Her frister de med mye utstyr og god pris

Slik ser det ut når Opel lager kompakt-SUV. Grandland X kler litt sterke farger - og gjerne i kombinasjon med kontrastfarge på taket. Med startpris på 318.000 kroner bør dette kunne bli et interessant alternativ i kompakt-SUV-klassen.
Slik ser det ut når Opel lager kompakt-SUV. Grandland X kler litt sterke farger - og gjerne i kombinasjon med kontrastfarge på taket. Med startpris på 318.000 kroner bør dette kunne bli et interessant alternativ i kompakt-SUV-klassen.

Og det er ikke alt Opels nye SUV har å by på. Les testen:

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opel Grandland X

Motor: 1,2-liter turbo, bensin

Effekt: 130 hk / 230 Nm

Forbruk: 0,52 l/mil

0-100 km/t: 10,9 sek.

Toppfart: 188 km/t

Bagasjerom: 514 liter

Lengde x bredde x høyde: 447 x 185 x 160 cm

Vekt: 1.295 kg

Pris fra: 318.900 kroner

Opel er inne i sitt mest hektisk år noen gang. Ikke bare har de lansert elbilen Ampera-e, men de gir gass med SEKS andre nyheter også i 2017.

Det er en rekordsterk modelloffensiv – som inkluderer alt fra flaggskipet Insignia, til minibussen/varebilen Vivaro.

Innimellom disse er det dessuten plass til to nye kompakt-SUVer: Grandland X og Crossland X.

Førstnevnte ble avduket i Norge allerede for den offisielle premieren i Frankfurt. Den lanseres i januar, men vi har mulighet til å teste den allerede.

Grandland X plasserer seg i klassen sammen med biler som Nissan Qashqai, Peugeot 3008 og Toyota Rav4. Med andre ord et segment svært mange nordmenn kjøper bil i.

Konkurransen er tøff, men Opels tilnærming er ganske smart. De frister med lav innstegspris, et stilig og sporty design som treffer bredt – og ikke minst en rikholdig liste med utstyr.

Vi kan allerede røpe at Opel har gjort en grundig jobb. Dessuten har de et ess gjemt i ermet. Bli med på test!

Denne Opelen skal trekke nye kunder

Bak rattet i Grandland X er det lett å tro at du sitter i en større og dyrere bil. Grandland X oppfører seg svært stabilt og trygt på veien.
Bak rattet i Grandland X er det lett å tro at du sitter i en større og dyrere bil. Grandland X oppfører seg svært stabilt og trygt på veien.


Hvordan er den å kjøre?

Du sitter høyt og komfortabelt i AGR-setene til Opel. Sittekomforten er det rett og slett få som matcher i dette segmentet. Akkurat det er jo også svært viktig. Det hjelper ikke med en rålekker bil som kjører som en drøm, hvis du sitter vondt ...

Grandland X er for øvrig også en imponerende god bil å kjøre. Den kjennes større ut enn den er, på en positiv måte, og ligger stabilt og trygt på veien. I tillegg er den stille og komfortabel også i høye hastigheter. Det fikk vi merke på Autobahn, da speedometernåla bikket 180 km/t.

I tillegg er den ganske engasjerende når du kommer på svingete vei.

Hvis du bestiller topputgaven, får du ulike program for offroad-kjøring. Det er imidlertid ikke snakk om 4x4 i denne omgang. Her er det forhjulstrekk som gjelder.

Opel er først i klassen med super-lys

Bagasjerommet har dobbeltbunn – og rommer opptil 514 liter. Volumet øker til 1.652 hvis du legger ned ryggen på baksetene.
Bagasjerommet har dobbeltbunn – og rommer opptil 514 liter. Volumet øker til 1.652 hvis du legger ned ryggen på baksetene.


Hvordan er plassen?

Med en lengde på 4,47 meter er de utvendige målene relativt kompakte. Likevel får du et imponerende romslig bagasjerom på 514 liter. Nissan Qashqai har til sammenligning 430 liter, mens Peugeot 3008 har 520 liter.

