Her frister de med mye utstyr og god pris

Slik ser det ut når Opel lager kompakt-SUV. Grandland X kler litt sterke farger - og gjerne i kombinasjon med kontrastfarge på taket. Med startpris på 318.000 kroner bør dette kunne bli et interessant alternativ i kompakt-SUV-klassen.
Slik ser det ut når Opel lager kompakt-SUV. Grandland X kler litt sterke farger - og gjerne i kombinasjon med kontrastfarge på taket. Med startpris på 318.000 kroner bør dette kunne bli et interessant alternativ i kompakt-SUV-klassen.

Og det er ikke alt Opels nye SUV har å by på. Les testen:

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opel Grandland X

Motor: 1,2-liter turbo, bensin

Effekt: 130 hk / 230 Nm

Forbruk: 0,52 l/mil

0-100 km/t: 10,9 sek.

Toppfart: 188 km/t

Bagasjerom: 514 liter

Lengde x bredde x høyde: 447 x 185 x 160 cm

Vekt: 1.295 kg

Pris fra: 318.900 kroner

Opel er inne i sitt mest hektisk år noen gang. Ikke bare har de lansert elbilen Ampera-e, men de gir gass med SEKS andre nyheter også i 2017.

Det er en rekordsterk modelloffensiv – som inkluderer alt fra flaggskipet Insignia, til minibussen/varebilen Vivaro.

Innimellom disse er det dessuten plass til to nye kompakt-SUVer: Grandland X og Crossland X.

Førstnevnte ble avduket i Norge allerede for den offisielle premieren i Frankfurt. Den lanseres i januar, men vi har mulighet til å teste den allerede.

Grandland X plasserer seg i klassen sammen med biler som Nissan Qashqai, Peugeot 3008 og Toyota Rav4. Med andre ord et segment svært mange nordmenn kjøper bil i.

Konkurransen er tøff, men Opels tilnærming er ganske smart. De frister med lav innstegspris, et stilig og sporty design som treffer bredt – og ikke minst en rikholdig liste med utstyr.

Vi kan allerede røpe at Opel har gjort en grundig jobb. Dessuten har de et ess gjemt i ermet. Bli med på test!

Denne Opelen skal trekke nye kunder

Bak rattet i Grandland X er det lett å tro at du sitter i en større og dyrere bil. Grandland X oppfører seg svært stabilt og trygt på veien.
Bak rattet i Grandland X er det lett å tro at du sitter i en større og dyrere bil. Grandland X oppfører seg svært stabilt og trygt på veien.


Hvordan er den å kjøre?

Du sitter høyt og komfortabelt i AGR-setene til Opel. Sittekomforten er det rett og slett få som matcher i dette segmentet. Akkurat det er jo også svært viktig. Det hjelper ikke med en rålekker bil som kjører som en drøm, hvis du sitter vondt ...

Grandland X er for øvrig også en imponerende god bil å kjøre. Den kjennes større ut enn den er, på en positiv måte, og ligger stabilt og trygt på veien. I tillegg er den stille og komfortabel også i høye hastigheter. Det fikk vi merke på Autobahn, da speedometernåla bikket 180 km/t.

I tillegg er den ganske engasjerende når du kommer på svingete vei.

Hvis du bestiller topputgaven, får du ulike program for offroad-kjøring. Det er imidlertid ikke snakk om 4x4 i denne omgang. Her er det forhjulstrekk som gjelder.

Opel er først i klassen med super-lys

Bagasjerommet har dobbeltbunn – og rommer opptil 514 liter. Volumet øker til 1.652 hvis du legger ned ryggen på baksetene.
Bagasjerommet har dobbeltbunn – og rommer opptil 514 liter. Volumet øker til 1.652 hvis du legger ned ryggen på baksetene.


Hvordan er plassen?

Med en lengde på 4,47 meter er de utvendige målene relativt kompakte. Likevel får du et imponerende romslig bagasjerom på 514 liter. Nissan Qashqai har til sammenligning 430 liter, mens Peugeot 3008 har 520 liter.

Ikke så vanlig med lyst interiør – men det ser i alle fall litt ekstra eksklusivt ut når det er rent. God plass i baksetet.
Ikke så vanlig med lyst interiør – men det ser i alle fall litt ekstra eksklusivt ut når det er rent. God plass i baksetet.

Plassen i bagasjerommet er også lett å utnytte, og legger du ned ryggen på baksetene får du 1.652 liter til rådighet. Det er skiluke, men du får ikke tredelt bakseterygg. Her er det 60/40 som gjelder.

En smart detalj er at du kan åpne bakluka gjennom å sparke under bakfangeren. Praktisk hvis du har hendene fulle av poser eller kofferter.

I baksetet sitter to voksne helt greit, plassen er bra til beina og hodet. Baksetene er oppvarmet og det er også mulig med 220V uttak. Akkurat det er gull verdt for mange.

