Regjeringen reagerer på ABC Nyheters elbil-undersøkelseKlart mindretall vil velge elbil: – Dette må vi løse

Statssekretær Sveinung Rotevatn (V) sier regjeringen vil følge opp egen lovnad om økonomisk støtte til ladeutbygging i borettslag, sameier og garasjelag. Det er ikke lagt opp til å innføre en slik ordning i statsbudsjettet for 2020.
Statssekretær Sveinung Rotevatn (V) sier regjeringen vil følge opp egen lovnad om økonomisk støtte til ladeutbygging i borettslag, sameier og garasjelag. Det er ikke lagt opp til å innføre en slik ordning i statsbudsjettet for 2020. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Færre enn én av tre vurderer elbil som sin neste bil, og Elbilforeningen etterlyser bedre lademuligheter i distriktene og i borettslag. Regjeringen vil følge opp egen lovnad om økonomisk støtte. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag publiserte ABC Nyheter en fersk spørreundersøkelse som viser at 30 prosent vurderer elbil som sin neste bil, mens 45 prosent vurderer å kjøpe bensin-, diesel- eller hybridbil.

– Tallene ABC Nyheter presenterer viser at vi fremdeles trenger en ambisiøs elbilpolitikk. Regjeringen har et mål om at alle nye biler som selges i 2025 skal være elbiler, sier statssekretær i Klima- og miljødepartementet Sveinung Rotevatn (V) til ABC Nyheter.

Han sier regjeringen har høye ambisjoner på klimaområdet, og spesielt for transportsektoren.

– Fungerer politikken godt nok når færre enn 1 av 3 vurderer elbil som sin neste bil?

– Vi ser at det fremdeles er barrièrer forbundet med å bruke elbil. Dette gjelder spesielt lang ladetid – og kø og mangelen på hurtigladere flere steder i landet. Dette må vi løse. Fremdeles er det steder i Norge som er mindre egnet for elbiler. Men kjøretøyteknologien utvikler seg raskt og elbilene får stadig lengre rekkevidde og trenger færre ladestopp. Forhåpentligvis blir det snart ingen unnskyldning for ikke å skaffe seg elbil, sier Rotevatn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Færre enn 1 av 3 vurderer elbil som sin neste bil: – Litt skuffende

Økonomisk støtteordning skal utredes nærmere

Norsk elbilforening har tidligere sagt til ABC Nyheter at de er litt skuffet over at ikke flere vurderer elbil, men de er ikke er overrasket over tallene i spørreundersøkelsen. Foreningen påpeker at bruktbilmarkedet er tre ganger så stort enn nybilmarkedet i Norge, og foreløpig er det dårlig utvalg av elbiler i bruktbilmarkedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Elbilforeningen etterlyser særlig to grep fra regjeringen for å få fortgang i salget av nye elbiler, og dermed øke tilgangen til brukte elbiler på sikt. Det ene er å sørge for at utbyggingen av hurtigladere i distriktene skyter fart, og særlig lengst nord i Norge. Det er per i dag få hurtigladere i Troms og Finnmark.

Det andre er å etablerer en nasjonal støtteordning for lading i borettslag, sameier og garasjelag, slik Oslo har innført på kommunalt nivå. Regjeringen har selv varslet at de ønsker en sin ordning i sin politiske plattform. Det er imidlertid ingen tegn til en slik ordning i regjeringens forslag til statsbudsjettet for 2020.

Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter spør den politiske ledelsen i Klima- og miljødepartementet hvorfor en slik ordning enda ikke er på plass.

– Regjeringen har sagt at den vil gi økonomisk støtte til ladestasjoner og ladepunkter i borettslag, sameier og garasjelag. Dette skal vi selvsagt følge opp. På hvilken måte og etter hvilken modell dette skal skje, er noe vi må utrede nærmere, svarer statssekretær Rotevatn.

Mens borettslag, sameier og garasjelag venter på nærmere utredning om en økonomisk støtteordning, jobber regjeringen med å gjøre det enklere å etablere ladeanlegg.

– Vi har nylig sendt på høring et lovforslag som tar sikte på å fjerne hindre for nettopp lading i borettslag og sameier. Kommunal- og moderniseringsdepartementet arbeider nå med å gjennomgå høringsinnspillene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Barth Eide (Ap) oppfordrer folk til å tenke seg om før de kjøper ny fossilbil

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mener markedet selv bør bygge hurtigladere

Spørreundersøkelsen som Norstat har gjennomført for ABC Nyheters viser at det er færre som vurderer elbil i Nord-Norge enn i resten av landet, kun 15 prosent.

Ladeselskapet Fortum har søkt støtte fra Enova til utbygging av 25 hurtigladestasjoner i Finnmark og Nord-Troms, men hvorvidt Fortum får økonomisk støtte er ikke avklart enda.

– Enova forhandler nå med Fortum om utbygging av hurtigladere i Finnmark og Troms på 25 ulike steder. Disse stedene vil hver for seg ha flere ladere. Enova forbereder nå også utlysninger sørover i landet, sier Rotevatn.

Siden 2015 har Enova gitt over 70 millioner kroner i støtte til hurtigladere for elbiler.

– Samtidig mener vi at det går både fortere og mer effektivt når markedet bygger ut og drifter hurtigladetilbudet. Regjeringen legger derfor som hovedstrategi opp til en markedsbasert utvikling av hurtigladestasjoner, sier statssekretær Sveinung Rotevatn.

Kommentar: Mitt personlige elbil-mareritt