Bil

Sier ja til å ta bilen fra råkjørerne

Men NAF er mer skeptisk til nye regler for mobilbruk.

Regjeringen har sendt ut på høring et forslag som gir politiet anledning til å beslaglegge biler som har blitt brukt til ekstrem råkjøring. NAF stiller seg bak store deler av dette forslaget.
Publisert Sist oppdatert

Er det riktig å ta bilen fra dem som kjører langt over fartsgrensen?

Ja, mener regjeringen som har sendt forslag om en ny ordning rundt dette, ut på høring.

Organisert råkjøring har blitt et økende problem de siste årene. Ofte dreier det seg om store grupper med biler som sperrer veiene, og hastigheter over 200 km/t er ikke uvanlig. Loven åpner allerede for at slik kjøring kan straffes med at bilen inndras.

Nå kommer det forslag om at inndragning skal bli en regel ved grove fartsovertredelser, både ved organisert råkjøring og i andre tilfeller med høy hastighet.

Inndra selv om eier ikke vet

– Vi stiller oss bak forslaget om å ta bilen fra råkjørerne. Men vi er kritiske til en regel som vil gjøre inndragning til fast praksis alle tilfeller der farten er høy, også ved første gangs overtredelse, sier Ingunn Handagard som er pressesjef i NAF.

I forslaget ligger nemlig en hovedregel om at bilen skal inndras selv om eieren ikke kjørte og ikke kjente til villmannskjøringen.

– I tilfeller der bilen er lånt bør den bare kunne inndras dersom eieren kjente til eller har vært grovt uaktsom med hensyn til den planlagte bruken, sier Handagard.

Les også: Kjører du for fort her – da kan bilen bli beslaglagt og solgt

NAF stiller seg bak forslaget om å ta bilen fra råkjørerne, men er kritiske til en regel som vil gjøre inndragning til fast praksis alle tilfeller der farten er høy, også ved første gangs overtredelse. Det sier pressesjef Ingunn Handagard. Foto: NAF
NAF stiller seg bak forslaget om å ta bilen fra råkjørerne, men er kritiske til en regel som vil gjøre inndragning til fast praksis alle tilfeller der farten er høy, også ved første gangs overtredelse. Det sier pressesjef Ingunn Handagard.

Forbudt å røre navigasjonen

Det skal også komme nye regler for mobilbruk i bil. Det kan bli forbudt å i det hele tatt røre mobilen dersom den ikke står i holder, noe NAF går imot.De nye reglene for bruk av mobilen når den er fastmontert, skal også gjelde bilens integrerte skjerm.

– Det skal bli lov å styre musikk fra mobilen, og slå inn et telefonnummer. Samtidig skal det bli forbudt å røre ved navigasjonen, også på bilens skjerm. Det er vi kritisk til, sier Handagard.

Les også: Helt ny lov kostet sjåføren 3 millioner

– Går for langt

Hun peker på at å bruke bilens skjerm ikke kan sammenlignes med å styre navigasjon på mobilen. NAF mener det bør være lov å styre bilens navigasjon med enkle trykk, for eksempel for å finne lader eller godta en ruteendring.

– Det er klart at like regler for bilens skjem og mobil i holder vil være enklere for politiet å håndheve. Men det er ulogisk at det ikke skal være lov å betjene navigasjonen på skjermen med enkle trykk, samtidig som det skal være lov med minst like kompliserte handlinger på fastmontert mobil. Her går forslagene for langt og treffer for bredt, avslutter Handagard.

Les også: Har tatt bilen fra over 1000 råkjørere