NOx-reduserende tiltak kan gi dieselbilen nye glansdager

Det giftige stoffet NOx er helsefarlig for mennesker å puste inn, og kan skade lungene våre. Dieselbiler er kjent for å ha et høyt utslipp av stoffet. Flere produsenter håper at NOx-reduserende tiltak redde dieselbilen.
Det giftige stoffet NOx er helsefarlig for mennesker å puste inn, og kan skade lungene våre. Dieselbiler er kjent for å ha et høyt utslipp av stoffet. Flere produsenter håper at NOx-reduserende tiltak redde dieselbilen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Ny teknologi har redusert utslippene av det skadelige stoffet NOx betraktelig i dieseldrevne lastebiler og busser. Teknologien kan være redningen for private dieselbiler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Såkalt Selective Catalytic Reduction-teknologi (SCR) kan redusere mengden giftig NOx som slippes ut av dieselbiler betraktelig.

– Det fungerer ved at en katalysator omgjør NOx til N2, som er et ufarlig stoff for oss å puste inn. Prosessen skjer ved at det sprøytes inn en urea-løsning i rensesystemet, sier forsker ved Transportøkonomisk institutt (TØI) Christian Weber til ABC Nyheter.

Urea er et organisk stoff som blant annet kan utvinnes av urin. Flere produsenter lager varianter av det NOx-rensende stoffet, kalt AdBlue.

– Store kjøretøy viser at teknologien fungerer. I tunge biler ser vi at NOx-utslipp går ned med 98 prosent fra såkalt Euro V-motor, som ikke benytter teknologien, til Euro VI-motorer, som gjør det. Da står du igjen med nesten null i NOx-utlsipp, forklarer Weber.

Hver gang slike lastebiler fyller diesel, fyller de på AdBlue samtidig. 43 prosent av alle tunge kjøretøy som passerer bomringen i Oslo har den nye teknologien, ifølge tall fra bomselskapet Fjellinjen.

Aktuelt: Porsche kutter ut dieselbiler

– Produsentene må gjenvinne tillit

Flere bilprodusenter har varslet NOx-reduserende tiltak i håp om at teknologien kan hjelpe diesel-personbiler til å overleve i markedet.

Christian Weber har blant annet forsket på hvor mye utslipp som kommer fra dieselbiler av typen Euro 5 kontra Euro 6. Foto: Transportøkonomisk Institutt
Christian Weber har blant annet forsket på hvor mye utslipp som kommer fra dieselbiler av typen Euro 5 kontra Euro 6. Foto: Transportøkonomisk Institutt

– Hvis produsentene bestemmer seg for å gjøre dette riktig, har teknologien potensial til å redde dieselbilen. Men det viktigste er at kundene gjenvinner troen på diesel, at de stoler på produsentene igjen, sier Weber.

Han viser til at dieselskandalen i 2015 har svekket flere produsenters tillit betraktelig. Mange bilprodusenter jukset med utslipptester, som viste et lavere utslippnivå fra bilene enn det som var reelt.

I Norge har salget av dieselbiler vært i fritt fall helt siden 2011. Det henger sammen med blant annet økt bevissthet rundt det giftige stoffet NOx som er skadelig å puste inn for mennesker. Dieselbiler genererer mer NOx enn bensinbiler på grunn av høyere trykk og temperatur i motoren. Flere politiske tiltak er iverksatt mot lokal luftforurensning som har svekket dieselbilens posisjon.

Les også: – For noen er diesel en religion

Ikke like gode resultater

TØI-forskeren forteller at de fleste nye personbiler som går på diesel allerede har en form for renseteknologi om bord som skal redusere NOx-utslipp.

Verdens største produsent av AdBlue er det norske selskapet Yara. Ifølge Yara er det cirka 5 millioner personbiler i Europa som bruker AdBlue, melder E24. Selskapet forventer en mangedobling av bruken de neste ti årene.

Foreløpig har man imidlertid ikke sett like gode resultater i redusering av utslipp i personbiler som man har sett i tunge kjøretøy.

– Det er noe nedgang, men ikke like mye, forteller Weber.

Yaras produktsjef for AdBlue, Sigurd Jørgensen, sier til E24 at han tror moderne dieselbiler renset med AdBlue kommer til å være nødvendig i en overgangsfase til nullutslippbiler har tatt over markedet helt.

– Problemet er at dieselbilene bare blir større og større, så miljøgevinsten ved lavere CO2- og NOx-utslipp blir spist opp ved at folk kjøper større biler, mener TØI-forsker Weber.

Les også:

Volkswagen spår rekyl for diesel

Nå skal svenskene stenge eldre biler ute fra byene

Bil-sjef: Én ting kan bli ødeleggende for diesel