Pensjon: Dette bør unge gjøre

Pensjon er ikke bare noe for de over 50. Med dårlige ordninger og manglende sparevilje kan du ende med langt mindre enn du tror. Ekspertene forklarer hva du bør gjøre, og hvorfor du bør starte nå.

Du bør starte med pensjonssparing så tidlig som mulig, ifølge ekspertene.
Publisert Sist oppdatert

Denne saken inneholder annonselenker som gir ABC Nyheter inntekter

I vår livsstil-seksjon har noen av sakene annonselenker, som fører til butikker hvor du kan kjøpe produktene vi har omtalt, eller til tjenester som lar deg sammenligne priser. Når du klikker på en av disse lenkene, får ABC Nyheter annonseinntekter. Disse lenkene er alltid merket. Annonselenkene er valgt fordi vi mener de er relevante og nyttige, og det er våre medarbeidere som bestemmer hvilke saker vi skal skrive om og hvilke produkter som skal omtales.Vårt mål er alltid å guide deg til det mest relevante innholdet og de beste produktene. Annonsørene påvirker ikke innholdet i sakene.

Selv om du er ung, og har et langt arbeidsliv foran deg, kan det være lurt å begynne å tenke på pensjonssparingen tidlig. I denne saken kommer flere eksperter med sine beste pensjonsitps til unge.

Dagfinn Engelstad, pensjonsøkonom i Handelsbanken, mener unge er en gruppe som ofte blir glemt i pensjonsdebatten.

Spar pensjon i fond

Samle sparing på en plattform og velg mellom over 850 fond
Gjør sparing litt morsommere

– Det beste rådet jeg kan gi til de unge på når man bør begynne å spare til pensjon, er så tidlig som mulig. Vi skal leve i 30 år som pensjonister uten arbeidsinntekt, så her er det mye vi skal spare til. Folketrygden gir en grunnstønad, men de færreste av oss synes det holder med rundt 300.000 kroner i pensjon året, sier Engelstad til ABC Nyheter.

Engelstad mener det viktigste grepet unge i etableringsfasen kan gjøre for en god pensjon, er å sørge for at de velger en arbeidsgiver med en god pensjonsordning.

– Det er veldig store forskjeller i privat sektor på hvor gode ordningene er. I det offentlige er man godt dekket.

Det kan hende at det også er behov for å spare til pensjon ved siden av ordningen på jobb, ifølge Engelstad.

– Jobber du i en bedrift med gode ordninger trenger du ikke å spare like mye som hvis du jobber i en bedrift med dårlige ordninger. En god ordning betyr at arbeidsgiver sparer mellom fem og syv prosent av inntekten din årlig til pensjon. En dårlig ordning betyr at arbeidsgiver sparer mellom to og fire prosent av lønnen. To prosent er minimum.

– Forskjellen på en god og dårlig ordning kan være forskjellen på veldig store beløp, legger pensjonsøkonomen til.

Engelstad anbefaler en tommelfingerregel på sparing til pensjon:

  • Er du i 30-årene, bør du spare rundt to og et halvt prosent av nettoinntekten din til pensjon
  • Venter du til 40-årene, bør du opp i fem prosent
  • Utsetter du det til 50-årene, må du sette av minst ti prosent

– Kan lene deg tilbake med god pensjonssamvittighet

Har du lang sparehorisont til pensjon, oppfordrer DNBs pensjonsekspert Stian Revheim til å passe på at sparepengene er plassert på en måte som gir dem mulighet for å vokse mest mulig.

– Dette gjelder både penger du sparer selv og som jobben sparer for deg på. Velg et fond med en god global spredning, en høy andel aksjer og lave kostnader, sier Revheim til ABC Nyheter.

Stian Revheim er pensjonsekspert i DNB.

– For de som er nybegynnere med pensjonssparing, hva bør man være obs på?

– Ikke gjør pensjonssparingen vanskeligere enn den trenger å være. Det viktigste er ikke å forstå hvordan pensjonssystemet er skrudd sammen, hvor mye du kommer til å få eller trenge om 40 til 50 år, eller hvilke bransjer og enkeltselskaper som kommer til å gjøre det best de neste årene.

Revheim sier at det uansett er viktigst å bare komme i gang.

– Sett opp en månedlig spareavtale på noen 100-lapper i et bredt, billig og globalt indeksfond på en aksjesparekonto som du kaller for «Pensjon». Også kan du lene deg tilbake med god pensjonssamvittighet og la tiden og markedet gjøre resten av jobben.

Hvis du ikke vet hvor pensjonen din befinner seg, kan man for eksempel sjekke dette på norskpensjon.no.

Sjekk alderstilpasset spareprofil

Liven Sandell, pensjonsekspert i Nordea, påpeker at det ikke er sikkert at spareprofilen arbeidsgiveren din har valgt passer til deg og din alder.

Liven Sandell anbefaler å sette opp en langsiktig plan for egen sparing.

– Det er derfor lurt å logge seg inn hos pensjonsselskapet jobben din bruker og sjekke at du har en alderstilpasset spareprofil. Har du ikke det, kan du enkelt endre dette selv. Det er også mulig å flytte pensjonssparingen din til et annet selskap hvis du fortrekker det, for eksempel banken du bruker til vanlig, sier Sandell til ABC Nyheter.

– Hva er dine beste tips til de med lang sparehorisont?

– Når det gjelder egen sparing er det lurt å sette opp en langsiktig plan. Denne bør ta høyde for hvor lenge du skal spare og hvor mye og ofte du skal spare. Du kan for eksempel sette opp en slik plan med hjelp av en sparerobot hos banken din eller ved å snakke med en rådgiver.

– Et siste tips er å holde seg til planen sin, og ikke ta ut pengene før du hadde planlagt. Det er lett å la seg friste, men la dem stå, legger Sandell til.