– Har du piggfritt kan du legge om allerede nåEkspertens råd: Skift dekk allerede nå!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er den tiden av året igjen. Har du husket å sjekke datoene – og dekkene?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Nord-Norge kan du kjøre med piggdekk fra onsdag morgen. I Midt- og Sør-Norge må vi vente ennå et par uker uker, til 31. oktober. Men kjører du på piggfrie dekk, kan du bytte allerede nå.

– Jeg ville nok byttet nå ganske snart, forteller faglig leder Erik Dammen ved Risløkka trafikkstasjon til ABC Nyheter.

Men, legger han til, følg med på værvarselet!

For så varmt som det er nå, er det gunstigst å kjøre med sommerdekk. Med regn og varme som det er på Sør- og Østlandet er ikke vinterdekkene riktig så gode som sommerdekkene.

Ifølge Metereologisk Institutt skal det være grått og vått i hvert fall til over helgen. Mens i Tromsø er det minusgrader i morgentimene og et annet grep på dekkene trengs.

Les også: Brede dekk er ikke alltid like praktisk i bruk

Skodd etter forholdene

Det handler om å være skodd etter forholdene. For kommer snøfallet, må bilen egentlig stå, eller du må legge om, siden sommerdekk egner seg særs dårlig på snøen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dammen forteller at for det meste er bilførerne gode til å legge om til vinterdekk når den første kalde nedbøren legger seg på veiene, men det er alltids noen. Dem vi leser om i mediene.

– Det har jo allerede vært frost om morgenen noen dager i oktober.

– Ja, da er det egentlig tid for å skifte.

Han forteller at det ikke bare handler om å dekkmønster når du henter fram dekkene fra stedet de har vært lagret i et halvår. Det handler også om egenskapen de har igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvordan er gummien? Er den hard eller elastisk og myk. Er dekkene lagret i sollys gjennom hele sommeren kan de fort bli det. Husk at gummi er ferskvare. Derfor er et godt utgangspunkt å sjekke datomerkingen. Etter fem år er det for gamle om de er tatt i bruk, sier Dammen.

Ikke for alle: Før kunne alle skifte dekk – nå risikerer du å ødelegge for mye penger

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjenn etter motstand

– Hvordan kan vi kontrollere dekkene?

– Kjenn på gummien med hånden. Dytt håndflaten ned på dekket og vri. Kjenner du møter en viss motstand er de ok. Glir den som en glatt bordplate er det ikke mer feste igjen i dekket.

En annen måte er å sjekke mønsterdybden, som skal være 3 millimeter minimum. Og husk: ikke dra for hardt til når du fester hjulet. Skulle du punktere, og skal bytte – vil du få problemer å få hjulet av.