Stadig flere låner for å kjøpe dyrere bobil
Nye bransjeoversikter viser at låneiveren er på topp blant nordmenn som går til innkjøp av bobil eller campingvogn. Men mange eier allerede.
I løpet av årets ti første måneder ble det ifølge en oversikt fra Opplysningsrådet for veitrafikken registrert 3.419 nye bobiler og 2.780 nye campingvogner i Norge. Dermed ble salgstallene for 2016 grundig knust.
– Samtidig er det veldig høy aktivitet på bruktomsetning. Om lag 9700 bobiler og drøyt 18500 campingvogner har skiftet eier i år. Eierskiftene omfatter grovt sett rundt hvert sjette norske feriehjem på hjul, sier Kåre Johan Røinås, markedssjef i forhandlerkjeden Ferda, i en pressemelding.
Han forteller at mange føler for å gjøre et bytte etter to-tre år. Og mens noen velger å eskalere fra campingvogn til bobil, er det mange andre som ønsker seg økt komfort og aller helst ny og dyrere modell.
– Da vil kunden typisk ha en god del egenkapital i bobilen eller campingvogna som skal byttes inn, og kanskje litt annen sparekapital i tillegg. Resten blir som regel lånefinansiert, sier Røinås.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Nå setter vi bobil-rekord i Norge
(Saken fortsetter under)
Etterspørselen etter slike lån har økt sterkt de siste par årene, ifølge Mette Kjærsund, produktsjef i Santander. Blant de som låner til campingvogn, er det aldersgruppen 36 til 50 som dominerer. Flertallet av bobilkjøperne tilhører gruppen 50 pluss. To tredjedeler er menn, men andelen kvinner har økt betydelig de siste årene, forteller Kjærsrud i en pressemelding.
– De fleste starter nok med campingvogn og går over til bobil etter hvert. Vi ser også en del eksempler på at campingvogna går i arv til de yngre i familien, mens spreke besteforeldre kjøper seg bobil.
– De som kjøper campingvogn låner i gjennomsnitt rundt 200.000 kroner, mens bobilkjøperne gjerne låner det dobbelte. Omløpshastigheten for denne typen lån er cirka tre år i snitt. Deretter er det mange som refinansierer, fordi de skal bytte inn og kjøpe noe nytt, sier Kjærsund.
Les også: Se hvem som har laget kul bobil