De som sitter foran har også romslig med plass. Kanskje kunne en ønsket seg litt mer oppbevaringslommer til å stue bort ting og tang i midtkonsollen. Men det er i alle fall to bra koppholdere.

Her avdukes SUV-nyhetene lenge før tiden

Finest utenpå eller inni?

Opel har godt grep om designet på de nye modellene sine.
Opel har godt grep om designet på de nye modellene sine.

Opel har valgt et tøft design på Grandland X. De nye Opel-vingene i grillen, som tas igjen i LED-lysene, gir bilen inntrykk av å være bredere enn den faktisk er.

Frontfangeren har markerte og sporty linjer rundt luftinntakene – og skliplate gir skikkelig SUV-preg. Med egen farge på taket får den ekstra særpreg. Finest blir det når bilen leveres i en litt sprek farge – som blå eller rød.

Du kan også få opptil 19" felger.

På innsiden ser det imponerende solid og nesten litt premiumaktig ut. Her har Opel tatt store steg de siste årene. Infotainmentsystemet, som inkluderer klassens største skjerm, er dessuten bedre enn både Nissan, Peugeot og Toyota sin systemer.

Det er et godt infotainmentsystem, varme i rattet – og eventuelt både kjøling og massasje i førersetet. Velger du offroad-kjøreprogrammet som har et menyhjul i midtkonsollen, mister du den ene koppholderen foran.
Det er et godt infotainmentsystem, varme i rattet – og eventuelt både kjøling og massasje i førersetet. Velger du offroad-kjøreprogrammet som har et menyhjul i midtkonsollen, mister du den ene koppholderen foran.

Når du kjenner på det som ser ut som skinntrukket dashbord og midtkonsoll, merker du imidlertid at ting ikke er så mykt som på premiumbilene. Oppløsningen på ryggekamera og 360 graderskamera, er også ganske dårlig sammenlignet med dyrere modeller.

Men så snakker vi altså om en bil til en helt annen pris enn modellene i premiumsegmentet.

Opel har dessuten valgt en tradisjonell løsning med plassering av instrumentene, mens konsern-slektningen Peugeot 3008 har gått for lite ratt og høyt plasserte instrumenter. Smak og behag avgjør hva som passer deg best.

Èn ting vil gjøre at mange i Norge vil vente med å kjøpe denne

Vi har testet både diesel- og bensinmotoren – og likte best bensinutgaven.
Vi har testet både diesel- og bensinmotoren – og likte best bensinutgaven.


Går den bra?

Vi testet Grandland X med to motoralternativer: 120 hk diesel og 130 hk bensin.

Begge disse passer bilen godt – men vi liker best bensinmotoren. Den har en fin og myk gange og et bra kraftoverskudd. Dessuten er forbruket imponerende lavt. Ved blandet kjøring er det oppgitt til 0,52 l/mil. Det er for eksempel lavere enn Qashqai klarer med 115 hk (0,56 l/mil).

0-100 km/t leveres på 10,9 sekunder med bensinmotoren, mens dieselutgaven trenger 12,2 sekunder på samme øvelse.

Men når det kommer til forbruk, er naturligvis dieselmotoren i særklasse. Den er oppgitt med bare 0,43 l/mil. Med et dreiemoment på hele 300 Nm (bensinutgaven har 230 Nm), får du også et veldig solid bunndrag.

Nordmenn vil nok aller helst ha en ladbar variant. Og den kommer! Opel kan ikke si så mye om når, men den får rundt 300 hk og firehjulsdrift. Da snakker vi ...

Konklusjon:

Med startpris på 328.900 kroner er Grandland X en gunstig nykommer i klassen. Nå skal det sies at vi anbefaler å gå for toppmodellen, Premium, med en raus porsjon utstyr. Da blir prislappen 344.900 kroner (eks leveringsomkostninger). Men da har du også klassens best utstyrte modell.

Opel sier at ambisjonen er å selge rundt 1.000 biler i 2018. Det tror vi de klarer.

Med en ladbar hybrid på vei, har de dessuten et solid oss gjemt i ermet. For når den kommer, er det mye som tilsier at interessen blir enda høyere. Ikke bare fordi den får en gunstig motorisering med tanke på avgifter, men også fordi den får firehjulsdrift.

