Oktober gir økt fare for elgpåkjørsel
Flertallet av sammenstøt med elg og annet hjortevilt skjer i mørketidsmånedene, viser beregninger fra If.
Fakta: Elgpåkjørsler
- Når en personbil i høy hastighet treffer en elg på 200-300 kilo, er det snakk om et svært kraftig sammenstøt. Selv om nye biler blir sikrere og sikrere fysisk, er det vanskelig å beskytte seg mot en slik kollisjon.
- De fleste personskader etter sammenstøt med elg rammer hode, ansikt og nakke.
- Løper en elg ut i veien 20 meter foran deg i 80-sonen, har du bare ett sekund på å stoppe.
- De alvorlige skadene oppstår særlig der elgen kommer brått på slik at bilsjåføren ikke har særlig mulighet til å bremse opp. Det er stor fare for at sjåfør og passasjerer blir invalidisert for livet.
- Ved påkjørsel av dyr er det viktig å varsle lokalt politi/viltnemnd for ikke å la skadet dyr ha unødige lidelser. Får du bekreftelse på at dette er gjort, får du ikke bonustap og må ikke betale egenandel hos If ved viltpåkjørsel.
Kilde: Forsikringsselskapet If
Rundt om i landet kan du lese advarselen om stor elgfare, og det er ikke uten grunn. Dersom skogens konge skulle komme til å løpe ut i veien fremfor bilen din i en 80-sone, har du kun et sekund på deg til å stoppe bilen for å unngå ulykke. Skadeforsikringsselskapet If anmoder i en pressemelding alle bilførere om dempe farten og være ekstra årvåkne bak rattet.
– I oktober kan elgjakten være med på å skremme dyrene ut på veiene. Samtidig er elgen i bevegelse på grunn av brunsttid, og dermed øker risikoen for at den krysser veier på sin ferd, sier kommunikasjonsrågiver Sigmund Clementz.
De farligste tidspunktene på døgnet
I perioden oktober til februar skjer det betydelig flere viltpåkjørsler sammenliknet med de lyse månedene i kalenderåret.
De fleste elgpåkjørsler inntreffer i nærheten av skog og vassdrag. Risikoen for sammenstøt er størst i løpet av de to-tre timene før solnedgang og de to-tre første timene etter soloppgang
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Våre råd til deg som er ute på veien: Følg med på skilting, kjør aktsomt, ha blikket høyt og beveg det fra side til side der det er ekstra høy risiko for å støte på elg. Og – som alltid – tilpass farten etter forholdene, lyder den klare oppfordringen fra Clementz.
Les også: 4.300 rådyr drept i trafikken
(Saken fortsetter under)
SE VIDEO: Bussjåførens store skrekk ble til virkelighet:
Over 5.600 påkjørsler
I jaktåret 2015/2016, som strekker seg fra 1. april til 31. mars året etter, ble det ifølge Statistisk sentralbyrå påkjørt over 5.670 såkalte hjortedyr. 871 av disse var elg mens 609 var hjort. Rådyr er hjortedyret som blir påkjørt hyppigst, hele 4.303 dyr måtte bøte med livet etter nærkontakt med sjåfør.
Norges Jeger- og Fiskerforbund ønsker nå et eget fareskilt for rådyr, i tillegg til de fem som allerede eksisterer. I dag brukes elg- eller hjorteskilt ofte på strekninger hvor rådyr pleier å dukke opp.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Selv om det er farligere for bilister å møte en elg, utgjør rådyr et større påkjøringsproblem enn elg, hjort og rein. Påkjørslene påfører dyra mye lidelse, og vi håper et skilt kan bidra til å redusere dette, sier informasjonssjef Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund i en pressemelding.

Les også: Vil ha eget fareskilt for rådyr
SE VIDEO: Elg med griseflaks på E6: