Bilist mistet sitt personlige bilskilt i Romania

I Norge ble det tillatt med personlige bilskilt i juni i fjor. Det koster 9000 kroner for et personlig bilskilt som er gyldig i 10 år. Men skal du reise utenlands, er det slett ikke sikkert skiltet er gyldig. Det fikk en svensk statsborger erfare. Her viser samferdselsminister Ketil Solvik Olsen frem eksempler på personlige bilskilt.
I Norge ble det tillatt med personlige bilskilt i juni i fjor. Det koster 9000 kroner for et personlig bilskilt som er gyldig i 10 år. Men skal du reise utenlands, er det slett ikke sikkert skiltet er gyldig. Det fikk en svensk statsborger erfare. Her viser samferdselsminister Ketil Solvik Olsen frem eksempler på personlige bilskilt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En svenskregistrert bil ble stanset, og sjåføren fikk sitt personlige bilskilt inndratt i Romania. Det hadde et innhold som kunne virke støtende. Sjåførens førerkort ble også konfiskert. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En svenskregistrert Audi A5 med det personlige bilskiltet «MUIESPD» ble stoppet i Romania. Sjåføren fikk både skiltet og førerkortet inndratt, ifølge det svenske bladet Husbil & Husvagn.

Bladet skriver at bokstavkombinasjonen MUIESPD kan være kontroversiell og ha en sterk negativ klang mot Romanias sosialdemokratiske parti.

Eieren av bilen er en rumensk statsborger med bostedsadresse i Sverige.

Ikke gyldig lenger

Transportstyrelsen, Sveriges svar på Statens vegvesen, bekrefter overfor ABC Nyheter at hendelsen fant sted, men kan ikke stadfeste når.

– Det personlige skiltet ble godkjent i Sverige av Transportstyrelsen. Siden ble det kjent for oss at innholdet i skiltet kunne virke støtende, og vi har dratt tilbake skiltet av den grunn. Skiltet sluttet å være gyldig i Sverige fra 1. august, sier pressekontakt Stefan Triumf til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han opplyser om at svenske personlige bilskilt kan brukes i Norden og EU, dersom de ikke strider imot enkelte lands lovverk.

– Men vi anbefaler alle som kjører utenlands med personlige bilskilt om å ta med seg originalskiltene også, sier Triumf.

Les også: Lyst på personlig bilskilt? Da må du være tålmodig!

Statens vegvesen anbefaler ordinære skilter

Har du en norskregistrert bil med personlig skilt, og har planer om bilferie i Europa, anbefaler Statens vegvesen deg å bytte til bilens originalskilter for ferien.

«Du beholder de ordinære bilskiltene selv om du får personlig bilskilt. Personlig- og ordinært bilskilt kan ikke brukes samtidig. Skal du kjøre i andre land enn Norge, Sverige og Danmark anbefaler vi deg å skifte til ordinære bilskilt», lyder anbefalingen fra vegvesenet.

De tre samferdselsministrene i Sverige, Danmark og Norge har inngått en avtale om å godta hverandres personlige bilskilt som gyldige.