Nå kan du få 1000 kroner i pant for båtvrak

Om du har en gammel, utrangert jolle som ikke har vært på vannet på noen år, får du en tusenlapp tilbake om du leverer den inn. Båtforening er kritiske og mener beløpet er for lite. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Om du har en gammel, utrangert jolle som ikke har vært på vannet på noen år, får du en tusenlapp tilbake om du leverer den inn. Båtforening er kritiske og mener beløpet er for lite. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Fra første oktober mottar du 1000 kroner dersom du leverer inn din gamle båt til gjenvinning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om du har en gammel, utrangert jolle som ikke har vært på vannet på noen år, får du en tusenlapp tilbake om du leverer den inn. Ordningen som skal spare naturen for gamle båtvrak innføres 1. oktober for alle som leverer inn en fritidsbåt under 15 fot (rundt 4,5 meter).

– Gamle fritidsbåter som blir etterlatt i naturen eller senkes ulovlig bidrar til forsøpling og lokal forurensning. Over tid blir plast brutt ned til mikroplast i havet. Derfor innfører vi nå denne ordningen, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen i en pressemelding.

Du får panten etter at du har sendt dokumentasjon til Miljødirektoratet på at du har levert inn den gamle båten til et godkjent avfallsanlegg.

Gratis innlevering

Kommunene vil få plikt til å sørge for at fritidsbåter opp til 15 fot (uten innenbordsmotor) skal kunne leveres inn gratis til et mottak i kommunen eller i nærheten av kommunen. Anlegg som får tilskudd for behandling av større fritidsbåter, skal ta imot båter opp til 1,1 tonn gratis.

– Dette er gledelig og etterlengtet. Vi vet at det er et stort miljøproblem at enkelte heller senker sin gamle båt fremfor å ta jobben med å få den levert inn til et godkjent avfallsmottak, sier produktsjef for bil og båt i Storebrand, Bård Brandsrud i pressemeldingen.

Les også: Frp mener Helgesen vraker båtpant-avtale

Han tror ikke det blir noen storopprydning langs kysten og på havbunnen, men at dette er en god start og gjør at vi får opp oppmerksomheten rundt det å ta vare på miljøet og havet spesielt.

Mener beløpet er for lite

Landets største interesseorganisasjon for fritidsbåtbrukere, KNBF, kaller ordningen et viktig steg i riktig retning, men mener at summen på 1000 kroner i vrakpant er for beskjeden.

For at båteieren skal levere båten må det gi en nettogevinst for eieren, sier generalsekretær i KNBF, Endre Solvang til NRK.

Les også: – Det er flaut for Norge at vi ligger på linje med Estland

Også daglig leder Leif Bergaas i Norges Båtbransjeforbund, Norboat, mener beløpet er for lite. Han trodde båteiere kunne vente seg opp til 15.000 kroner i vrakpant per båt, da tilskuddet til vraking av fritidsbåter ble lagt inn i statsbudsjettet før jul.

– Gavepakken er nå uten innhold, sier Bergaas, som anslår at det kan koste mot 10.000 kroner å transportere en båt på 20 fot til et mottakssted.

Han tror den nye ordningen vil føre til at flere leverer små joller på dynga heller enn å senke de på sjøen, men etterspør større belønning for større båter.

Les også: Kan bli mer i vrakpant om du bytter til elbil

Personvernpolicy