Går mot nytt rekordår for elbilsalget

Nye Tesla Model 3 har tatt det norske markedet med storm, og satte i mars en historisk salgsrekord. Illustrasjonsfoto.
Nye Tesla Model 3 har tatt det norske markedet med storm, og satte i mars en historisk salgsrekord. Illustrasjonsfoto. Foto: Amanda Voisard / Reuters

– Det har aldri skjedd før noe sted i verden at en ren elbil-produsent topper tronen for nybilsalget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (ABC Nyheter): – I mars i år gjorde vi en historisk bragd, hvis du kan kalle bilsalg en bragd, opplyser direktør i Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV), Øyvind Solberg Thorsen.

I mars 2019 satte Tesla Model 3 rekord i antall nye biler solgt i én enkelt måned noen gang. Også juni var en topp-måned for modellen. Så langt i år er Tesla det mest solgte bilmerket i Norge.

– Det har aldri skjedd før noe sted i verden at en ren elbilprodusent topper tronen for nybilsalget, sier Thorsen.

Over 40 prosent elbiler

Direktør i Opplysningsrådet for veitrafikken, Øyvind Solberg Thorsen, presenterte torsdag de foreløpige salgstallene for for 2019 for nye biler i Norge. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Direktør i Opplysningsrådet for veitrafikken, Øyvind Solberg Thorsen, presenterte torsdag de foreløpige salgstallene for for 2019 for nye biler i Norge. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Torsdag presenterte han de foreløpige bilsalgstallene for 2019 på et arrangement under Arendalsuka.

– Veldig mange vanlige, norske, private bilister har valgt å kjøpe biler med ny teknologi, påpeker Thorsen.

Så langt i år står elbiler for 44,2 prosent av nybilsalget i Norge. På samme tid i fjor lå tallet på litt over 26 prosent.

Andelen elbiler av nybilsalet endte på rekordhøye 31,2 prosent i fjor og 20,8 prosent i 2017. Om årets tall ender på over 40 prosent vil det bety en dobling i elbilsalget på bare to år.

2018: Tidenes salgsår for elbiler i Norge

Salget av bensinbiler i fritt fall

Så langt i år har diesel- og bensinbiler en samlet markedsandel på 32,5 prosent. Det er en nedgang for begge drivlinjene sammenlignet med i fjor.

Salget av nye bensinbiler har sunket med nesten 30 prosent sammenlignet med samme tidsperiode i fjor, men salget av dieselbiler er ned nesten 14 prosent.

Det resterende nybilsalget er fordelt på hybridbiler og ladbare hybridbiler. For sistnevnte er det en markant nedgang i salget sammenlignet med fjoråret.

– De ladbare hybridene er mindre populære i år enn i fjor. Det skyldes overgangen fra gammel målemetode for forbruk og utsipp til ny målemetode kalt WLTP. Mange av de ladbare hybridrene tilfredsstiller ikke nye krav til utslipp, og har blitt trukket fra markedet av produsentene. De er på vei inn igjen nå, og vi tror det vil skje noe med salget i løpet av siste halvår, konkluderer Thorsen.

Les også: Køen for hurtiglading av elbil bare øker

Personvernpolicy