– Det er viktig at du svarer oppriktig på hvor du parkerer

Flere biler fikk store skader i en brann i Herslebs gate i Oslo natt til onsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Flere biler fikk store skader i en brann i Herslebs gate i Oslo natt til onsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Spiller gateparkering en viktig rolle for forsikringen dersom bilen din skulle bli påtent? Les hva forsikringsselskapene svarer:

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste to nettene er elleve biler trolig blitt påtent i Oslo. Politiet har satt inn store ressurser, inkludert politihelikopter, i jakten på de skyldige.

– Sakene etterforskes som enkeltstående hendelser, men ses i sammenheng grunnet nærhet og at begge er bilbranner. Vi vet ennå ikke om de er påtent, men kan ikke utelukke dette, sa seksjonsleder Rune Skjold i Oslo politidistrikt til NTB tirsdag.

Mange i Oslo (og andre byer) med bil har ikke nødvendigvis tilgang til garasje der de kan parkere for natten. ABC Nyheter har tatt kontakt med et knippe forsikringsselskaper for å høre om vi får tilbake på bilforsikringen dersom kjøretøyet skulle bli satt i lys lue mens den står parkert ute på gata:

Jon Berge, informasjonsdirektør If Skadeforsikring:

Informasjonsdirektør i IF: Jon Berge. Foto: IF.
Informasjonsdirektør i IF: Jon Berge. Foto: IF.

Dekker bilforsikringen skader ved tilfeller av ildspåsettelse?

– Noen av bilene som er blitt rammet er registrert hos oss, og bilforsikringen dekker disse skadetilfellene. Det er et fratrekk av egenandel, men ingen bonustap, og de som melder inn får utbetalt for bilen sin. Jeg håper jo disse hendelsene blir oppklart, for det er jo forferdelig for de som står midt oppi det. Vi opplever ellers at det kommer inn ekstra spørsmål om forsikringsdekning, og vi forsøker å være ekstra oppmerksomme.

I hvilken grad krever dere at bilen skal stå parkert innendørs for å få dekket regning ved skade?

– Når du tegner en forsikring på bilen, så blir du spurt om du parkerer den ute på tunet, ute i gata, i garasje eller parkeringshus. Det er viktig at du svarer oppriktig på dette slik at du betaler riktig pris for forsikringen.

Hvilke råd vil du gi til de som er bekymret for at de skal bli offer for hærverk og ildspåsettelse?

– Det er litt vanskelig. Om du kan parkere på egen tomt så er det bra, men mange har jo ikke anledning eller mulighet til det. I den grad du må gjøre det så parker der det ferdes en del folk og hvor det er opplyst. Vi gir samme råd når det kommer til tyveri og innbrudd.

Les også: Mange aner ikke hva slags forsikring de har

Øystein Thoresen, kommunikasjonsdirektør Gjensidige:

Kommunikasjonsdirektør Øystein Thoresen i Gjensidige. Foto: Gjensidige
Kommunikasjonsdirektør Øystein Thoresen i Gjensidige. Foto: Gjensidige

Dekker bilforsikringen skader ved tilfeller av ildspåsettelse?

– Kunden får dekket skadene hvis de har kasko – hos oss heter det minikasko, kasko eller kasko pluss. Dette dekker brann tyveri og glasskader. Det er ingen bonustap ved slike hendelser som de vi har sett nå. Har du kun ansvarsforsikring, må dette tas av egen lomme.

I hvilken grad krever dere at bilen skal stå parkert innendørs for å få dekket regning ved skade?

– Vi stiller ingen krav om garasje.

Hvilke råd vil du gi til de som er bekymret for at de skal bli offer for hærverk og ildspåsettelse?

– Mitt råd er å parkere på trafikkerte steder, der de som driver med dette ikke våger å gjøre noe. Gjerne i et område med gatelys.

Les også: Du trenger ikke forsikre deg mot alt

Anthon Andreassen, kommunikasjonssjef Storebrand:

Anthon Andreassen, kommunikasjonssjef i Storebrand. Foto: Storebrand.
Anthon Andreassen, kommunikasjonssjef i Storebrand. Foto: Storebrand.

Dekker bilforsikringen skader ved tilfeller av ildspåsettelse?

– Har man en kasko- eller delkaskoforsikring, så dekkes brannskader, i likhet med skader fra lynnedslag, eksplosjon, tyveri eller forsøk på tyveri.

– Vi har mottatt et par skademeldinger etter siste dagers bilbranner. Det er mest nærliggende å anta at det dreier seg om hærverk/skadeverk, men vi vil avvente politiets undersøkelser og registrerer at politiet tar tak i alle disse brannene. Vi vil også kunne gjøre våre egne undersøkelser vedrørende disse utbrente bilene.

I hvilken grad krever dere at bilen skal stå parkert innendørs for å få dekket regning ved skade?

– Vi stiller ikke krav om at bilen skal oppbevares innendørs. Da ville det fort blitt vanskelig å forsikre biler i storbyene. Unntaket er veteranbiler, som må oppbevares i låst bygning når de ikke er i bruk.

Hvilke råd vil du gi til de som er bekymret for at de skal bli offer for hærverk og ildspåsettelse?

– Det er ikke lett å gardere seg mot hærverk og ildspåsettelse. I den grad det er mulig, parker et sted med gatebelysning og hvor bilen er godt synlig. Pass på at bilen er låst når du forlater den. Hærverk på bilen er ofte knyttet til tyverier, så unngå å etterlate synlig bagasje eller verdigjenstander i bilen.

Les også: Dette kan spare deg for tusenlapper i forsikring

Arvid Steen, pressekontakt i Tryg Forsikring:

Arvid Steen, pressekontakt i Tryg Forsikring. Foto: Tryg
Arvid Steen, pressekontakt i Tryg Forsikring. Foto: Tryg

Dekker bilforsikringen skader ved tilfeller av ildspåsettelse?

– Har du en delkasko eller kaskoforsikring, dekkes en slik brann. Ingen grunn til å bekymre seg for det økonomiske, minus egenandel. Om gjerningsmannen som har satt fyr på bilen din blir tatt, kan Tryg søke erstatning fra vedkommende som dekker Trygs utgifter til sin kunde.

I hvilken grad krever dere at bilen skal stå parkert innendørs for å få dekket regning ved skade?

– Det er ikke noe krav til at man må ha garasje når man forsikrer bilen sin. Forsikringen blir ofte litt høyere når man oppgir offentlig gate hvor man parkerer bilen for natten, men det er ikke nødvendigvis mange kronene dyrere. Kommer helt an på området, skadestatistikk og lignende. Men skader blir dekket på lik linje om du har bilen i garasje.

Hvilke råd vil du gi til de som er bekymret for at de skal bli offer for hærverk og ildspåsettelse?

– I Oslo og mange andre storbyer er gateparkering vanlig for beboerne, og i mange tilfeller må man ta den parkeringsplassen som er tilgjengelig. Men; om du har mulighet, så er det mindre sjanse å bli utsatt for hærverk og andre skader om man parkerer der hvor det ferdes mange folk.
– Når det er sagt, så er det sjelden at vi får inn skader hvor noen har satt fyr på biler. Dette skjer heldigvis veldig, veldig sjelden. Det skjer oftere at pøbler har ripet opp biler.

Les også:

Disse hunderasene er dyrest å forsikre

Oslo-politiet setter inn tiltak etter bølge av bilbranner

Slik unngår du å bli nektet ombordstigning

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden