samarbeid eller bistandsavtaler med organisasjoner som også har en politisk agenda».

Frp-politikeren sier hele støtten er kontroversiell, men påpeker at mye av bistandsprosjektene til Clinton «sikkert er helt greie».

– Problemet er hvilke signaler vi sender politisk. Hva tenker den nylig valgte presidenten om denne støtten til en politisk motstander?

Frp-politikeren sier til ABC Nyheter at han lenge har vært kritisk til Clinton-støtten internt i regjeringen og Fremskrittspartiet.

– Jeg er skuffet over at jeg har møtt så mye motstand internt i regjeringen for en mening store deler av den norske befolkningen deler. Det er andre organisasjoner som man kan bruke penger på, som er like bra og mindre kontroversielle, sier Tybring-Gjedde og fortsetter:

– Dette er en støtte som har blitt gjennomført gjennom flere regjeringer. Når man først begynner å gi, klarer man aldri å slutte.

Nå mener Frp-politikeren det er et paradoks hvis støtten strupes, selv om han håper det vil skje.

– Hvis regjeringen nå velger å kutte støtten, viser jo dette bare at de har støttet Clinton for å få innpass i amerikansk politikk og hos Clinton-familien spesielt, sier Tybring-Gjedde til ABC Nyheter.

ABC Nyheter kontaktet mandag Clinton Foundations kommunikasjonsavdeling for å få deres tanker om det fremtidige samarbeidet med Norge. Stiftelsen har ikke besvart henvendelsen.

Les også: Hillary fikk norske UD-millioner etter Støre-samtale

Utenriksminister Børge Brende sammen med Hillary Clinton under et møte i New York i november 2014. Foto: Bebeto Matthews / AP
Utenriksminister Børge Brende sammen med Hillary Clinton under et møte i New York i november 2014. Foto: Bebeto Matthews / AP

Clinton Foundation

* Etablert i 2001 av ekteparet Bill og Hillary Clinton.

* Fokusområdene er klimaendringer, økonomisk utvikling, global helse, og kvinner og jenters rettigheter.
* Bill Clinton sitter i styret, mens datteren Chelsea Clinton er styrets nestleder. Hun har tidligere jobbet i McKinsey og er utdannet ved Stanford, Oxford og Columbia.
* Ifølge årsrapporten for 2013 beløp totale inntekter seg til 295 millioner dollar, mens kostnadene lå på 223 millioner dollar.
* 88,4 prosent av midlene gikk ifølge rapporten til det stiftelsen
kaller programmer, eller «livsendringsarbeid». Dette bestrides av flere medier som viser til stiftelsens skatteregnskap. De påstår at Clinton Foundation i 2013 brukte kun 10 prosent av budsjettet på veldedighet», konkluderer nettavisen The Federalist.

* Mellom 2008 og 2012 skal angivelig kun 15 prosent av midlene ha gått til veldedighet, og hele 60 prosent av kostnadene er klassifisert som «andre utgifter», hevdes det.

Kilde: Finansavisen, Wikipedia

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 E-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36 Tour-feltet får en tøff start neste år12:13 Elbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06 Strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05 Mulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05 Russland med klar advarsel til Tyrkia12:03 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54 Skiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53 Nye toppsjefer til Rema 100011:31 Mette-Marit-feber i Tyskland11:23 To menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19 Disse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17 Isbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58 Nilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57 Lesertallene synker på papir – øker digitalt09:53 Frelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53 Russer nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49 Russland avholder militærøvelse09:31 Hellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30 Uniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14 Tidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14 230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54 Barnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37 Sju pågrepet i grov voldtektssak08:20 Skryt til Norge i rumensk avis08:19 Sky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12 Russere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54 Forsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48 Staten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33 Flere metoo-saker i Forsvaret07:13 – Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10 Carlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58 Eks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43 Mings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42 13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30 Salget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26 Norge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00 Dette skjer i dag05:55 Jostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34 Dette skjedde i natt05:31 Oslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30 Frode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15 Influensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11 Dødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07 Drapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04 BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00 Bankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18 Datatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48 UNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24 Mange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12 Fiskekvotene redusert i Østersjøen
Siste nytt
01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26NorgeNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29NorgeE-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36SportTour-feltet får en tøff start neste år12:13MotorElbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06MotorStrengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05SportMulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05VerdenRussland med klar advarsel til Tyrkia12:03PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54SportSkiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53PengerNye toppsjefer til Rema 100011:31KulturMette-Marit-feber i Tyskland11:23NorgeTo menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19VerdenDisse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17VerdenIsbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58SportNilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57KulturLesertallene synker på papir – øker digitalt09:53PolitikkFrelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53NorgeRusser nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49VerdenRussland avholder militærøvelse09:31VerdenHellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30SportUniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14PolitikkTidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14Norge230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54PolitikkBarnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37NorgeSju pågrepet i grov voldtektssak08:20SportSkryt til Norge i rumensk avis08:19PengerSky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12NorgeRussere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54NorgeForsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48NorgeStaten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33NorgeFlere metoo-saker i Forsvaret07:13Politikk– Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10SportCarlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58NorgeEks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43SportMings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42Verden13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30Helse og livsstilSalget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26SportNorge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00NorgeDette skjer i dag05:55NorgeJostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34NorgeDette skjedde i natt05:31Helse og livsstilOslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30VerdenFrode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15Helse og livsstilInfluensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11VerdenDødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07NorgeDrapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04VerdenBBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00PengerBankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18NorgeDatatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48Helse og livsstilUNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24VerdenMange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12PengerFiskekvotene redusert i Østersjøen
Populært