Ønsker å bytte ut bomstasjoner med GPS-overvåkning

BOMPENGER: Illustrasjonsbilder av en bomstasjon i Oslo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
BOMPENGER: Illustrasjonsbilder av en bomstasjon i Oslo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Opplysningskontoret for veitrafikken (OFV) oppfordrer til å se fremover og mener overvåking via GPS er veien å gå. De får delvis støtte av Datatilsynet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi ønsker å erstatte dagens bomstasjoner med et system der bilistene betaler basert på hvor og når de kjører, og utslipp fra bilen, sier fagsjef Karin Yrvin i OFV til NRK Hordaland.

Ifølge Yrvin er det teknologisk mulig å innføre systemet allerede nå, og hun tror Norge uansett vil bli pent nødt til å følge EU dersom systemet innføres der.

– Det er foreslått veiprising utenfor byene i EU gjennom direktiv. Dette er en god anledning til å greie ut hvordan Norge kan innføre dette som et helhetlig system.

Les også: Torbjørn gikk i bruktimportfella – kjøpte totalvrak

Fagdirektør Atle Årnes i Datatilsynet er i utgangspunktet skeptisk til Yrvins innspill ettersom det blir snakk om kontinuerlig registrering av hvor vi kjører til enhver tid. Likevel mener han det kan være akseptabelt dersom visse vilkår innfris.

– En mulig løsning er at personopplysningene blir lagret i hver enkelt bil, ikke sentralt, og at det kun er sammenfattet informasjon som sendes ut av bilen som er nødvendig for fakturering.

Årnes understreker at dagens bomstasjoner allerede utgjør en solid utfordring når det kommer til personvern.

– Ved hver passering sender bomstasjonene inn informasjon til sentral registrering. Veiprising med lokalt lagret GPS-overvåkning kan faktisk gi bedre personvern, sier fagdirektøren til NRK Hordaland.

Les også:

– Jo, bilen din skal tåle regnvær

Setter ny rekord i parkeringsskader

Denne bilen kommer mange til å drømme om

Personvernpolicy