Les også:
Ble satt inn på låven i 1977 – og så glemt 3.700 nordmenn har kjøpt Opel Ampera-e – usett Så langt kan elbil-sensasjonen Opel Ampera-e gå

Denne saken ble først publisert i Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:57 Olsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54 Virusutbruddet øker i omfang15:47 Mot snøfri rekord i Oslo14:48 Riiber viste klasse mot slutten da det ble dobbelt norsk i Oberstdorf14:47 Lundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36 200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05 Høyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44 Vinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28 Klæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20 Appelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11 Thingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35 Snøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21 Høie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16 UD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58 Listhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55 Lucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45 Dødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30 Tore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03 – Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53 Sovende mann berget ut av brennende bil09:53 Kim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29 Rødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24 Stor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05 At samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne08:42 Fjelloverganger stengt i nord på grunn av uvær08:08 Kun 12 prosent tror Trump ryker: – Han var egentlig aldri truet08:05 Politiet kritiserer nettgiganter for treg respons i nettovergrep-saker07:30 Sundby-maskineriet er friskmeldt: – Det er noe dritt å se ski på TV07:02 Dødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina06:54 Mann pågrepet etter å ha skutt med hagle i Steinkjer06:13 Mons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02 Operaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00 Dette skjer i dag05:39 Dette skjedde i natt05:34 Godstog har kjørt seg fast – Nordlandsbanen stengt05:05 Bilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35 Treåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35 Iran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04 Morales ber om et fritt og rettferdig valg03:30 Hareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39 Mann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16 FN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50 Brexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13 Vellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12 Rekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen23:55 Minst 30 døde i uvær i Brasil22:22 15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06 Ocean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51 Uroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56 Sierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33 Astronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07 Norge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01 Politiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44 Tallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09 Carlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52 Journalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19 Reineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33 Trumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33 Kina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25 Tandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16 Hareide vil ikke være noen rød klut16:09 Mente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06 Erna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53 «Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47 Oslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09 Syk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31 Norsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28 Rein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29 Røthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27 Politiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10 Torp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45 Haaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39 Ropstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52 Varsler stor snøskredfare10:44 Johaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57 Distriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52 Solberg: Hatet er blitt mer intenst08:17 Nordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38 Listhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36 Kina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54 Minst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01 Flere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:44 Demokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48 Ingen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36 Coronavirus bekreftet i Australia02:43 Brasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42 Forsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27 Giuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43 Mann dømt for grov vold mot sin kone23:24 Kina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48 Økokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31 Erling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23 VG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20 Bergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05 Nesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44 Når graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25 Drosjesjåfør slått med balltre
Siste nytt
15:57SportOlsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54VerdenVirusutbruddet øker i omfang15:47NorgeMot snøfri rekord i Oslo14:48SportRiiber viste klasse mot slutten da det ble dobbelt norsk i Oberstdorf14:47SportLundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36Helse og livsstil200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05PolitikkHøyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44NorgeVinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28SportKlæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20SportAppelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11SportThingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35NorgeSnøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21NorgeHøie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16ReiseUD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58PolitikkListhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55SportLucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45VerdenDødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30SportTore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03Verden– Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53NorgeSovende mann berget ut av brennende bil09:53VerdenKim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29PolitikkRødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24NorgeStor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05KulturAt samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne08:42NorgeFjelloverganger stengt i nord på grunn av uvær08:08VerdenKun 12 prosent tror Trump ryker: – Han var egentlig aldri truet08:05NorgePolitiet kritiserer nettgiganter for treg respons i nettovergrep-saker07:30SportSundby-maskineriet er friskmeldt: – Det er noe dritt å se ski på TV07:02VerdenDødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina06:54NorgeMann pågrepet etter å ha skutt med hagle i Steinkjer06:13SportMons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02VerdenOperaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00NorgeDette skjer i dag05:39NorgeDette skjedde i natt05:34NorgeGodstog har kjørt seg fast – Nordlandsbanen stengt05:05SportBilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35NorgeTreåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35VerdenIran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04VerdenMorales ber om et fritt og rettferdig valg03:30NorgeHareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39NorgeMann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16VerdenFN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50VerdenBrexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13ReiseVellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12NorgeRekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen23:55VerdenMinst 30 døde i uvær i Brasil22:22Norge15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06VerdenOcean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51Helse og livsstilUroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56VerdenSierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33VerdenAstronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07SportNorge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01NorgePolitiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44VerdenTallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09SportCarlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52VerdenJournalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19NorgeReineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33VerdenTrumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33VerdenKina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25SportTandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16PolitikkHareide vil ikke være noen rød klut16:09PolitikkMente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06PolitikkErna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53Politikk«Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47PolitikkOslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09SportSyk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31SportNorsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28KulturRein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29SportRøthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27VerdenPolitiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10NorgeTorp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45SportHaaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39PolitikkRopstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52NorgeVarsler stor snøskredfare10:44SportJohaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57PolitikkDistriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52NorgeSolberg: Hatet er blitt mer intenst08:17VerdenNordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38NorgeListhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36VerdenKina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54VerdenMinst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01VerdenFlere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:44VerdenDemokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48NorgeIngen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36VerdenCoronavirus bekreftet i Australia02:43VerdenBrasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42Helse og livsstilForsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27VerdenGiuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28NorgeByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43NorgeMann dømt for grov vold mot sin kone23:24VerdenKina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48NorgeØkokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31SportErling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23NorgeVG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20NorgeBergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05NorgeNesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44PolitikkNår graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25NorgeDrosjesjåfør slått med balltre
Populært