Slik får du DAB+ i bilen
Rundt tre millioner nordmenn har blitt berørt av radiodigitaliseringen bare i løpet av den siste uka.
I løpet av 2017 skal de tre riksdekkende radiokanalene i Norge, NRK, P4 og Radio Norge over på DAB+. Det betyr at disse tre kanalene utelukkende sendes på DAB+ over hele landet ved utgangen av året.
I dag, onsdag, slukkes FM-senderne til NRK i Oslo, Vestfold, Østfold og Akershus. Det betyr at 94,5 prosent av befolkningen vil være uten NRK-signaler på sine FM-radioer. Etter dagens slukking sender kun NRK på FM i Troms og Finnmark. Statskanalens FM-sendere i fylkene skrus av i desember. P4 og Radio Norge skrur av sine FM-sendere samtidig som NRK i våre nordligste fylker.
Sist fredag slukket Radio Norge og P4 sine FM-sendere i Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Agder-fylkene.
Fakta om DAB-radio
* Digital Audio Broadcasting ( DAB), på norsk digital lydkringkasting, er en europeisk standard for digitalradio som skal erstatte dagens FM-sendinger.
* Standarden krever nytt mottakerutstyr ( DAB-radioer).
* FM-nettet ble tatt i bruk i Norge i 1954.
* I 1995 startet NRK prøvesendinger med DAB som gir plass til flere kanaler.
* NRK og andre landsdekkende radiostasjoner ønsket raskest mulig overgang for å spare penger.
* De ble bønnhørt i fjor da regjeringen vedtok at Norge som det første landet i Europa, skal stenge FM-nettet i løpet av 2017.
* Det vil fortsatt være mulig å høre lokalradio på FM-nettet etter at hovednettet er slukket.
Kilde: NTB
Les også: Derfor virker ikke bilradioen på langtur
Ikke stille på FM
Den omfattende omleggingen berører blant annet bileiere med eldre biler uten DAB+-radio. De må sørge for å installere et adapter eller ny radio for å kunne lytte til de riksdekkende kanalene etter slukkingen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenMen det blir ikke helt stille på FM-nettet. De fleste lokalradioer har muligheten til å fortsette å sende på FM til minst utgangen av 2021.

Enkelte lokalradiostasjoner har fått en oppsving i lyttertallene sine etter at de har fått FM-nettet for seg selv.
For eksempel har Nea Radio i Trøndelag fått mange flere lyttere.
Kjøp adapter
De aller fleste biler som selges i dag skal ha DAB+ innebygd. Eldre bilder har muligens bare en FM-radio, eventuelt den gamle DAB-teknologien. Den nyeste DAB-teknologien heter DAB+, og det er denne du må ha.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenHvis bilen din ikke har DAB+, er det enklest og billigst å kjøpe et DAB+-adapter og installere selv.
Ifølge forbrukernettstedet Dinside.no, kan et DAB+-adapter koste alt fra noen hundre kroner til nærmere 2000 kroner. Prisen varierer etter hvilke funksjoner du ønsker.
Se hvordan du installerer DAB+ i bilen din i videovinduet øverst i saken.
Hvis du ikke ønsker å gjøre dette selv, er det mange bilverksteder der ute som kan gjøre jobben for deg. Men dette koster.
Dinside skriver at dette kan koste mellom 2 og 10 000 kroner.
Les også: Min radiohverdag har blitt ny og bedre
Stabile lyttertall
I første slukkeregion, Nordland, ser man allerede nå at radiolyttingen har stabilisert seg på samme nivå som i fjor. Tall fra Cati-undersøkelsen andre kvartal 2017 viser at 64,2 prosent av innbyggerne i Nordland hører radio daglig, mot 64,8 prosent samme periode i fjor.
– På FM hadde NRK tre av fem riksdekkende kanaler. Med digitaliseringen har konkurransen økt betraktelig, og det gjenspeiles naturlig nok i lyttertallene. NRK har også gått foran og slått av FM-senderne tidligere enn våre konkurrenter i flere av slukkeområdene. Utviklingen er som forventet, og det er en villet utvikling. Ved å tilby flere og tydeligere kanaler gjør vi radio relevant også i framtida, og jeg er trygg på at NRK Radio blir like viktig i årene fremover, som det vi har vært, sier fungerende radiosjef Jon Branæs til NTB.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: To av tre norske tunneler mangler DAB-dekning
60 prosent ikke fornøyd med DAB
24 prosent sier de er fornøyde med DAB-omleggingen, ifølge en undersøkelse fra august utført for Dagbladet.
I undersøkelsen utført av Ipsos oppgir 60 prosent av de spurte at de ikke er fornøyde, mens 16 prosent svarer at de ikke vet.
Administrerende direktør Heidi Arnesen Austlid i bransjeorganisasjonen IKT Norge tror grunnen til at lytterne ikke er fornøyde kan være alt fra manglende dekning til at radiolyttere må kjøpe nytt dyrt utstyr.
– Det er også tegn på at DAB-omleggingsprosjektet ikke nødvendigvis har hatt brukerne i fokus. Det har vært et høyt politisk spill og et politisk fokus, mer enn et brukerfokus, uttalte Austlid til Dagbladet.
Les også:
IT-ekspert om DAB: – Stortinget ble ført bak lyset av NRK
Milliard-sjokk: – DAB i bil vil koste 23 milliarder
Dette kan du gjøre med din gamle radio når FM-nettet slukkes