Meny

Vurder å utsette omleggingen til sommerdekk

Mange planlegger å skifte fra vinterdekk til sommerdekk denne helgen. Vær og føreforhold trumfer alt, så dersom det ikke er forsvarlig, utsett hjulskiftet, oppfordrer forsikringsselskap. Foto: If.
Mange planlegger å skifte fra vinterdekk til sommerdekk denne helgen. Snøfall og kuldegrader gjør at forsikringsselskap ber folk om å tenke seg om.

Årets vinter har vart litt lengre enn det som har vært vanlig de siste årene. Ifølge meteorologene kan det også neste uke bli minusgrader om natten mange steder i landet, også i Sør-Norge. Det korresponderer dårlig med fristen for å bytte om til sommerdekk, som i år er mandag 9. april i Sør-Norge.

Nå oppfordrer forsikringsselskapet If folk om å utsette hjulskiftet, dersom det ikke er forsvarlig. Vær og føreforhold trumfer nemlig alt.

Ditt ansvar

– Godt veigrep og sikkerhet kommer før alt annet. Selv om det kanskje ikke ligger snø og is på veien på dagtid der du bor og kjører, kan det være en nærmest usynlig isfilm og underkjølt veibane, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If i en pressemelding.

Les også: 10 tips: Husk dette når du skal skifte dekk

Han oppfordrer folk til å følge ekstra godt med på vær og føreforhold framover, og til å la bilen stå dersom det ikke er forsvarlig å kjøre.

– Du som sjåfør er den nærmeste til å vurdere dette, og kjøretøyforskriften slår dessuten fast at det er ditt ansvar, sier han.

Ifølge forskrift om bruk av kjøretøy står det at «kjøretøy må ikke brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veggrep i forhold til føret, om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende.»

Les også: Dette er farligere enn slitte sommerdekk nå

Unntak

Hvis kjøreforholdene gjør det nødvendig, er det også lov å bruke piggdekk, selv om de egentlig skal av. Det gjelder fra første mandag etter 2. påskedag i Sør-Norge og fra 1. mai i Nord-Norge.

– Det lureste nå er å følge godt med på hvordan været utvikler seg framover. Dersom varmen kommer for fullt, er det viktig å få av vinterdekkene. Grunnen er at gummiblandingen i vinterdekk er laget for kaldt vær, og blir for myk når det er godt og varmt. Vinterdekk og sommerdekk har dessuten ulik konstruksjon av mønstre for å sikre veigrep og motvirke vannplaning. Feil dekk på bilen kan være fatalt ved en oppbremsing. Kjøreegenskapene til dekkene må være tilpasset årstiden, sier Clementz.

Motor
Populært