Øvelseskjørere opplevde ubehagelig forbisykling

SE VIDEO: Her suser syklistene forbi. Foto: Øystein Eide.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Øystein Eide og datteren fikk en ekkel opplevelse da to syklister smatt seg forbi dem idet en bil kom rett imot.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

— Jeg kjente hårene reise seg på ryggen, og tenkte «nå går det galt». De kom seg akkurat inn i tide, sier Eide til ABC Nyheter.

Eide øvelseskjørte med datteren og de var på vei ned hårnålssvingene mot Førde i Sogn og Fjordane da videoopptaket ble tatt. Litt tidligere hadde de slitt med å kjøre forbi de to syklistene som da lå i bredden. Eide er selv tidligere både yrkessjåfør og aktiv syklist, og mener han har merket en forandring i hvordan treningssyklistene oppfører seg.

— For noen syklister gjelder ikke trafikkreglene. De jager sekunder og tenker kun på klokka, sier han, og oppfordrer alle trafikanter til å dele veien på en rettferdig måte.

Det var datteren som øvelseskjørte for å ta førerkortet. Eide sier det gikk veldig sterkt inn på henne da de to syklistene kom så fort forbi. Hun opplevde det som svært skremmende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Menn i «midtlivskrise» sykler fortest

— Førerkortet kunne ha røket

Audun Heggestad fra Trygg Trafikk ser med bekymring på måten enkelte syklister tar seg til rette. De ser at det blir flere syklister som også sykler fortere, og de er nødt til å forstå at de er pålagt å følge de vanlige trafikkreglene.

— Det der var ikke forsvarlig. Hadde han kjørt med en motorsykkel ville han nok ha mistet førerkortet, sier Heggestad til ABC Nyheter etter å ha sett videoen.

Syklistene så ikke bilen

NRK har vært i kontakt med en av syklistene. Han sier han skulle vært foruten situasjonen, men at de la seg forbi da bilen holdt lav fart gjennom svingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

— Jeg så ikke bilen som kom imot før jeg var på siden. Da var det ikke mye annet jeg kunne gjøre enn å fortsette forbikjøringen, forteller han i en melding.

— Jeg opplevde dessuten ikke situasjonen som dramatisk da jeg var på høyresiden av veibanen og bilen imot nesten stoppet opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 19-åring kastet seg inn i sykkelfelt i Kina

Vanlig med oljesøl

Man kommer rundt en 180 graders venstresving før den skarpe høyresvingen der forbikjøringen skjedde. Den er en kjent i lokalmiljøet som en svært «skummel» sving som har vært et problem i alle år ifølge Øystein Eide. Det er ofte glatt på grunn av oljesøl fra trailere. Han foreslår at syklistene heller kan sette seg et mål på toppen av bakken og heller roe ned i nedkjøringen.

Det var Firda som først omtalte saken.