Ikke så vanlig med lyst interiør – men det ser i alle fall litt ekstra eksklusivt ut når det er rent. God plass i baksetet.
Ikke så vanlig med lyst interiør – men det ser i alle fall litt ekstra eksklusivt ut når det er rent. God plass i baksetet.

Plassen i bagasjerommet er også lett å utnytte, og legger du ned ryggen på baksetene får du 1.652 liter til rådighet. Det er skiluke, men du får ikke tredelt bakseterygg. Her er det 60/40 som gjelder.

En smart detalj er at du kan åpne bakluka gjennom å sparke under bakfangeren. Praktisk hvis du har hendene fulle av poser eller kofferter.

I baksetet sitter to voksne helt greit, plassen er bra til beina og hodet. Baksetene er oppvarmet og det er også mulig med 220V uttak. Akkurat det er gull verdt for mange.

De som sitter foran har også romslig med plass. Kanskje kunne en ønsket seg litt mer oppbevaringslommer til å stue bort ting og tang i midtkonsollen. Men det er i alle fall to bra koppholdere.

Her avdukes SUV-nyhetene lenge før tiden

Finest utenpå eller inni?

Opel har godt grep om designet på de nye modellene sine.
Opel har godt grep om designet på de nye modellene sine.

Opel har valgt et tøft design på Grandland X. De nye Opel-vingene i grillen, som tas igjen i LED-lysene, gir bilen inntrykk av å være bredere enn den faktisk er.

Frontfangeren har markerte og sporty linjer rundt luftinntakene – og skliplate gir skikkelig SUV-preg. Med egen farge på taket får den ekstra særpreg. Finest blir det når bilen leveres i en litt sprek farge – som blå eller rød.

Du kan også få opptil 19" felger.

På innsiden ser det imponerende solid og nesten litt premiumaktig ut. Her har Opel tatt store steg de siste årene. Infotainmentsystemet, som inkluderer klassens største skjerm, er dessuten bedre enn både Nissan, Peugeot og Toyota sin systemer.

Det er et godt infotainmentsystem, varme i rattet – og eventuelt både kjøling og massasje i førersetet. Velger du offroad-kjøreprogrammet som har et menyhjul i midtkonsollen, mister du den ene koppholderen foran.
Det er et godt infotainmentsystem, varme i rattet – og eventuelt både kjøling og massasje i førersetet. Velger du offroad-kjøreprogrammet som har et menyhjul i midtkonsollen, mister du den ene koppholderen foran.

Når du kjenner på det som ser ut som skinntrukket dashbord og midtkonsoll, merker du imidlertid at ting ikke er så mykt som på premiumbilene. Oppløsningen på ryggekamera og 360 graderskamera, er også ganske dårlig sammenlignet med dyrere modeller.

Men så snakker vi altså om en bil til en helt annen pris enn modellene i premiumsegmentet.

Opel har dessuten valgt en tradisjonell løsning med plassering av instrumentene, mens konsern-slektningen Peugeot 3008 har gått for lite ratt og høyt plasserte instrumenter. Smak og behag avgjør hva som passer deg best.

Èn ting vil gjøre at mange i Norge vil vente med å kjøpe denne

Vi har testet både diesel- og bensinmotoren – og likte best bensinutgaven.
Vi har testet både diesel- og bensinmotoren – og likte best bensinutgaven.


Går den bra?

Vi testet Grandland X med to motoralternativer: 120 hk diesel og 130 hk bensin.

Begge disse passer bilen godt – men vi liker best bensinmotoren. Den har en fin og myk gange og et bra kraftoverskudd. Dessuten er forbruket imponerende lavt. Ved blandet kjøring er det oppgitt til 0,52 l/mil. Det er for eksempel lavere enn Qashqai klarer med 115 hk (0,56 l/mil).

