Se bussens dramatiske forbikjøring i Hallingdal

Se den dramatiske forbikjøringen som ble fanget av et dashbordkamera.

Det kunne gått skikkelig galt for familien da bussen gjennomførte en vågal forbikjøring på riksvei 7 i Hallingdal.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er mandag ettermiddag. Det er første sommerdagen etter at skoleferien er i gang. Og på norske veier blir det stadig tettere med busser som frakter turister mellom norske turistattraksjoner. Som denne estiske bussen en tipser møtte på vei hjem til Vestlandet.

Mannen som har tipset ABC Nyheter ønsker å være anonym. Sammen med familien sitter de akkurat denne mandagen på vei hjem fra hytta på Østlandet og kjører riksvei 7 over Hallingdal.

Les også: Turistbuss veltet i Italia

Og selv om det kanskje ikke er en motorvei, synes tipseren vår at det er en fin vei å kjøre på. Det er en fin plass. Men så, like etter en sving - og like etter et strekke hvor det er forbudt å kjøre forbi, møter familien en buss i motgående kjøreretning. Ikke bare i motgående kjøreretning, men turbussen fra Estland er faktisk i deres kjørefelt. Godt over i deres kjørefelt, og den kjører forbi en personbil med tilhenger.

– Akkurat der og da var det ikke noen som skjønte hva skjedde. Han var bare plutselig der, sier tipseren. Det handlet om å agere, umiddelbart.

Ikke tid til å tenke

Det kunne endt langt mer dramatisk enn det gjorde, takket være tilfeldigheter.

– Takket være en god og ganske bred skulder på siden av veibanen, og siden det var slutt på autovernet var det mulig for oss å kjøre så langt til siden at vi unngikk bussen. Det er skremmende hvor fort det går. Ser du på videoen går det bare tre sekunder fra vi ser bussen til vi har passert. Du får ikke tid til å tenke, du handler bare.

Dramatisk: Ni alvorlig skadd da turistbuss kolliderte i Tyskland

Til tross for at familiebilen er forholdsvis stor, så har de to kjøretøyene ingen berøringspunkt. Tipseren forteller at han er sikker på at om han hadde stått på bremsen, ville det ikke gått bra. Derfor slenger han bilen sin så langt ut til siden som det lar seg gjøre. Kantstripen har passert midten av bilens underside, og det er ikke mer igjen av veien å ta av på høyre side når de to kjøretøyene passerer hverandre.

– Hva gjorde du etter at dere hadde passert bussen?

– Jeg kjørte til Bergen. Hva skal man gjøre? Det var jo ikke før vi kom hjem og ser på videoopptaket at vi ser hvor nært bussen passerte oss. Jeg kjente asfaltkanten. Lenger ut kunne jeg ikke komme. Bussen er på et punkt ikke borti den gule stripen i vår veibane i det hele tatt.

Han er sikker på at hadde veibanen vært våt, ville det ikke gått så bra.

– Jeg er bare glad for at jeg er her i dag.

Har du filmet lignende opplevelser? Tips oss på: tips@abcnyheter.no

Vil snakke med sjåføren

Tipseren sendte også videoopptaket til det busselskapet i Estland. Når ABC Nyheter tar kontakt, hevder de ikke å ha fått denne. Etter avtale sender vi video til selskapet og avtaler samtidig at vi skal ringe tilbake. Når vi ringer, blir gjentatte forsøk avbrutt og etter en stund tikker en epost fra Alltours inn:

«Vi vil snakke med sjåføren og gjennomføre sikkerhetskontroller. Sikkerhet er viktig for vårt selskap, derfor vil vi definitivt håndtere denne saken. Utover dette har vi ingen kommentarer,» skriver Greta Thammeleth i Alltours. Hun er ifølge estiske register styremedlem og aksjonær i busselskapet.

VIDEO: I juni i fjor ble Thorbjørn Lerfald vitne til en dramatisk frontkollisjon i Sarpsborg. Den dramatiske videoen ble omtalt i flere utenlandske medier:

Personvernpolicy