Bolig

Robotklipperne tar over hagene – miljøvernere advarer

Salget av robotgressklippere har skutt i været, men mens plenen blir jevnere, blir hagen stillere.

Robotgressklippere blir stadig mer populære blant nordmenn, men smådyr og insekter får dårligere kår. (Foto: Colourbox)
Publisert Sist oppdatert

Denne saken inneholder annonselenker som gir ABC Nyheter inntekter

I vår livsstil-seksjon har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får ABC Nyheter annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket. Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre medarbeidere som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene påvirker ikke innholdet i sakene.

Salget av robotgressklippere har eksplodert i Norge. Hos Elkjøp er det registrert en femdobling det siste året. Den raske veksten skyldes først og fremst ny og mer brukervennlig teknologi. Men samtidig øker bekymringen for hvilke konsekvenser det får for det biologiske mangfoldet i norske hager.

– Plen er i seg selv et grønt ørkenlandskap. Det er ingenting der for pollinerende insekter å leve av, forklarer Monica Marcella Kjærstad, prosjektleder i La humla suse. Hun er tydelig på at hyppig plenklipping – spesielt med robotklippere – fjerner livsgrunnlaget for en rekke arter.

Hageekspert: Slik lykkes du med automatisk vanning

Truer både dyr og insekter

Monica Marcella Kjærstad, prosjektleder i La humla suse

Kjærstad peker på at mange robotklippere går døgnet rundt. Det er spesielt kritisk for nattaktive dyr som pinnsvin, storsalamander og amfibier. – Vi har i flere år sett at dyr har blitt påført alvorlige skader. Selv har jeg funnet et pinnsvin som var påkjørt. Det er et forferdelig syn, sier hun.

Også insektene rammes hardt. Mange arter, som biller og sommerfugler, tilbringer deler av livssyklusen nede i jorda. Når temperaturen stiger om våren, kryper de opp i plenen – bare for å bli drept av knivene på robotklipperen. – De får liksom ikke en sjanse til å komme seg opp og av gårde, sier Kjærstad.

I tillegg påpeker hun at mange hageeiere klipper plenen så ofte og så lavt at det ikke rekker å vokse fram blomster som kan gi nektar og pollen. Resultatet er plener uten mat, skjul eller leveområder.

Ny teknologi gir nye muligheter

Christian Nævdal, salgsdirektør i Elkjøp
Unngår hinder

Dreame – Intelligent Robotic Lawn Mower A2

Pris nå: 29990 kroner hos Proshop.no
Her får du den til lavest pris

Christian Nævdal, salgsdirektør i Elkjøp, forstår bekymringen, men mener den teknologiske utviklingen gjør det mulig å ta mer hensyn. Han viser til at dagens robotklippere ikke lenger er avhengige av begrensningskabler i hagen.

– Nå er det GPS, radar og kamerateknologi som gjelder. Du markerer klippeområdet ved å føre maskinen rundt hagen én gang. Deretter vet den hvor den skal og hva den skal unngå, forklarer han.

Han trekker frem at moderne modeller kan programmeres til å unngå bestemte tider på døgnet – som natt – og til å stoppe når de møter hindringer. – Hvis et pinnsvin kommer gående, vil klipperen oppdage det med kamera og stoppe opptil 30 centimeter før den treffer, sier han.

Disse nye robotgressklipper-modellene er best i test

Virtuelle soner og blomsterenger

Et annet viktig fremskritt er muligheten for å lage virtuelle soner. Det betyr at man i appen kan definere områder hvor gresset ikke skal klippes, uten å legge kabler eller fysiske hindringer.

– Da kan du lage små oaser i hagen med blomster, eller la visse felter vokse vilt. Det er en funksjon vi virkelig anbefaler folk å bruke, sier Nævdal.

Likevel understreker humleelskeren Kjærstad at teknologien ikke alene løser problemet. Selv de mest avanserte klipperne skader fortsatt mindre dyr og insekter. – Det hjelper kanskje mot pinnsvin, men ikke mot små insekter og larver som ligger i jorda. Der er det fortsatt fullt kjør, sier hun.

Enkle grep for en levende hage

Kjærstad mener det er fullt mulig å kombinere en velstelt hage med hensyn til naturen. – Klipp på dagtid, når dyrene ikke er aktive, og følg med på hva som skjer. Bruk øynene, sier hun.

Hun anbefaler også å sette igjen noen områder i plenen som får vokse naturlig. – Et hjerteformet felt eller en stripe med blomster kan bli et viktig leveområde for insekter. Og så gir det jo liv i hagen – bokstavelig talt.

I tillegg trekker hun frem verdien av blomstring gjennom hele sesongen. – Planter som gir nektar og pollen fra tidlig vår til sen høst er noe av det enkleste og mest virkningsfulle du kan gjøre.

Dream A1 robotgressklipper

Skanner omgivelsene for å unngå hindre
Styres via app – kapasitet på 2000 m²
Sjekk prisen her

Naturhensyn må bli normen

Både Kjærstad og Nævdal er enige i én ting: Flere hageeiere må bli bevisste på hvilken rolle de spiller for naturmangfoldet.

– Vi må gi livsgrunnlaget tilbake til humlene, sommerfuglene og småkrypene. En plen trenger ikke være perfekt for å være vakker, avslutter Kjærstad.

Har du en robotgressklipper? Dette er reparatørens beste tips til å vedlikeholde den riktig