0-100 km/t leveres på 10,9 sekunder med bensinmotoren, mens dieselutgaven trenger 12,2 sekunder på samme øvelse.

Men når det kommer til forbruk, er naturligvis dieselmotoren i særklasse. Den er oppgitt med bare 0,43 l/mil. Med et dreiemoment på hele 300 Nm (bensinutgaven har 230 Nm), får du også et veldig solid bunndrag.

Nordmenn vil nok aller helst ha en ladbar variant. Og den kommer! Opel kan ikke si så mye om når, men den får rundt 300 hk og firehjulsdrift. Da snakker vi ...

Konklusjon:

Med startpris på 328.900 kroner er Grandland X en gunstig nykommer i klassen. Nå skal det sies at vi anbefaler å gå for toppmodellen, Premium, med en raus porsjon utstyr. Da blir prislappen 344.900 kroner (eks leveringsomkostninger). Men da har du også klassens best utstyrte modell.

Opel sier at ambisjonen er å selge rundt 1.000 biler i 2018. Det tror vi de klarer.

Med en ladbar hybrid på vei, har de dessuten et solid oss gjemt i ermet. For når den kommer, er det mye som tilsier at interessen blir enda høyere. Ikke bare fordi den får en gunstig motorisering med tanke på avgifter, men også fordi den får firehjulsdrift.

Les også:
Ble satt inn på låven i 1977 – og så glemt 3.700 nordmenn har kjøpt Opel Ampera-e – usett Så langt kan elbil-sensasjonen Opel Ampera-e gå

