Meny

Frykter norske interesser svekkes hvis pengestrømmen til Clinton fortsetter

USAs tidligere president Bill Clinton på scenen sammen med utenriksminister Børge Brende i forkant av foredraget Clinton holdt for de ansatte i Utenriksdepartementet, Norad og Fredskorpset. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det kan bli interessant hvis Børge Brende og Donald Trump skal møtes, sier stortingspolitiker Jan Arild Ellingsen (Frp) til ABC Nyheter.

– Hun skulle aldri hatt lov til å stille som presidentkandidat på grunn av sine kriminelle handlinger. Hun leder en kriminell virksomhet, sa USAs neste president Donald Trump i den tredje og siste TV-duellen med Hillary Clinton.

Virksomheten Trump viste til er Clinton Foundation - det humanitære familiefondet til Bill, Hillary og Chelsea Clinton.

Trump varslet også i valgkampen at han som president vil oppnevne en spesialetterforsker for å granske økonomien i Clinton-familiens stiftelse.

Også hennes demokratiske motkandidat i valgkampen, Bernie Sanders, har pekt på at pengegavene svekker Hillary Clintons uavhengighet.

Norge er bidragsyter

Helt siden 2007 har Norge vært en stor bidragsyter til stiftelsen. Over en halv milliard bistandskroner er sendt til den kontroversielle stiftelsen for å drifte globale klimatiltak, tiltak mot spedbarnsdødelighet og arbeid mot spredning av HIV, ifølge Dagbladet.

For de neste tre årene har Norge lovet dem ytterligere 92 millioner kroner, ifølge avisen. Interne UD-dokumenter Dagbladet har fått tilgang til viser at begrunnelsen for samarbeidet har vært politisk motivert.

Presidentvalget i USA forrige uke viste at Norge ikke vil få bruk for sine gode kontakter inn mot Hillary Clintons apparat. Nå handler alt om å skaffe seg adgang hos Donald Trumps folk. Det arbeidet er i gang, forsikret regjeringen forrige uke overfor NTB.

Om støtten til Clinton-leiren fortsetter som før valget, har Utenriksdepartementet ikke klart å svare på i løpet av mandag formiddag.

Bakgrunn: Trump vil ha Clinton-stiftelsen etterforsket

– Lurt å tenke på hvem man skal forholde seg til

Stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen mener Utenriksministeren nå må tenke på hvem han skal forholde seg til. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix

Medlem av Stortingets justiskomité og Frp-politiker, Jan Arild Ellingsen, frykter både støtten til Clinton-stiftelsen og Clintons politikk vil svekke norske interesser.

– Jeg må si for min del så har jeg hatt en skeptisk holdning til dette over lang tid, mest fordi hun har vært en presidentkandidat. Hvis den du har satset på ikke vinner valget, og du likevel står ved dine uttalelser om Trump, kan det bli interessant hvis Brende og Trump møtes. Selvfølgelig gjennomfører Trump og hans stab en screening av politiske aktører i alle land - også Norge, sier Ellingsen til ABC Nyheter.

Han er kritisk til at Børge Brende fortsatt står for sine uttalelser om Trump. I august sa Brende til NRK at noen av Trumps holdninger «ikke hører hjemme i det 21. århundre» og uttrykte sterk bekymring for holdningene til Trump.

– Det er klart hvis man møter statsledere som ikke liker deg, som mener du er en trussel for verdensfreden, så vil det svekke relasjonen.

– Mener du Norge nå bør kutte alle støtte til Clinton Foundation?

– Det vil jeg ikke si, den vurderinga må UD foreta. Men man bør være smart angående hva og hvem man bør velge å satse på og ta innover seg norske interesser, sier Ellingsen.

Ellingsen har sendt et skriftlig spørsmål til utenriksministeren om hva han nå vil gjøre med støtten til Clinton Foundation.

– Jeg tror som politiker kan du være realist og smart, eller naiv. Det har vært et skifte i USA, vi må forholde oss til realitetene, vi kan like skiftet eller ikke. Amerikanerne har gjort et valgt, og nå er det lurt å tenke over hvem vi skal forholde oss til, sier Ellingsen.

Les også: Ekteparet Clinton tjente 10 millioner dollar i fjor

– Sender dårlige signaler

Nestleder i Stortingets forsvars- og utenrikskomité, Christian Tybring-Gjedde (Frp), er regjeringspartienes fremste representant i komiteen.

Christian Tybring-Gjedde har lenge vært en motstander av Norges støtte til Clinton-stiftelsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Tidligere har han vært kritisk til støtten nettopp fordi Clinton har vært presidentkandidat. Tybring-Gjedde har pekt på at det «generelt sett er uheldig å ha økonomisk samarbeid eller bistandsavtaler med organisasjoner som også har en politisk agenda».

Frp-politikeren sier hele støtten er kontroversiell, men påpeker at mye av bistandsprosjektene til Clinton «sikkert er helt greie».

– Problemet er hvilke signaler vi sender politisk. Hva tenker den nylig valgte presidenten om denne støtten til en politisk motstander?

Frp-politikeren sier til ABC Nyheter at han lenge har vært kritisk til Clinton-støtten internt i regjeringen og Fremskrittspartiet.

– Jeg er skuffet over at jeg har møtt så mye motstand internt i regjeringen for en mening store deler av den norske befolkningen deler. Det er andre organisasjoner som man kan bruke penger på, som er like bra og mindre kontroversielle, sier Tybring-Gjedde og fortsetter:

– Dette er en støtte som har blitt gjennomført gjennom flere regjeringer. Når man først begynner å gi, klarer man aldri å slutte.

Nå mener Frp-politikeren det er et paradoks hvis støtten strupes, selv om han håper det vil skje.

– Hvis regjeringen nå velger å kutte støtten, viser jo dette bare at de har støttet Clinton for å få innpass i amerikansk politikk og hos Clinton-familien spesielt, sier Tybring-Gjedde til ABC Nyheter.

ABC Nyheter kontaktet mandag Clinton Foundations kommunikasjonsavdeling for å få deres tanker om det fremtidige samarbeidet med Norge. Stiftelsen har ikke besvart henvendelsen.

Les også: Hillary fikk norske UD-millioner etter Støre-samtale

Utenriksminister Børge Brende sammen med Hillary Clinton under et møte i New York i november 2014. Foto: Bebeto Matthews / AP

Clinton Foundation

* Etablert i 2001 av ekteparet Bill og Hillary Clinton.

* Fokusområdene er klimaendringer, økonomisk utvikling, global helse, og kvinner og jenters rettigheter.
* Bill Clinton sitter i styret, mens datteren Chelsea Clinton er styrets nestleder. Hun har tidligere jobbet i McKinsey og er utdannet ved Stanford, Oxford og Columbia.
* Ifølge årsrapporten for 2013 beløp totale inntekter seg til 295 millioner dollar, mens kostnadene lå på 223 millioner dollar.
* 88,4 prosent av midlene gikk ifølge rapporten til det stiftelsen
kaller programmer, eller «livsendringsarbeid». Dette bestrides av flere medier som viser til stiftelsens skatteregnskap. De påstår at Clinton Foundation i 2013 brukte kun 10 prosent av budsjettet på veldedighet», konkluderer nettavisen The Federalist.

* Mellom 2008 og 2012 skal angivelig kun 15 prosent av midlene ha gått til veldedighet, og hele 60 prosent av kostnadene er klassifisert som «andre utgifter», hevdes det.

Kilde: Finansavisen, Wikipedia

Populært