Reisenyheter
Pris for én natt: 8000 kroner
Dynamisk prising gir ekstreme utslag på hotellprisene.

Denna uka koster flere trestjerners hoteller i Oslo mellom 6000 og 8000 kroner per natt, noe som er opptil ti ganger mer enn samme rom på en rimelig dato. Hvorfor er det sånn?
Professor i ledelse ved Institutt for ledelse og tjenesteutvikling ved Universitet i Stavanger, Trude Furunes, forklarer:
– Dette handler om dynamisk prising, der prisen på tjenesten varierer i forhold til antatt betalingsvilje. Spesielt hotell- og flyselskap benytter «revenue management»-systemer som justerer priser i realtid, basert på tilbud og etterspørsel, sier hun.
Denne uka er det stort press på overnattinger i Oslo, med Pride, Bislett Games, Nor-Shipping og fotballlandskamp. Søketjenester som booking.com og hotels.com fanger opp disse signalene. Og trenden vil trolig eskalere.
– Datateknologi har gjort dynamisk prissetting til en effektiv metode, og med kunstig intelligens (KI) integrert, blir tilbyder enda mer treffsikker, og i stand til å maksimere sine priser i takt med markedet, forteller Furunes.
Odd Roar Lange, reiseekspert i DinSide og kjent som The Travel Inspector, mener det er spesielt ett av arrangementene som drar opp prisen denne uka.
– Denne uka (2.-6. juni) arrangeres Nor-Shipping. Dette er hovedårsaken til de eksepsjonelt høye prisene, sier han.

Maksimerer prisene ved hjelp av KI
Også Furunes sier bransjen spekulerer i at bedriftskunder kan betale mer enn privatpersoner, og at store bedriftsarrangementer som Nor-Shipping derfor drar opp hotellprisene.
– Betyr det at jeg hvis jeg krysser av for at mange reiser er jobbrelatert, så bygger jeg en profil som etter hvert gir dårligere pris?
– Akkurat hvordan hvert av disse systemene fungerer, vet jeg ikke, men det er nærliggende å tro at en brukerprofil med mye jobbreising kan bli behandlet annerledes, da man generelt antar at bedrifter er mer betalingsdyktige og villige til å gi mer, sier Furunes.
Hun har ett godt tips for å få en god pris:
– Bestill tidlig, mens etterspørsel fortsatt er lav og antall ledige rom er høyt. Prisen går opp om det er store arrangementer i byen, og det er sannsynlig at de får solgt alle rommene.
Se video: All inclusive: Denne buffé-maten kan gjøre deg syk
Prisene svinger gjennom døgnet
To brukere, på ulike tidspunkter mandag 2. juni, fikk opp priser på et standard dobbeltrom på Hotel Bondeheimen i Oslo 4.-5. juni, som varierte fra 6300 til 8065 kroner.
Bjarte Lunde, hotelldirektør på Bondeheimen kommenterer prisen:
– Det er sånn det er blitt. Vi må bare følge markedet vi og. Hvis du vil bo billig på hotell, må du prioritere lavsesong.

Et rimeligere alternativ
Odd Roar Lange tipser også om et billigere alternativ.
– Hvis man har mulighet, kan det billigste være å bytte bolig. Her finnes det både profesjonelle nettsider, eller du kan bruke dine egne venner og bekjente.
Hvis du derimot fortsatt velger å gå for hotell, sier Lange:
– Hotellene har ofte flere ledige rom enn det som fremkommer av nettsiden. Ta gjerne direkte kontakt via telefon.
Airbnb har også dynamiske priser, men siden dette tilbudet i større grad benyttes av privatpersoner, er priskurven annerledes enn hos hotellene.
– Våre priser er også høyest når hotellene er høyest priset, forteller medgründer og innovasjonsleder hos Dinbnb, Emil Thowsen Harloff.
Differansen er størst når prisene er høyest.
– Når hotellene har høyest pris så vil det være høyest gap mellom priser på Airbnb og hotell, sier Thowsen Harloff, og legger til at lavest priser får du som oftest i januar, februar og mars.