Sp og Ap presset Dale om vogntog: – Bare flaks at ingen har blitt skadd

Video: Flere stortingsrepresentanter stilte spørsmål til samferdselsminister Jon Georg Dale om utenlandske vogntog på norske vinterveier under onsdagens spørretime.

Spørsmålene haglet mot samferdselsministeren om hvorvidt regjeringen gjør noe for å takle farlige utenlandske vogntog på vinterføre. Ministeren viser til at utenlandske vogntog bare er en liten del av et komplekst problem.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet presset Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) om utenlandske vogntog på norske vinterveier i spørretimen på Stortinget onsdag.

Fire stortingsrepresentanter stilte spørsmål om problematikken; Kirsti Leirtrø (Ap), Sandra Borch (Sp), Sigbjørn Gjelsvik (Sp) pg Siv Mossleth (Sp).

De viser til at regjeringen har stemt ned forslag fra begge partiene om å sikre tryggere tungtransport i Norge med begrunnelsen av at de allerede jobber med saken.

– Vi har hørt statsråden si at innsatsen er økt, men det ser ikke ut til at det har virket. Vil det skje en endring i statsrådens innsats på dette området? spurte Leitrø fra talerstolen.

– Når representanten forsøker å gi inntrykk av at det ikke har skjedd noe, så er det beviselig feil, svarte Dale.

Samferdselsministeren viste til at regjeringen har iverksatt flere tiltak for å få kontroll på situasjonen, inkludert flere kontroller, økte straffegebyrer for manglende og dårlig utstyr, styrket krav til vinterkompetanse for EU-sjåfører og strengere krav til vinterdekk. De trer imidlertid ikke i kraft før 15. november 2020.

– Vi innfører dette med så kort overgangsperiode som mulig. Sverige og Tyskland har også innført sånne krav, men med en overgangsperiode fram til 2024, sa Dale.

Gitt at endringene først blir implementert denne og neste vinter, mener statsråden det er for tidlig å si noe om effekten av disse.

– Jeg har tro på at disse tiltakene vil ha effekt, og at det ikke går an å si nå at de ikke gir virkning.

YTF: Mener Dales tiltak for tunge kjøretøy ikke holder: – Folk går på bløffen

Over 30.000 har engasjert seg i saken på Facebook

Facebook-gruppa «Stopp dødstrailere på norske vinterveier!» ble opprettet i begynnelsen av november, og har allerede fått over 32.000 medlemmer. Engasjementet i gruppa er stort, og medlemmene krever flere konkrete tiltak nå. «Det er helt uakseptabelt at det ikke blir gjort noe konkret før de nye dekkravene trår i kraft i november 2020», mener flere medlemmer.

Gruppa har blant annet satt i gang en underskriftskampanje: «Vi krever strakstiltak for økt bemanning ved grensestasjon, og bedre vedlikehold av vei» og viser til at dårlig skodde vogntog skaper problemer i nord nå som vinteren er i gang. Foreløpig har litt over 16.000 personer skrevet under.

Senterpartiet viser til hvor fort den ferske Facebook-gruppa har vokst, og engasjementet i gruppa.

– De siste ukene har vi sett flere videoer hvor vogntog har sklidd av veien, og bare flaks har gjort at ingen er blitt skadd. Det etterlyses tiltak og virkemidler for å forebygge ulykker. Har statsråden tenkt å foreta seg noe i denne saken før vi får nok en forferdelig trafikkulykke? spurte Sandra Borch (Sp) i stortingssalen.

– Ja, det har regjeringen gjort de siste seks årene. Jeg mener det er bra at så mange engasjerer seg i tryggere vinterveier i Norge. Jeg vil gi honnør til initiativtakerne bak denne gruppa. De løfter en problemstilling og en stor utfordring som det hadde vært fristende å si at vi kan løse politisk med en fasit med to streker under, svarte Dale.

(Artikkelen fortsetter under)

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) ble presset av flere stortingsrepresentanter om utenlandske vogntog på norske vinterveier i Stortingets spørretime onsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) ble presset av flere stortingsrepresentanter om utenlandske vogntog på norske vinterveier i Stortingets spørretime onsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Handler om mer enn utenlandske vogntog

Samferdselsministeren mener imidlertid situasjonen er mer kompleks, og derfor vanskelig å løse.

– Det handler om mer enn bare utenlandske vogntog som er dårlig skodd.

Det handler blant annet også om hvorvidt lasten er lastet riktig, om de kjører innenfor regelverket for kjøre- og hviletid, om de har kompetanse til å kjøre på vanskelige forhold og om bremsene fungerer, både for norske og utenlandske sjåfører, ifølge Dale.

– Mye av det som skjer er reellt sett ulovlig. Det er ulovlig! Strengere regelverk er ikke hovedutfordringene. Å etterleve regelverket er den største utfordringen. Derfor må kontrollen intensiveres og målrettes, og bevilgningene som gis må brukes fornuftig. Det er en oppgave vi tar på alvor, og vil intensivere arbeidet i årene fremover, sa statsråden.

