Her frister de med mye utstyr og god pris

Slik ser det ut når Opel lager kompakt-SUV. Grandland X kler litt sterke farger - og gjerne i kombinasjon med kontrastfarge på taket. Med startpris på 318.000 kroner bør dette kunne bli et interessant alternativ i kompakt-SUV-klassen.
Slik ser det ut når Opel lager kompakt-SUV. Grandland X kler litt sterke farger - og gjerne i kombinasjon med kontrastfarge på taket. Med startpris på 318.000 kroner bør dette kunne bli et interessant alternativ i kompakt-SUV-klassen.

Og det er ikke alt Opels nye SUV har å by på. Les testen:

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opel Grandland X

Motor: 1,2-liter turbo, bensin

Effekt: 130 hk / 230 Nm

Forbruk: 0,52 l/mil

0-100 km/t: 10,9 sek.

Toppfart: 188 km/t

Bagasjerom: 514 liter

Lengde x bredde x høyde: 447 x 185 x 160 cm

Vekt: 1.295 kg

Pris fra: 318.900 kroner

Opel er inne i sitt mest hektisk år noen gang. Ikke bare har de lansert elbilen Ampera-e, men de gir gass med SEKS andre nyheter også i 2017.

Det er en rekordsterk modelloffensiv – som inkluderer alt fra flaggskipet Insignia, til minibussen/varebilen Vivaro.

Innimellom disse er det dessuten plass til to nye kompakt-SUVer: Grandland X og Crossland X.

Førstnevnte ble avduket i Norge allerede for den offisielle premieren i Frankfurt. Den lanseres i januar, men vi har mulighet til å teste den allerede.

Grandland X plasserer seg i klassen sammen med biler som Nissan Qashqai, Peugeot 3008 og Toyota Rav4. Med andre ord et segment svært mange nordmenn kjøper bil i.

Konkurransen er tøff, men Opels tilnærming er ganske smart. De frister med lav innstegspris, et stilig og sporty design som treffer bredt – og ikke minst en rikholdig liste med utstyr.

Vi kan allerede røpe at Opel har gjort en grundig jobb. Dessuten har de et ess gjemt i ermet. Bli med på test!

Denne Opelen skal trekke nye kunder

Bak rattet i Grandland X er det lett å tro at du sitter i en større og dyrere bil. Grandland X oppfører seg svært stabilt og trygt på veien.
Bak rattet i Grandland X er det lett å tro at du sitter i en større og dyrere bil. Grandland X oppfører seg svært stabilt og trygt på veien.


Hvordan er den å kjøre?

Du sitter høyt og komfortabelt i AGR-setene til Opel. Sittekomforten er det rett og slett få som matcher i dette segmentet. Akkurat det er jo også svært viktig. Det hjelper ikke med en rålekker bil som kjører som en drøm, hvis du sitter vondt ...

Grandland X er for øvrig også en imponerende god bil å kjøre. Den kjennes større ut enn den er, på en positiv måte, og ligger stabilt og trygt på veien. I tillegg er den stille og komfortabel også i høye hastigheter. Det fikk vi merke på Autobahn, da speedometernåla bikket 180 km/t.

I tillegg er den ganske engasjerende når du kommer på svingete vei.

Hvis du bestiller topputgaven, får du ulike program for offroad-kjøring. Det er imidlertid ikke snakk om 4x4 i denne omgang. Her er det forhjulstrekk som gjelder.

Opel er først i klassen med super-lys

Bagasjerommet har dobbeltbunn – og rommer opptil 514 liter. Volumet øker til 1.652 hvis du legger ned ryggen på baksetene.
Bagasjerommet har dobbeltbunn – og rommer opptil 514 liter. Volumet øker til 1.652 hvis du legger ned ryggen på baksetene.


Hvordan er plassen?

Med en lengde på 4,47 meter er de utvendige målene relativt kompakte. Likevel får du et imponerende romslig bagasjerom på 514 liter. Nissan Qashqai har til sammenligning 430 liter, mens Peugeot 3008 har 520 liter.

Ikke så vanlig med lyst interiør – men det ser i alle fall litt ekstra eksklusivt ut når det er rent. God plass i baksetet.
Ikke så vanlig med lyst interiør – men det ser i alle fall litt ekstra eksklusivt ut når det er rent. God plass i baksetet.

Plassen i bagasjerommet er også lett å utnytte, og legger du ned ryggen på baksetene får du 1.652 liter til rådighet. Det er skiluke, men du får ikke tredelt bakseterygg. Her er det 60/40 som gjelder.

En smart detalj er at du kan åpne bakluka gjennom å sparke under bakfangeren. Praktisk hvis du har hendene fulle av poser eller kofferter.

I baksetet sitter to voksne helt greit, plassen er bra til beina og hodet. Baksetene er oppvarmet og det er også mulig med 220V uttak. Akkurat det er gull verdt for mange.