Denne saken ble først publisert i Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:54 Solberg talte om hav på klimatoppmøte18:47 Harald Stanghelle overtar som leder av Arendalsuka18:31 ACER-saken: – Ga bort norsk suverenitet i strid med Grunnloven17:51 Märtha Louise vil ha bedre trafikksikkerhet for hester17:49 Russland forblir utestengt av Det internasjonale friidrettsforbundet17:42 Hareide tilbake etter sykdom: – Det har vært skikkelig tøft17:40 FN-ekspert ber Norge slutte å lete etter mer olje17:16 Bakken raste sammen på Helsfyr i Oslo17:12 Reiselivsekspert mener Thomas Cook-konkurs er en gavepakke til konkurrentene16:46 Russland skal forklare uoverensstemmelser i dopingdata16:35 Sjøvegan-drapet: Deler av TV-program skal spilles av i retten16:22 Ving advarer kunder mot svindelforsøk16:18 FN bekrefter grunnlovskomité i Syria16:15 Fortsatt isolasjon for Manshaus16:13 Politijakt etter melding om apotekran i Kristiansand16:05 I retten for å bryte Norsk Tippings spillmonopol16:00 Fire EU-land enige om fordeling av asylsøkere15:54 Raja har fått nye hatbrev: Reis «hjem» og ta med deg Hadia Tajik!15:49 Rasende Greta Thunberg til FN-eliten: Hvordan våger dere?!15:42 Priors røkte kalkunfilet kalles tilbake14:47 Solskjær er presset: – Han må gi blaffen14:35 Labradoren «Jed» fant 10 kilo amfetamin i en skoeske13:09 Bompenge-generalen tapte og vant strid i Oslo12:37 Mattilsynet har fått seks nye meldinger om syke hunder12:24 Svensk tankskip frigitt i Iran12:11 – Utbruddet vil komme om kort tid12:06 Mann pågrepet etter bombetrussel mot Jessheim Storsenter11:58 PST vil tiltale Waras samboer for angrep mot statsmakten11:10 Hanne fortviler etter avlyst ferie: – De kunne i hvert fall sendt en SMS10:54 Arbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti09:42 Hellas ber om hjelp etter at leir på Lesvos stengte porten for nye asylsøkere09:40 Sju elever omkom da skole raste sammen i Kenya09:30 Kinesisk storeier skuffet over Thomas Cook-konkurs09:19 Ving: Jobber intensivt for at alle skal komme hjem raskt09:19 Halvparten av luftambulanseoppdragene er i nord09:05 Tyske Condor flyr videre til tross for konkurs09:00 Ving-kunder i Trøndelag må bli hjemme08:57 Norges avtale nesten i boks – avtalen med EU amazonas-blokkert08:36 Analytiker: Flere grunner til Thomas Cook-konkurs08:25 Menneskerettsadvokat pågrepet i Egypt08:11 Tornado-fly mistet to drivstofftanker08:03 Johnson ville ikke komme Thomas Cook til unnsetning07:44 Reisegarantifondet: Har kontroll på hvor folk oppholder seg07:37 Krisemøter i Ving07:37 Boris Johnson gir Iran skylden for oljeangrep i Saudi-Arabia07:36 «Game of Thrones» tronet under Emmy-utdelingen07:09 Leger Uten Grenser anklager WHO for rasjonering av ebolavaksine i Kongo07:00 Ny statistikkbase: Oslo og Finnmark på voldstoppen06:03 Thomas Cook slått konkurs – hundretusener av turister rammes05:50 Dette skjer i dag05:47 Dette skjedde i natt05:30 Arbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti04:56 Flyktninger reiser tilbake til Eritrea04:48 Demokrater vil stille Trump for riksrett04:24 Tre Emmy-priser til «Chernobyl»03:40 Flere på fulltid i byggebransjen03:06 Emmy åpnet med priser til «Mrs. Maisel»02:43 Van Gogh-verk solgt på auksjon i Belgia02:03 Gründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31 Italia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15 Danske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27 Ny uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40 Skrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33 Fare for sykehusstreik fra tirsdag22:48 Egypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17 Her begraver de isbreen21:59 Rosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46 2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44 Bendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26 To personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17 Kallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43 For første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21 18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19 Viking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18 Strømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17 Opptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16 Bunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46 Dette er fotavtrykket til en neandertaler19:29 Liverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01 Mann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57 Svenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54 Solberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08 Kjedekollisjon på E617:39 Arbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30 Havarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25 Start ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17 Hvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58 Trump har ingen intensjon om å møte iranere16:56 Manchester United senket av et effektivt West Ham16:51 Celtic og Ajer vendte til ny seier16:43 Solberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05 Spinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23 Russer frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21 Supporterbråk før HamKam møtte Start15:10 Gresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00 Båtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34 Kvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12 Nye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57 Virus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46 Minst fem skutt på swingersklubb i Kansas
Siste nytt
