Reisenyheter

OverOslo fyller Grefsenkollen med Bryan Adams, Røyksopp og Gabrielle

Mens titusener samles for å se internasjonale artister som AC/DC og Ed Sheeran, står norske festivaler overfor økonomiske utfordringer. OverOslo-festivalen på Grefsenkollen viser hvordan man kan tilpasse seg og fortsatt levere sterke opplevelser.

I fire dager samler OverOslo 8.000 besøkende som følger konsertene helt til solen går ned.
Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert i Kapital.

I sommer vil AC/DC møte titusener på Bjerkebanen, det samme vil Ed Sheeran på Ullevål stadion, Justin Timberlake på E. C. Dahls Arena i Trondheim og Green Day under Tons of Rock på Ekebergsletta.

Bare for å nevne noen av sommerens høydepunkter.

Nærmere et par hundre konserter og festivaler prøver å lokke til seg besøkende.

Men til tross for at tilbudet er stort, har økte kostnader knyttet til – i første rekke – utenlandske artister fått store konsekvenser for norske festivaler og deres programtilbud. Konsekvensen er at svært mange av festivalene må tenke nytt og tilpasse seg for fortsatt å kunne tilby et attraktivt og variert program til publikum. Det gjelder å posisjonere seg i mangfoldet.

Arrangørene av OverOslo, festivalen som går over fire dager på Grefsenkollen i slutten av juni, har gått løs på dette. I år blir det igjen fullt med nærmere 8.000 besøkende over fire kvelder – pluss en ekstra konsert med elektronika-legenden Jean-Michel Jarre.

De utenlandske innslagene består i tillegg av navn som Bryan Adams, Bananarama, Katie Melua og Level 42.

Kanskje tenke nytt

– Det er i hvert fall vanskelig å bli noe større. Vi skulle jo ønske at vi hadde nådd en topp. At vi bare kunne drevet og skrudd på innholdet, men det blir nok en runde etter festivalen i år hvor vi må evaluere hvilken vei man må gå for å få inn internasjonale artister, sier Lars Petter Fosdahl.

Han er festivalsjef og daglig leder i selskapet Scene Grefsenkollen, som står for alt det praktiske i løpet av festivaldagene.

– Vi må utfordre oss selv.

DeLillos og Lars Lillo Stenberg har gjestet OverOslo og festivalsjef Lars Petter Fosdahl flere ganger. Foto: OverOslo
DeLillos og Lars Lillo Stenberg har gjestet OverOslo og festivalsjef Lars Petter Fosdahl flere ganger.

– Det er ikke slik at jeg ikke liker norske artister – vi har hatt mange og vil få enda flere. Men det er begrenset hvor mange ganger du kan snu den bunken før du blir oppfattet som mindre interessant. Vi må prøve å utfordre oss selv. I dag er det slik at artistene jo må komme på de dagene vi har, men kanskje må man være litt mer fleksibel selv også. Vi er jo veldig opptatt av å fylle en lang dag med mange artister og et bredt program, men kanskje, kanskje må man tenke nytt rundt det også.

Fosdahl spør om OverOslo virkelig må ha ti artister hver dag. Disse fyller både opp hovedscenen og et par mindre scener. – Kanskje kan vi gå ned på antallet og heller kompensere med litt større navn – navn vi ikke har hatt før.

– Det er slike ting vi blir utfordret på, sier Fosdahl, som var fotballagent før han ble festivalarrangør.

Han startet festivalen i små kår i 2009 sammen med Thorkild Gundersen, men i dag er det eiendomsselskapet Frydenbygg og Kloster-familien som eier både selve festivalen, pluss tomten og restauranten på toppen av Grefsenkollen.

– Etter noen år der pilene har pekt i en viss retning, vil dere etter årets festival sette dere ned og vurdere: Hva er nå fremtiden her?

– Vi gjør for så vidt det hvert år. Vi har en solid evaluering. Årene 2022–2024 er jo de klart beste og største i vår historie, så det er ingen grunn til å krisemaksimere. 2025 blir også veldig bra, med flere gjester totalt sett enn noensinne.

Men vi ser jo helt klart at alt skal bli større, og alt skal bli mer eksklusivt, og alt skal være one-off for at folk reiser seg fra sofaen.

Men Fosdahl ser noen år fremover i tid.

– Hvis de trendene vi ser nå blir forsterket, bør vi kanskje finne på noe. Men hva det er, tror jeg ikke vi riktig vet ennå. Men vi ser jo helt klart at alt skal bli større, og alt skal bli mer eksklusivt, og alt skal være one-off for at folk reiser seg fra sofaen. Det er en trend som foreløpig ikke har rammet oss, men som du ser over hele Europa. Alt blir bare større og større, og de mindre og mer særpregede festivalene er under press, mener Fosdahl.

Trives som selvstendige

Han er også opptatt av de grepene og det strukturelle som nå skjer. – Ute i Europa ser vi det samme i festivalbransjen som skjer i alle andre bransjer. Du har private equity-selskaper som kjøper opp fire–fem festivaler. Disse koordinerer budene, og artistene slipper å reise med fly til Norge.

– Du vil gjerne bli en del av en slik større gruppering?

– Nei, vi trives veldig godt med å være selvstendige.

Fosdahl henter likevel frem det han kaller en søsterfestival i England. – Isle of Wight-festivalen i England, som går tilbake til 1970-tallet. I 2022 hadde vi begge Pet Shop Boys som headliner. Men de kan ha 30.000 eller 40.000 gjester. Det er krevende for oss å operere på det nivået.

OverOslo-festivalen på Grefsenkollen byr på en spektakulær utsikt over Oslo når kveldsmørket senker seg. I år vil publikum og frivillige holder ut til midnatt med artister som Bryan Adams, M2M og Cezinando. Foto: OverOslo
OverOslo-festivalen på Grefsenkollen byr på en spektakulær utsikt over Oslo når kveldsmørket senker seg. I år vil publikum og frivillige holder ut til midnatt med artister som Bryan Adams, M2M og Cezinando.

– Du kaller det søsterfestival?

– Ikke fordi vi samarbeider. Bare fordi de ligger på samme tid som oss og har samme musikkprofil. Hvis de har en artist som spiller på onsdagen hos dem, vet vi at vedkommende i hvert fall har pakket gitarkofferten og kan være i Oslo et par timer senere.

Fire personer jobber på heltid med festivalen. I tillegg jobber resten av den faste bemanningen på Grefsenkollen mer eller mindre hele året med å tilrettelegge for gjennomføringen av OverOslo. All mat til 40.000 gjester, inkludert to festivalrestauranter, lages for eksempel av Grefsenkollens eget kjøkken. I avviklingen genereres det store summer til lokale idrettslag, og på toppen kommer 600 dagsverk fra frivillig innsats.

Scene Grefsenkollen er altså selskapet som står for selve festivalen og billettinntektene. Omsetningen i fjor falt fra 43 til 37 millioner kroner, men vil i år igjen antagelig være tilbake på drøyt 40 millioner. Omsetning fra mat og drikke kommer i tillegg.