Bolig

Slik vet du om redningsvesten er trygg å bruke

Redningsvesten kan se fin ut – men være livsfarlig i vannet. Hver sommer drar nordmenn på sjøen med vester som ikke virker. Å sjekke vesten tar bare minutter og kan redde liv.

Redningsselskapet redder flere fra drukning i løpet av sommeren. De oppfordrer blant annet til å sjekke om patronen som gir luft til å blåse opp vesten er i orden. Vi har forhørt oss med Redningsselskapet som forteller hva man skal se etter når man sjekker redningsvesten før sommeren. (Foto: Terje Pedersen / NTB)
Publisert Sist oppdatert

En fersk undersøkelse fra Redningsselskapet viser at én av tre ikke vet at redningsvesten må sjekkes jevnlig. Feil og slitasje oppdages ofte først når det er for sent – i en nødsituasjon.

– Mange tenker ikke over at vesten krever vedlikehold. Patronen kan være løs, utløsertabletten kan svikte, og sømmer eller stoff kan være svekket. Alt dette kan føre til at vesten ikke fungerer når du virkelig trenger den, sier Tanja Krangnes, fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.

Tanja Krangnes, fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.
oppleves lett og fleksibel

Helly Hansen Sailsafe oppblåsbar flytevest

Sjekk prisen her

Redningsvest eller flytevest: Hvordan velge riktig flyteutstyr

Feilene som går igjen

Blant de vanligste feilene de finner i oppblåsbare vester, er irring på patronen, løse eller utdatert utløsermekanisme, og dårlig passform. Enkelte vester er også så gamle at de bør kasseres.

– Oppblåsbare redningsvester som er mer enn ti år gamle bør ikke brukes, sier Krangnes.

Også vanlige redningsvester kan ha skjulte svakheter. Flytematerialet inni vesten kan ha blitt porøst, og dårlige sømmer gjør at vesten ikke sitter ordentlig.

Slik sjekker du redningsvesten

Bildet viser en nærbildevisning av den indre mekanismen i en oppblåsbar redningsvest. To hender holder frem vestens oppblåsbare del i gul farge, sammen med utløsermekanismen og en CO₂-patron i metall. Mekanismen inkluderer en svart sylinder med teksten 'REPLACE BY 05 2016', og en indikator med to små vinduer som begge viser grønt, noe som tyder på at vesten er klar til bruk. Over mekanismen ligger et sammenrullet hefte merket 'Product Manual', noe som tyder på at vesten nylig er inspisert eller vedlikeholdt. Bildet gir et tydelig innblikk i hvordan man visuelt kan sjekke om en oppblåsbar redningsvest er i god og trygg stand – blant annet ved å kontrollere CO₂-patronen og statusindikatorene.Vesten skal kunne redde deg uten at du må tenke. Det krever at du har en vest som virker, og at du bruker den riktig, sier Krangnes. Hun oppfordrer blant annet å sjekke om patronen som gir luft til å blåse opp vesten er i orden, før hver sesongstart.
Vesten skal kunne redde deg uten at du må tenke. Det krever at du har en vest som virker, og at du bruker den riktig, sier Krangnes. Hun oppfordrer blant annet å sjekke om patronen som gir luft til å blåse opp vesten er i orden, før hver sesongstart. (Foto: Terje Pedersen / NTB)

Redningsselskapet anbefaler å gjøre en visuell sjekk før hver sesongstart:

  • Sjekk at vesten ikke har rifter eller slitasje.
  • Kontroller at sømmer og spenner er intakte.
  • På oppblåsbare vester: sørg for at patron og tablett er i god stand og riktig montert.
  • Blås gjerne vesten opp manuelt via munnstykket for å sjekke lekkasjer.
  • Sørg for riktig størrelse og god passform – vesten skal sitte tett og komfortabelt.
  • Bruk alltid skrittstropp, spesielt på oppblåsbare modeller.

– Vesten skal kunne redde deg uten at du må tenke. Det krever at du har en vest som virker, og at du bruker den riktig, sier Krangnes.

gass sylinder

Re-Arm Gas Cylinder

33 gr CO2-sylinder til bruk med ISO 12402-3 oppblåsbare redningsvester
Sjekk prisen her

SUP-brett: Disse paddleboardene er best i test

Usikker? Oppsøk hjelp

Et vanlig og alvorlig problem er at folk bruker vesten feil – eller ikke sjekker at den sitter godt nok.

– Uten skrittstropp kan en vest gli rett av kroppen i vannet. Da har du i praksis ingen vest. Dette ser vi spesielt hos voksne, som ofte slurver med å bruke stroppen, sier Krangnes.

Hvis du er i tvil om vestens tilstand, finnes det hjelp å få. Sportsbutikker, verksteder og fagfolk kan vurdere tilstand eller hjelpe deg med å skifte utløsermekanismer. Men hvis vesten er slitt, gammel eller ikke lenger virker som den skal, er det tryggeste å kjøpe en ny.

Tre råd som redder liv

Redningsselskapets hovedbudskap før båtsesongen er enkelt:

  1. Sjekk vesten.
  2. Bruk vesten – alltid.
  3. Fest den riktig.

I tillegg minner Krangnes om viktigheten av å planlegge turen, sjekke værmeldingen og sørge for at både båt og utstyr er i god stand.

– Og ha alltid mulighet til å varsle. En mobil i vanntett pose i lomma, eller enda bedre: en bærbar VHF-radio. Det kan gjøre hele forskjellen om uhellet er ute.