Meny

Lar du bilen stå på tomgang, risikerer du flere tusen kroner i bot

Det kan være fristende å la bilen stå å gå i vinterhalvåret, men det kan koste deg dyrt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Det kan være fristende å la bilen stå å gå i vinterhalvåret, men det kan koste deg dyrt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Og blir bilen din stjålet, kan du også bli sittende igjen med hele regningen selv.

Du kan måtte punge ut 10.000 kroner om du lar bilen din stå på tomgang, skriver NRK Vestfold.

– Bøter for å la bilen stå på tomgang unødvendig ligger på mellom 5.000 og 10.000 kroner, sier politiinspektør Magnar Pedersen til NRK.

Årsaken er unødvendig støy og utslipp og i «Forskrift om kjørende og gående trafikk» står det: I eller ved bebyggelse må det ikke foregå unødvendig og forstyrrende kjøring med motorvogn. Der må det heller ikke foregå bruk av motor på tomgang eller annen bruk av motorvogn som volder unødig støy eller unødig utslipp av røyk eller gass.

Les også:  – Aldri la bilen din stå på tomgang uten at du er tilstede

– Inviterer tyver inn

Men det er ikke kun en bot som kan lette på lommeboka, hvis du lar bilen stå på tomgang. Du risikerer også null utbetalinger fra forsikringsselskapet hvis bilen din blir stjålet.

– Jeg pleier å si at dette omtrent er som å gå fra huset med vinduer og dører åpne. Du inviterer inn tyven, som kommer til dekket bord. Å forlate en bil som står og går på tomgang er grovt uaktsomt og vil i de aller fleste tilfeller føre til avkortning av forsikringsutbetalingen. I noen tilfeller får man ikke erstatning i det hele tatt, sier Sigmund Clementz, som er kommunikasjonsrådgiver i If.

Han forteller at forsikringsselskapene vurderer hvert enkelt tilfelle individuelt. Det er graden av uaktsomhet som bestemmer utfallet:

– Her er det naturligvis forskjeller. Står du gateparkert i Oslo sentrum og forlater bilen på tomgang der, er det klart mer uaktsomt enn om du gjør det samme langt utenfor allfarvei. Det handler om hvilken risiko man tar. Men utgangspunktet er naturligvis likt: Dette skal man rett og slett ikke gjøre. Både med tanke på faren for tyveri, men også i forhold til miljøet, sier Clementz.

Bakgrunn:  Tomgangskjøring: Dette kan gi deg null i forsikring

– Lett å kutte ut 

Leder for Vestfold Natur og ungdom, Ingebjørg Thorkildsen, sier til NRK at hun mener det er lett å kutte ut å la bilen stå på tomgang. Hun ber folk tenke i større perspektiv.

– Å la bilen stå på tomgang bidrar veldig til global oppvarming, og det er veldig unødvendig forurensning. Så man kan heller tenke at man hjelper litt ved å la være å la bilen stå på tomgang, sier hun. 

Les også:  Her risikerer noen bot – uten å vite det

Motor