– Halvparten av norske menn kjører med dårlig syn

Alt for mange nordmenn kjører med for dårlig syn eller uten å ha kontrollert synet, ifølge tall fra en fersk Norstat-undersøkelse.
Alt for mange nordmenn kjører med for dårlig syn eller uten å ha kontrollert synet, ifølge tall fra en fersk Norstat-undersøkelse.

Nær halvparten av norske menn med dårlig syn har kjørt bil uten å bruke briller eller linser, og 30 prosent av kvinnene har kjørt uten å se klart, ifølge en undersøkelse fra Norstat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant de som har svart på undersøkelsen sier en av tre at de «kjenner noen som burde hatt briller, men som ikke har tatt seg bryet med å sjekke synet». Blant de under 39 år oppgir 20 prosent at de aldri har sjekket synet, 61 prosent sier de ikke husker sist de sjekket synet, heter det i en pressemelding fra Norges Automobil-Forbund (NAF) og optikerkjeden Specsavers.

Fare i trafikken

Ifølge dagens Førerkortforskrift må synsstyrken være minst 0,5 når begge øyne undersøkes samtidig. Dersom briller eller linser er nødvendig for å oppnå denne synsstyrken, plikter sjåføren å bruke slik korreksjon under kjøring.

– Alle bør sjekke synet jevnlig og særlig etter fylte 40 år. Det er en formidabel oppgave å kjøre bil, og det krever at du har alle sanser i orden. Godt syn er helt avgjørende for å være en sikker sjåfør, sier Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF, i pressemeldingen.

Svekket syn kan skape farlige situasjoner i trafikken, derfor utarbeidet Helsedirektoratet og Vegdirektoratet et nytt regelverk i juli for helsekrav for førerrett etter førerkortforskriften. Regelverket skal gjelde fra 1. oktober.

Les også: Så lite sparer du på å råkjøre i trafikken

Regelmessig synskontroll

For å sjekke om synet er godt nok til å kjøre uten briller eller linser anbefaler NAF å for eksempel forsøke å lese et bilskilt på 30 meters avstand.

– Holder du NAFs tresekundersregel i 40 km/t og kan lese skiltet på bilen foran, har du godt nok syn. Klarer du ikke å lese bilskiltet før du er ca. 30 meter unna, anbefaler vi å bruke kjørebriller, sier Sødal.

– Kravet for å kjøre vanlig bil i Norge, er at du skal kunne lese et bilskilt på minimum 20 meters avstand. Selv om du har sett bra hele livet kan synet endre seg med årene. Som en huskeregel bør man sjekke synes hvert andre til tredje år hvis man er under 45 år. Deretter hvert år, oppfordrer Reiler.

Les også: 10 årsaker til at bilen din stopper langs veien i sommer

– Sjekk også vinduet

I tillegg til å få vurdert briller eller linser anbefaler NAF noen enkle grep for best mulig sikt gjennom rutene i bilen.

– Vi anbefaler at frontruten blir faglig kontrollert ved hver 70-80.000 kilometer. Steinsprut, isskraping, vindusviskere, skitt og smuss gjør ruten uklar. Det er påvist i Pfeiffer-laboratoriet at en slitt frontrute kan gi et optisk bedrag på 10 meter i avstandsbedømming. Ved mørkekjøring forsterkes denne effekten, sier Sødal.

For å ha god sikt må rutene vaskes jevnlig, også på innsiden.

– Bruk varmt salmiakkvann for å fjerne belegget som klistrer seg til rutene. Særlig i motlys stjeler dette belegget mye av sikten, avslutter Sødal.

Undersøkelsen det vises til i begynnelsen av artikkelen er gjennomført av Norstat for Specsavers.

Personvernpolicy