De som sitter foran har også romslig med plass. Kanskje kunne en ønsket seg litt mer oppbevaringslommer til å stue bort ting og tang i midtkonsollen. Men det er i alle fall to bra koppholdere.

Her avdukes SUV-nyhetene lenge før tiden

Finest utenpå eller inni?

Opel har godt grep om designet på de nye modellene sine.
Opel har godt grep om designet på de nye modellene sine.

Opel har valgt et tøft design på Grandland X. De nye Opel-vingene i grillen, som tas igjen i LED-lysene, gir bilen inntrykk av å være bredere enn den faktisk er.

Frontfangeren har markerte og sporty linjer rundt luftinntakene – og skliplate gir skikkelig SUV-preg. Med egen farge på taket får den ekstra særpreg. Finest blir det når bilen leveres i en litt sprek farge – som blå eller rød.

Du kan også få opptil 19" felger.

På innsiden ser det imponerende solid og nesten litt premiumaktig ut. Her har Opel tatt store steg de siste årene. Infotainmentsystemet, som inkluderer klassens største skjerm, er dessuten bedre enn både Nissan, Peugeot og Toyota sin systemer.

Det er et godt infotainmentsystem, varme i rattet – og eventuelt både kjøling og massasje i førersetet. Velger du offroad-kjøreprogrammet som har et menyhjul i midtkonsollen, mister du den ene koppholderen foran.
Det er et godt infotainmentsystem, varme i rattet – og eventuelt både kjøling og massasje i førersetet. Velger du offroad-kjøreprogrammet som har et menyhjul i midtkonsollen, mister du den ene koppholderen foran.

Når du kjenner på det som ser ut som skinntrukket dashbord og midtkonsoll, merker du imidlertid at ting ikke er så mykt som på premiumbilene. Oppløsningen på ryggekamera og 360 graderskamera, er også ganske dårlig sammenlignet med dyrere modeller.

Men så snakker vi altså om en bil til en helt annen pris enn modellene i premiumsegmentet.

Opel har dessuten valgt en tradisjonell løsning med plassering av instrumentene, mens konsern-slektningen Peugeot 3008 har gått for lite ratt og høyt plasserte instrumenter. Smak og behag avgjør hva som passer deg best.

Èn ting vil gjøre at mange i Norge vil vente med å kjøpe denne

Vi har testet både diesel- og bensinmotoren – og likte best bensinutgaven.
Vi har testet både diesel- og bensinmotoren – og likte best bensinutgaven.


Går den bra?

Vi testet Grandland X med to motoralternativer: 120 hk diesel og 130 hk bensin.

Begge disse passer bilen godt – men vi liker best bensinmotoren. Den har en fin og myk gange og et bra kraftoverskudd. Dessuten er forbruket imponerende lavt. Ved blandet kjøring er det oppgitt til 0,52 l/mil. Det er for eksempel lavere enn Qashqai klarer med 115 hk (0,56 l/mil).

0-100 km/t leveres på 10,9 sekunder med bensinmotoren, mens dieselutgaven trenger 12,2 sekunder på samme øvelse.

Men når det kommer til forbruk, er naturligvis dieselmotoren i særklasse. Den er oppgitt med bare 0,43 l/mil. Med et dreiemoment på hele 300 Nm (bensinutgaven har 230 Nm), får du også et veldig solid bunndrag.

Nordmenn vil nok aller helst ha en ladbar variant. Og den kommer! Opel kan ikke si så mye om når, men den får rundt 300 hk og firehjulsdrift. Da snakker vi ...

Konklusjon:

Med startpris på 328.900 kroner er Grandland X en gunstig nykommer i klassen. Nå skal det sies at vi anbefaler å gå for toppmodellen, Premium, med en raus porsjon utstyr. Da blir prislappen 344.900 kroner (eks leveringsomkostninger). Men da har du også klassens best utstyrte modell.

Opel sier at ambisjonen er å selge rundt 1.000 biler i 2018. Det tror vi de klarer.

Med en ladbar hybrid på vei, har de dessuten et solid oss gjemt i ermet. For når den kommer, er det mye som tilsier at interessen blir enda høyere. Ikke bare fordi den får en gunstig motorisering med tanke på avgifter, men også fordi den får firehjulsdrift.