Borch spør om Dale vil vurdere å innføre enda strengere krav til vinterdekk i framtiden.

– Det utelukker jeg ikke at jeg vil, men det alpesymbolet vi innfører krav om er det beste vinterdekket som er på markedet for dette nå.

Les også: Blir ikke kvitt farlige vogntog

Uenighet om EU-regelverk

Stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik (Sp) merker seg at Dale gir Facebook-gruppa honnør.

– Men gruppen gir ikke noen hyllest til regjeringen for deres arbeid. Den gir regjeringen massiv kritikk for å motsette seg viktige tiltak. Kontrollene er for få, kravene til dekkutrustning er for dårlige og det er helt opp i det blå hva kravene til opplæring i EU vil bety. Man bør stille samme krav til føreropplæringen for utenlandske sjåfører som for norske. Hvorfor vil ikke statsråden være med på det? spør Gjelsvik.

Dale er enig i at kompetansekravene i EU så langt har vært for svake. Norge har jobbet for å få gjennom en direktivendring om yrkesjåføropplæringen i Europa.

– Fra 2020 stiller EU krav om at sjåfører må kunne håndtere ekstreme vær- og føreforhold. Vinter er en del av det bildet. Jeg skulle ønske EU ville gå enda lenger. Det norske arbeidet fortsetter for å få til det, svarer Dale.

Ifølge et notat på regjeringen sine sider om direktivendringene, har det blitt vedtatt et kompromiss om å styrke kjøreopplæringen i EU-land. Det lyder som følger: «I det vedtattet kompromisset er det bestemt at det skal være fokus på kjøring på veger av ulik standard, med ulik trafikkmengde, og under ulike værforhold. Sjåføren skal forstå hvordan et transportoppdrag skal forberedes og planlegges når værforholdene er unormale, bruk av sikkerhetsutstyr og skal kunne ta stilling til om oppdraget må avbrytes eller utsettes grunnet værforholdene.»

Gjelsvik mener det er for dårlig.

– Det statsråden sier er at vi skal feste lit til noen vasne formuleringer i et dokument fra EU om føreropplæring istedenfor å sikre tryggheten ved å ha samme krav til utenlandske vogntog som vi historisk har hatt i Norge.

(Artikkelen fortsetter under).

Sigbjørn Gjelsvik, finanspolitisk talsperson for Senterpartiet, mener Norge må stille strengere krav til vinteropplæringen av utenlandske vogntog-sjåfører. Foto: NTB scanpix
Sigbjørn Gjelsvik, finanspolitisk talsperson for Senterpartiet, mener Norge må stille strengere krav til vinteropplæringen av utenlandske vogntog-sjåfører. Foto: NTB scanpix

Flere norske sjåfører involvert i dødsulykker enn utenlandske

Under spørretimen påpeker Jon Georg Dale gjentatte ganger at utenlandske vogntog på norske vinterveier bare er en liten del av problemet.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at antall trafikkulykker med vogntog er mer enn halvert siden 2012, fra 241 ulykker i 2012 til 109 i 2018.

– Statistikken viser at ulykker der tunge kjøretøy er involvert har gått ned med 55 prosent. Det er fortsatt 109 ulykker for mange, men det er i alle fall en vesentlig reaksjon, mener samferdselsminister Dale.

Det har imidlertid ikke vært en nedgang i antall drepte i vogntog-ulykker i trafikken, hvor antallet har ligger på mellom 13 og 20 personer årlig siden 2012. Men utenlandske vogntogsjåfører har skyld i få av disse.

– I 2018 var tungbiler utløsende faktor for 8 av 27 dødsulykker hvor tungbiler var involvert. 6 av sjåførene var norske, 2 av sjåførene var utenlandske.

En fersk sammenstilling av tall Samferdselsdepartementet har gjort viser at det var 140 dødsulykker med tunge kjøretøy mellom 2014 og 2018. I tre av fire av ulykkene var det andre kjøretøy eller trafikanter som forårsaket ulykken. Under en fjerdedel av dødsulykkene skjedde på typiske «norske vinterveier».

Av de 37 dødsulykkene hvor tungbilen var utløsende for ulykken var ti av dem med utenlandske sjåfører. Utenlandske vogntogsjåfører har med andre ord vært fører av utløsende enhet i gjennomsnitt 2 dødsulykker per år de siste 5 årene.

For norske tungbilsjåfører viser tallene at de var involvert i om lag seks dødsulykker årlig.

