Bil

Spionasjefrykt: Plugge inn mobilen? Det bør du være forsiktig med

Britiske selskaper, som jobber med Storbritannias militære eller etterretningstjeneste, advarer nå ansatte mot å koble sine mobiltelefoner til kinesiske elbiler.

En talsperson fra kinesiske Xpeng benekter at deres biler spionerer på sjåførene, skriver den britiske avisen The i Paper. Her et arkivfoto fra lanseringen av modellen G9 i Norge.
Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert hos Finansavisen Motor.

«Det er trygt å anta at alle store leverandører i forsvarsindustrien er bekymret for teknologien i Kina-biler», uttaler sjefen i et firma i britisk forsvarssektor til avisen The i Paper.

Denne anonyme kilden er ikke alene om å uttrykke skepsis til biler produsert i Kina.

«Salget av kinesiske biler vokser i Storbritannia, og vi må være forsiktige. Vi opplyser våre ansatte om forhåndsreglene som må tas om de velger å kjøpe en kinesisk elbil», sier en annen forsvarsindustritopp.

Også i Norge er det skepsis mot kinesiske elbiler. Les mer om det lenger ned i saken.

Sensitiv informasjon

Det er Elbil24.no som først omtalte saken, der flere britiske forsvarsfirmaer advarer ansatte mot å koble mobiltelefoner til kinesiske elbiler. Hverken fysisk ladekabel eller trådløs tilkobling via Bluetooth er trygt, hevdes det. Både The Telegraph og The Guardian har sitert The i Paper.

«På samme måte som at departementer og firmaer i forsvarssektoren lenge har advart ansatte mot å plugge inn minnepinner i jobbdatamaskiner for å hindre sikkerhetsbrudd, er det en fornuftig forhåndsregel å ikke koble mobilen til bilen, siden informasjonen kan bli sårbar», uttaler en kilde.

Det fremholdes at bilen ikke bare kan laste ned kjøreruter, men også hente tekstmeldinger, talemeldinger og sensitive dokumenter.

«Dette er informasjon kinesiske myndigheter kunne tenkt seg å få tak i», hevdes det.

Ingen jobbsnakk i bilen

Som følge av president Donald Trumps internasjonale tollsatser, som gjør kinesiske elbiler nærmest uaktuelle i USA, kan Storbritannia ende opp med å få en flodbølge av billige, kinesiske elbiler, skriver avisen.

Noen forsvarsselskaper har etter sigende allerede innført regler for å hindre potensiell spionasje fra kinesiske elbiler. Blant dem er Rolls-Royce, Raytheon, amerikanske Lockheed Martin og franske Thales, alle sammen store leverandører av forsvarsmateriell i Storbritannia.

Blant annet skal ikke kinesiske biler parkeres i nærheten av produksjonslokaler, og jobb skal ikke diskuteres i bilen.

Hverken BYD, MG, Ora, Geely, Volvo, eller Polestar har besvart avisens ønske om å kommentere påstandene som fremkommer. Heller ikke den kinesiske ambassaden i London har kommentert saken.

Diskutert i Norge

En talsperson for den kinesiske elbilprodusenten Xpeng benekter at deres biler spionerer på britiske bilister.

«Xpeng tilfredsstiller Storbritannia og EUs regler og lover», uttaler en talsperson. Imidlertid belyser artikkelen at kinesiske selskaper, etter kinesisk lov, er nødt til å samarbeide med kinesisk etterretning om det etterspørres.

Dette bekreftes av den norske advokaten Charlotte Hafstad.

– Alle kinesiske bilprodusenter er pålagt ved lov å dele data, uavhengig av hva de sier, uttalte Hafstad under et arrangement holdt av Opplysningsrådet for Veitrafikken i Norge i april i år.

Ifølge bilbransjenettstedet Bilnytt.no, som omtalte foredraget, er Hafstad er en av Norges ledende juridiske eksperter innen geoøkonomi, og har omfattende erfaring med sikkerhetsrelaterte spørsmål rundt juss og geopolitikk.

Blant annet har Hafstad en mastergrad fra King's College i London, med spesialisering i staters håndtering av internasjonale sikkerhetstrusler som terrorisme og spionasje.

– Kommunistpartiet i Kina gikk i 2015 ut med en ny strategi, kalt «made in China». Den skulle føre Kina fra en lowtech til hitech nasjon, blant annet ved å kjøpe opp europeisk og amerikansk teknologi og industri, tilegne seg kunnskapen og utvikle den, sier hun.

Advokaten fremhever et utstrakt kinesisk og russisk samarbeid, både militært og sivilt.

– Stor grunn til bekymring

Hafstad mener at taleopptak og video fra både bilens inn- og utside kan ende opp i Kina. Hun peker på at det har en sikkerhetsmessig betydning hvilke land som har produsert bilene eller komponentene.

– Det er stor grunn til bekymring. Det er fordi vi har ikke sikkerhetspolitisk samarbeid, hverken med Kina, Russland eller Gulf-statene, sier advokaten.

Ifølge Bilnytt kom det etter foredraget et spørsmål fra salen:

– Har vi vært for naive?

– Dersom jeg jobbet i forsvaret eller regjeringen, ville jeg tenkt meg godt om før jeg kjøpte en kinesisk elbil, men det er trolig ingen stor risiko for folk med en vanlig sivil jobb, svarer Hafstad.