MDG-Lan Marie: – I framtiden sier bilene «sjjjj», og ikke «VROOM»

Lyden av bil: En 20 minutter lang uropptreden av stykket «Porsche» kulminerte i heftig gitar- og bilriff, signert rockemusiker Ronni Le Tekrø og NAF.

En elbilrevolusjon sveiper Norge, og stadig flere tyr til det stillegående og miljøvennlige bilalternativet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (ABC Nyheter): – I framtiden kommer bilene til å si «sjjjj», og ikke «VROOM». De som ha «VROOM», de kan bare legge på den lyden på elbilen sin. Så kan de som designer lyd til biler tjene gode penger på det, sier byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg.

Mandag kveld deltok hun på et arrangement om lyden av bil i Arendal. Der innrømmet byråden at hun selv synes det er gøy å kjøre bil, og at hun kjørte en Volkswagen Caravelle til sørlandsbyen. Det er likevel sykkel som står hennes hjerte nærmest.

Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, mener lyden av bil er verdt og ofre for den stillegående elbilen. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, mener lyden av bil er verdt og ofre for den stillegående elbilen. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

– Jeg var veldig glad i den røde toyotaen jeg hadde da jeg var 18 år. Men det var sykkelen min som ble påkjørt og som jeg måtte bytte ut som gjorde meg lei meg. Det føltes som om jeg mistet et familiemedlem. Så jeg forstår at folk kan føle det samme om bilen sin, sier hun.

Nguyen Berg har forståelse for at folk har et nært forhold til bilen sin, og at mange kommer til å savne lyden av bil. Hun mener imidlertid det er helt nødvendig å redusere biltrafikken i byene for at de skal bli bedre å bo i.

– Innenfor Ring 1 trenger vi å bruke byen til andre ting enn biler, til hyggelige ting. Utenfor skal det være mulig å kjøre bil, men ikke like mye som i dag. Vi skal ha plass til busser og sykkelveier isteden. Det er reell kamp om plassen i Oslo, sier Berg.

Les også: Vision E blir starten på en elektrisk offensiv

– Mange som vil savne lyden av bil

– Det er mange som kommer til å savne lyden av bil når Norge en dag i framtiden kun vil ha nullutslippsbiler, sier Christina Bu til ABC Nyheter.

Hun er generalsekretær i Norsk Elbilforening, som sammen med NAF står bak arrangementet om lyden av bil.

– Når jeg så alle de glisene utenfor her da vi hørte lyden av Porsche, lurer jeg på om vi må vurdere å legge ned hele Elbilforeningen. For lyd er tydeligvis viktigere enn jeg var klar over, sier Bu spøkefullt.

Christina Bu er generalsektretær i Norsk Elbilforening, og forstår godt at bilentusiaster kan komme til å savne lyden av bil. Men hun mener elbiler også kommer med mange elementer som gir godfølelsen. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Christina Bu er generalsektretær i Norsk Elbilforening, og forstår godt at bilentusiaster kan komme til å savne lyden av bil. Men hun mener elbiler også kommer med mange elementer som gir godfølelsen. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Heldigvis kan elbil også by på mange gode følelser, ifølge elbilgeneralen. Det mener hun er viktig for å få med «fossilhodene» på elbilrevolusjon. Norge har som mål å kun selge nullutslippsbiler innen 2025.

– Bilene har en veldig rask akselerasjon. I tillegg gir elbiler god samvittighet. Vi ser at mange «fossilhoder» har blitt omvendt til å like elbil.

Sammen med en gruppe tilhørere har Bu og Nguyen Berg fått høre rockeartisten Ronni Te Lekrø tolke lyden av bil i et annerledes musikalsk innslag, blant annet ved bruk av en Porsche, på en bar i Arendal sentrum.

Deler av det musikalske innslaget «Porsche», som tolker lyden av bil, kan du se i videoen øverst i saken.