Les mer: Norske vogntogsjåfører involvert i flest dødsulykker

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:45 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal01:35 Søk etter to døde på New Zealand fortsetter00:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti00:15 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00 Greta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11 To døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35 Tankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05 2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53 Hevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28 Mann drept under ran på restaurant i Sverige19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22 Ødegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13 Nordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03 King tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37 Klimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27 Fedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51 Hegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40 Ringen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22 Håvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15 Eldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59 Feilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56 Klæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55 Falla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49 Lundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12 Mange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07 Mann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58 Kvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57 Nasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52 Syrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51 Langrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35 Norsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25 Trond Alstad gir seg i RBK14:11 Polens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43 Ingen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18 Tusenvis demonstrerer i Bangkok13:11 Forrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09 NAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03 Skøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51 Dale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49 Sudans tidligere diktator dømt husarrest12:37 Flere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11 Slalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:07 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt12:06 Funn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01 Lie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57 Astrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27 Hopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08 Friski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04 Fare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58 Savnet mann funnet i god behold på Sotra10:57 Ap-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42 Hoppdronningens legendejakt10:17 Bortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07 Svensk NHL-spiller rammet av kreft09:42 Mann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41 Tallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:29 Mann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03 USA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52 Unge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15 Nationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14 Nord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00 USA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat07:26 23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:26 Presidentkandidater truer med å droppe debatt06:15 Kunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni06:00 Mann påkjørt i Oslo sentrum05:52 Oftedal om OL-veien: – Det synes jeg høres utrolig merkelig ut05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:10 Professor mener uavhengige Nav-granskere er inhabile04:32 Hongkongs leder på vei til Kina04:32 Staten vil stanse juleøl-kalendre på Facebook04:08 Supermanns kappe og Bilbos pipe går under hammeren03:39 Evo Morales har fått asyl i Argentina02:46 Vy inngikk «hemmelig» forlik med Vy Communication02:46 Steinkasting og rakettskyting mot svensk politi01:32 Høyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger00:49 Chile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10 John Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30 VG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57 Norges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53 Trønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21 Hovland og makkeren langt bak etter én dag22:06 FIS-direktør frykter langrennsnasjoner ikke vil ha råd til å delta22:05 Frp vil endre pelsdyrforskrift21:36 Flere skyteepisoder i Sverige21:26 Lars Harnes pågrepet for vold20:57 ESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket20:37 Greta Thunberg (16) tar pause20:15 Ulovlig trafikkopplæring skal stanses19:46 Johnson oppfordrer britene til samhold19:38 Erklæringen om Manshaus' tilregnelighet er godkjent19:16 Øyafestivalen mister statlig millionstøtte
Siste nytt
02:45NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal01:35VerdenSøk etter to døde på New Zealand fortsetter00:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti00:15VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00VerdenGreta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11VerdenTo døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35NorgeTankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05Norge2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53VerdenHevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28VerdenMann drept under ran på restaurant i Sverige19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22SportØdegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13SportNordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03SportKing tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37ReiseKlimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27PengerFedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51SportHegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40SportRingen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22SportHåvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15NorgeEldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59SportFeilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56SportKlæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55SportFalla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49SportLundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12VerdenMange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07NorgeMann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58NorgeKvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57MotorNasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52SportSyrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51SportLangrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35NorgeNorsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25SportTrond Alstad gir seg i RBK14:11VerdenPolens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43VerdenIngen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18VerdenTusenvis demonstrerer i Bangkok13:11SportForrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09NorgeNAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03SportSkøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51NorgeDale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49VerdenSudans tidligere diktator dømt husarrest12:37SportFlere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11SportSlalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:07VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt12:06VerdenFunn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01SportLie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57SportAstrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27SportHopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08SportFriski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04NorgeFare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58NorgeSavnet mann funnet i god behold på Sotra10:57PolitikkAp-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42SportHoppdronningens legendejakt10:17VerdenBortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07SportSvensk NHL-spiller rammet av kreft09:42NorgeMann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41VerdenTallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:29NorgeMann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03VerdenUSA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52Helse og livsstilUnge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15NorgeNationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14VerdenNord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00VerdenUSA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat07:26Verden23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:26VerdenPresidentkandidater truer med å droppe debatt06:15VerdenKunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni06:00NorgeMann påkjørt i Oslo sentrum05:52SportOftedal om OL-veien: – Det synes jeg høres utrolig merkelig ut05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeProfessor mener uavhengige Nav-granskere er inhabile04:32VerdenHongkongs leder på vei til Kina04:32NorgeStaten vil stanse juleøl-kalendre på Facebook04:08VerdenSupermanns kappe og Bilbos pipe går under hammeren03:39VerdenEvo Morales har fått asyl i Argentina02:46NorgeVy inngikk «hemmelig» forlik med Vy Communication02:46VerdenSteinkasting og rakettskyting mot svensk politi01:32VerdenHøyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger00:49VerdenChile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10VerdenJohn Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30SportVG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57PengerNorges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53NorgeTrønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21SportHovland og makkeren langt bak etter én dag22:06SportFIS-direktør frykter langrennsnasjoner ikke vil ha råd til å delta22:05NorgeFrp vil endre pelsdyrforskrift21:36VerdenFlere skyteepisoder i Sverige21:26NorgeLars Harnes pågrepet for vold20:57NorgeESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket20:37VerdenGreta Thunberg (16) tar pause20:15MotorUlovlig trafikkopplæring skal stanses19:46PolitikkJohnson oppfordrer britene til samhold19:38NorgeErklæringen om Manshaus' tilregnelighet er godkjent19:16PengerØyafestivalen mister statlig millionstøtte
Populært