Les også:
Ble satt inn på låven i 1977 – og så glemt 3.700 nordmenn har kjøpt Opel Ampera-e – usett Så langt kan elbil-sensasjonen Opel Ampera-e gå

Denne saken ble først publisert i Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:44 Politiet etterlyser vitne etter dødsulykke i Nannestad01:28 Morales-tilhengere marsjerer mot Bolivias hovedstad00:48 Kraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia23:55 Karmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23 Morales får asyl i Mexico22:22 Solskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16 Merkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19 EU prioriterer norske kabler i 300 milliarders-pott20:09 Gutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34 Erna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20 Boeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50 Bønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45 Forsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25 Snøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06 En «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57 Ti-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53 Fyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27 Litauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09 Kampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07 Isbreer fortsetter å krympe15:17 To fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17 Lacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55 Våpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44 Minst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40 Kandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36 Ap kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15 Brexitpartiet trekker kandidater til valget14:14 Xhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13 Internt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50 Chile skal få ny grunnlov13:18 163 studenter tapte mot staten i retten13:12 Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34 Klopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27 Gambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27 Warholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12 Brexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00 Regjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44 Over 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43 Kaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32 Politiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21 RBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13 Regjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45 Rasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32 19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31 Lagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53 UD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47 Forskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47 Mann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35 Ruud snuser på karrierebeste09:19 Rapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16 180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13 Wenger tror Liverpool vinner Premier League09:13 Alexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49 Økte strømpriser dro prisveksten opp08:11 Ventetiden øker for norske pasienter07:57 Passasjerbuss har veltet i Akershus07:36 Seattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36 Ventetiden øker for norske pasienter07:34 Far ble avslørt av datteren07:28 Kraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23 Demonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11 Stor politisk usikkerhet i Bolivia07:05 Underkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00 TV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44 Svindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15 Nyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nå skal trygdeskandalen flombelyses05:27 Demonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08 Latinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57 Person til sykehus etter brann i Asker04:54 Trondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17 Rapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14 Neil Young vil bli amerikansk statsborger03:29 Delstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20 Tre nye demonstranter drept i Irak03:05 Sparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53 Rødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11 Topper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47 Brannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40 Iran bygger enda et atomanlegg01:22 Mexico tilbyr Morales asyl01:02 Bilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31 Sanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02 Minst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16 Juventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24 Varhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05 Vraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51 Ambulanse frontkolliderte med personbil21:50 Solbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49 Lyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39 Bundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58 Fortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30 Hevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11 Målløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09 Lillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06 Ny hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51 Molde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48 Mann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong
Siste nytt
01:44NorgePolitiet etterlyser vitne etter dødsulykke i Nannestad01:28VerdenMorales-tilhengere marsjerer mot Bolivias hovedstad00:48VerdenKraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia23:55NorgeKarmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23VerdenMorales får asyl i Mexico22:22SportSolskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16VerdenMerkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19PengerEU prioriterer norske kabler i 300 milliarders-pott20:09VerdenGutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34NorgeErna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20PengerBoeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50NæringslivBønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45NorgeForsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25NorgeSnøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06NorgeEn «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57VerdenTi-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53MotorFyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27VerdenLitauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09SportKampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07NorgeIsbreer fortsetter å krympe15:17NorgeTo fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17SportLacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55NorgeVåpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44NorgeMinst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40SportKandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36PolitikkAp kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15PolitikkBrexitpartiet trekker kandidater til valget14:14SportXhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13PolitikkInternt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50PolitikkChile skal få ny grunnlov13:18Norge163 studenter tapte mot staten i retten13:12VerdenDanmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34SportKlopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27VerdenGambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27SportWarholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12StemmerBrexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00KulturRegjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44MotorOver 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43VerdenKaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32VerdenPolitiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21SportRBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13MotorRegjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45SportRasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32Norge19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31SportLagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53VerdenUD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47NorgeForskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47NorgeMann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35SportRuud snuser på karrierebeste09:19KulturRapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16Norge180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13SportWenger tror Liverpool vinner Premier League09:13SportAlexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49PengerØkte strømpriser dro prisveksten opp08:11Helse og livsstilVentetiden øker for norske pasienter07:57NorgePassasjerbuss har veltet i Akershus07:36SportSeattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36NorgeVentetiden øker for norske pasienter07:34NorgeFar ble avslørt av datteren07:28NorgeKraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23VerdenDemonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11PolitikkStor politisk usikkerhet i Bolivia07:05NorgeUnderkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00KulturTV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44SportSvindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15PolitikkNyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNå skal trygdeskandalen flombelyses05:27VerdenDemonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08VerdenLatinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57NorgePerson til sykehus etter brann i Asker04:54NorgeTrondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17NorgeRapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14KulturNeil Young vil bli amerikansk statsborger03:29VerdenDelstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20VerdenTre nye demonstranter drept i Irak03:05PengerSparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53NorgeRødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11VerdenTopper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47NorgeBrannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40VerdenIran bygger enda et atomanlegg01:22VerdenMexico tilbyr Morales asyl01:02NorgeBilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31VerdenSanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02NorgeMinst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16SportJuventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24NorgeVarhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05SportVraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51NorgeAmbulanse frontkolliderte med personbil21:50SportSolbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49SportLyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39SportBundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58VerdenFortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30NorgeHevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11SportMålløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09SportLillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06SportNy hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51SportMolde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48VerdenMann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong
Populært