19:54VerdenSolberg talte om hav på klimatoppmøte18:47PengerHarald Stanghelle overtar som leder av Arendalsuka18:31PolitikkACER-saken: – Ga bort norsk suverenitet i strid med Grunnloven17:51SportMärtha Louise vil ha bedre trafikksikkerhet for hester17:49SportRussland forblir utestengt av Det internasjonale friidrettsforbundet17:42Helse og livsstilHareide tilbake etter sykdom: – Det har vært skikkelig tøft17:40VerdenFN-ekspert ber Norge slutte å lete etter mer olje17:16NorgeBakken raste sammen på Helsfyr i Oslo17:12PengerReiselivsekspert mener Thomas Cook-konkurs er en gavepakke til konkurrentene16:46SportRussland skal forklare uoverensstemmelser i dopingdata16:35NorgeSjøvegan-drapet: Deler av TV-program skal spilles av i retten16:22PengerVing advarer kunder mot svindelforsøk16:18VerdenFN bekrefter grunnlovskomité i Syria16:15NorgeFortsatt isolasjon for Manshaus16:13NorgePolitijakt etter melding om apotekran i Kristiansand16:05PengerI retten for å bryte Norsk Tippings spillmonopol16:00VerdenFire EU-land enige om fordeling av asylsøkere15:54PolitikkRaja har fått nye hatbrev: Reis «hjem» og ta med deg Hadia Tajik!15:49NorgeRasende Greta Thunberg til FN-eliten: Hvordan våger dere?!15:42PengerPriors røkte kalkunfilet kalles tilbake14:47SportSolskjær er presset: – Han må gi blaffen14:35NorgeLabradoren «Jed» fant 10 kilo amfetamin i en skoeske13:09PolitikkBompenge-generalen tapte og vant strid i Oslo12:37NorgeMattilsynet har fått seks nye meldinger om syke hunder12:24VerdenSvensk tankskip frigitt i Iran12:11Verden– Utbruddet vil komme om kort tid12:06NorgeMann pågrepet etter bombetrussel mot Jessheim Storsenter11:58NorgePST vil tiltale Waras samboer for angrep mot statsmakten11:10ReiseHanne fortviler etter avlyst ferie: – De kunne i hvert fall sendt en SMS10:54PolitikkArbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti09:42VerdenHellas ber om hjelp etter at leir på Lesvos stengte porten for nye asylsøkere09:40VerdenSju elever omkom da skole raste sammen i Kenya09:30VerdenKinesisk storeier skuffet over Thomas Cook-konkurs09:19ReiseVing: Jobber intensivt for at alle skal komme hjem raskt09:19NorgeHalvparten av luftambulanseoppdragene er i nord09:05VerdenTyske Condor flyr videre til tross for konkurs09:00NorgeVing-kunder i Trøndelag må bli hjemme08:57PengerNorges avtale nesten i boks – avtalen med EU amazonas-blokkert08:36VerdenAnalytiker: Flere grunner til Thomas Cook-konkurs08:25VerdenMenneskerettsadvokat pågrepet i Egypt08:11VerdenTornado-fly mistet to drivstofftanker08:03VerdenJohnson ville ikke komme Thomas Cook til unnsetning07:44NorgeReisegarantifondet: Har kontroll på hvor folk oppholder seg07:37NorgeKrisemøter i Ving07:37VerdenBoris Johnson gir Iran skylden for oljeangrep i Saudi-Arabia07:36Verden«Game of Thrones» tronet under Emmy-utdelingen07:09VerdenLeger Uten Grenser anklager WHO for rasjonering av ebolavaksine i Kongo07:00NorgeNy statistikkbase: Oslo og Finnmark på voldstoppen06:03VerdenThomas Cook slått konkurs – hundretusener av turister rammes05:50NorgeDette skjer i dag05:47NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeArbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti04:56NorgeFlyktninger reiser tilbake til Eritrea04:48VerdenDemokrater vil stille Trump for riksrett04:24VerdenTre Emmy-priser til «Chernobyl»03:40NorgeFlere på fulltid i byggebransjen03:06VerdenEmmy åpnet med priser til «Mrs. Maisel»02:43VerdenVan Gogh-verk solgt på auksjon i Belgia02:03NorgeGründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31VerdenItalia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15VerdenDanske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27VerdenNy uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40VerdenSkrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33NorgeFare for sykehusstreik fra tirsdag22:48PolitikkEgypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17VerdenHer begraver de isbreen21:59SportRosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46Verden2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44NorgeBendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26NorgeTo personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17NorgeKallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43PolitikkFor første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21Sport18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19SportViking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18SportStrømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17SportOpptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16SportBunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46Helse og livsstilDette er fotavtrykket til en neandertaler19:29SportLiverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01NorgeMann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57VerdenSvenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54PolitikkSolberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08NorgeKjedekollisjon på E617:39PengerArbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30NorgeHavarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25SportStart ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17PolitikkHvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58VerdenTrump har ingen intensjon om å møte iranere16:56SportManchester United senket av et effektivt West Ham16:51SportCeltic og Ajer vendte til ny seier16:43PolitikkSolberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05SportSpinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23NorgeRusser frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21NorgeSupporterbråk før HamKam møtte Start15:10VerdenGresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00NorgeBåtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34NorgeKvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12VerdenNye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57Helse og livsstilVirus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46VerdenMinst fem skutt på swingersklubb i Kansas
Populært