«Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø

VIDEO: Dette lyskrysset kan spare oss for 16 millioner timer i kø.

Resultatene overrasker etter intelligent lysregulering ble testet ut i et lyskryss i Danmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kommunen Vallenbæk, like utenfor København i Danmark har forskere testet ut en ny måte å få effektivisert trafikken ved store lyskryss. De har gjort dette ved å utelukkende styre lyssignalene etter trafikken, ved hjelp av GPS-data fra bilene, melder danske BT.

Testperioden ble avsluttet i mai og nå har man regnet ut at forsøket var så vellykket at bilister i rushtiden sparte over 21 minutter i snitt i reisetid. De sparte også CO2 tilsvarende 1,5 tonn i året, ifølge tall fra Hermes Traffic.

Sparer 16 milliarder timer

Etter å ha regnet på tallene, anslår analyseselskapet KMD at om man hadde brukt teknologien i hele landet ville man spart utrolige summer.

– KMDs beregninger viser at hvis løsningen utbygges til hele landet, vil det årlige kunne spare bilistene for 16 millioner timer i kø, og klimaet for nesten 7000 tonn CO2 . Bare de samfunnsøkonomiske gevinstene ved kortere reisetid kan komme opp i fem milliarder kroner årlig, sier Lise Søderberg, prosjektleder hos Den Regionale Datahub, Gate 21 til Ekstra Bladet.

Testes i større skala

Nå skal prototypen testes videre i et enda større omfang, over flere kommunegrenser.

– Trafikk og trengsel tar ikke hensyn til kommunegrenser, så det er opplagt at løsningen nå skal prøves i en større skala og på tvers av kommuner. Dermed kan vi for alvor se løsningen vise sin verdi, sier Søderberg.

Personvernpolicy