Ved siden av porschen står en helt ny elbil fra Jaguar, Jaguar I-Pace. Den kan etterligne god gammeldags motorlyd ved hjelp av en knapp, slik at bilentusiaster kan få den med på kjøpet av en i utgangspunktet stillegående elbil.

Les også: Bilen er en revolusjon for Jaguar

– Hadde jeg vært rockemillionær, ville jeg hatt Porsche

Jaguar I-Pace har imidlertid ikke vært en del av det musikalske stykket «Porsche», som hyller lyden av bil.

– Du ser vi har kjørt porschen inn i inngangspartiet her, og har satt mikrofoner på den. Så lager jeg billignende lyder med gitaren kombinert med lyden fra bilen, forklarer rockeartist Tekrø til ABC Nyheter.

Han er best kjent fra tungrockbandet TNT. Tekrø jobber også mye med konseptuell musikk, og nølte ikke med å takke ja til det noe sære oppdraget fra NAF og Elbilforeningen.

– Jeg har spilt med alt fra tog til fly før også. Det var nok naturlig å ringe meg da, for å lage denne musikken. Jeg brukte noen dager på å lage dette stykket, sier Tekrø.

Les også: Lyst på elbil? Så lenge må du vente

Artikkelen fortsetter under bildet.

Rockeartist Ronni Le Tekrø, kjent fra TNT, fremførte sin tolkning av lyden av bil i Arendal mandag. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Rockeartist Ronni Le Tekrø, kjent fra TNT, fremførte sin tolkning av lyden av bil i Arendal mandag. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Selv har ikke artisten noe nært og personlig bilforhold. Men han er sikker på én ting:

– Hvis jeg hadde vært rockemillionær, ville jeg hatt en Porsche. Det er det rockestjerner har hvis de er store nok. Jeg er dessverre ikke der enda, men kanskje en dag.

Mener det må produseres flere elbiler

En som kjenner godfølelsen med å kjøre elbil bedre enn de fleste, er Bjørn Nyland, også kjent som Tesla-Bjørn.

Elbilen Jaguar I-Pace kommer med en knapp som gir sjåføren lyden av motor. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Elbilen Jaguar I-Pace kommer med en knapp som gir sjåføren lyden av motor. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Nyland var en av fire personer som deltok på en paneldebatt etter «Porsche» ble fremført. De andre paneldeltakerne var miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Ngyuen Berg (MDG), leder av transportkomiteen på Stortinget Helge Orten (H), og USA-korrespondent Tove Bjørgaas.

– Før jeg fikk meg Tesla, kjørte jeg kanskje 8.000 kilometer i året. Nå kjører jeg 8.000 kilometer i måneden. Til tider bor og sover jeg i bilen. Det er varmt og godt der, og stor nok plass, sier Nyland.

Hva er det som gjør at Tesla-Bjørn elsker Tesla så høyt?

– Jeg har kjørt mange, mange elbiler. Etter å ha testet de fleste, har jeg funnet ut at Tesla er en av de beste elbilene på markedet, sier elbilentusiasten.

– Tesla lager kun elbiler, og det kommer de alltid til å gjøre. Alle de andre elbilprodusentene lager egentlig bensinbiler. Jeg skulle ønske de aktørene tidoblet innsatsen og lagde mange flere elbiler enn de gjør i dag. For elbilen er fremtiden, avslutter han.

Les også:

– Bjørn Kjos er kongen av fagforeningsknusing

Støre varsler heftig høst: – Arbeiderpartiet har store planer

Billig elbil med mye plass? Jo, den finnes

Den første testen: Norges nye elbil-favoritt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringens vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Spesialenheten skal etterforske politiets handlemåte under brann i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Voldelige opptøyer etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo
Siste nytt
07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40VerdenNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringens vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgeSpesialenheten skal etterforske politiets handlemåte under brann i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22NorgeFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36VerdenVoldelige opptøyer etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NorgeVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo
Populært