Henger ut klønete bilister

Her er noen av bildene som er hengt ut med synlig registreringsnumre på lokal Facebook-side. RA har sladdet flere av numrene. Foto: Skjermdump
Her er noen av bildene som er hengt ut med synlig registreringsnumre på lokal Facebook-side. RA har sladdet flere av numrene. Foto: Skjermdump

Hundrevis av feilparkerte biler vises frem til spott og spe i lokal Facebook-gruppe. I mange tilfeller er registreringsnumrene synlige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du gått for en i overkant kjapp parkingsløsning? I Facebook-gruppen «Jeg parkerer som en idiot Rogland» oppfordres de nesten 600 medlemmene til å dele sine frustrasjoner over rogalendinger «som parkerer som en idiot».

De bes også om å dele bilder. Til nå er i overkant 500 bilder av feilparkerte biler lagt ut. I mange tilfeller er registreringsnumrene synlige.

Les også: Se P-vaktenes egne bilder

«Apehjerne»

«Ånnas... Ingen handicap lapp i den», kommenterer et av medlemmene bildet av en blå BMW. Kjøretøyet står parkert på en handikapp-plass utenfor en ikke-navngitt butikk i Stavanger. «Apehjerne», er karateristikken som gis bilisten av en liknende parkering.

– Dette er en gruppe laget i ren forbannelse over at folk parkerer som idioter. Som en liten ventil kan vi derfor dele bilder av dette her, for å le og frese ifra oss, skriver vedkommende som har opprettet gruppen i et innlegg til medlemmene.

Les også: Selger tobakk og alkohol på Facebook

Be om samtykke

Men å publisere bilder på nett som inneholder personopplysninger om andre enn deg selv, kan være et brudd på personopplysningsloven, sier Datatilsynet.

Ifølge deres juridiske rådgiver, Elisabeth Amundsen, må man som hovedregel innhente samtykke fra den opplysningene kan knyttes til.

– Bilens registreringsnummer for eksempel kan knyttes til bilens eier. Et bilde av en bil med synlig registreringsnummer kan derfor i mange tilfeller utgjøre en personopplysning om eieren av bilen, sier Amundsen, som understreker at de ikke har foretatt en konkret vurdering av Facebook-gruppen.

Ingen hatgruppe

– Vi oppfordrer folk på generelt grunnlag til å be om samtykke hvis de skal publisere bilder av andre.

RA har forsøkt å nå grunnleggeren av Facebook-gruppen, men uten hell.

I det samme innlegget i gruppen oppfordrer han medlemmene til å sensurere nummerskilt. «This ain't a haters group, but we like to expose idiots», skriver han.

Les også: Politiet ber ungdom slå av Snapchat-funksjon

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Personvernpolicy