Mat og drikke

Oppskrift på lammecarré med saus og rotgrønnsaker

Lammecarré smaker herlig året rundt. Her får du oppskrift på smakfull og sennepsbakt lammecarré med søte rotgrønnsaker.

Lam er godt året rundt. Oppskrift på saftig lammecarré med tilbehør i form av nydelige rotgrønnsaker og saus får du under. (Foto: Matprat.no)

Lam og lammecarré smaker godt året rundt, men er på sitt aller beste om høsten og er en spesielt populær rett rundt påsketider. Lammecarré er en del av ryggen på lammet, og blir ofte regnet som den beste delen av dyret. Lammekjøtt er mørt, smaksrikt og saftig, og gjør seg godt med rotgrønnsaker, søtpotetmos, karamellisert løk eller ovnsbakte poteter. Visste du at kjøtt fra sau regnes som lam frem til sauen er 1 år gammel?

Tips! Ta aluminiumsfolie rundt beinspissene på lammestykkene når de stekes i ovnen for å unngå at de blir brent.

Liker du oppskrifter på tradisjonsmat? Her finner du flere gode mattips.

Cook´N Time steketermometer fra Eva Solo

Eva Solo Cook ‘N Time er et alt-i-ett-koketermometer med sonde, timer og digital klokke. Cook ´N-timeren kan henge på ovnsdøren mens den er i bruk, og er enkel å betjene.
Her får du den til laveste pris

Oppskrift på smakfull lammefrikassé finner du her.

Oppskrift på sennepsbakt lammecarré med søte rotgrønnsaker

Imponer gjestene dine med å servere deilig lammecarré. Den imponerende lammeretten som regnes som en delikatesse. Lammekjøttet er mørt, saftig og smakfullt, og er flott å servere.

Ingredienser

  • Grønnsaker:
  • Potet- og løkstabler:
  • Saus:
  • 1,2 kilo lammecarré
  • 1 teskje salt
  • 0,5 teskje pepper
  • 2 spiseskjeer smør eller margarin til steking
  • 2 spiseskjeer grov sennep, gjerne rød dijon
  • 2 stykk gulrot
  • cirka 150 gram kålrot
  • cirka 150 gram sellerirot
  • 1 stykk rødløk
  • 1 stykk fennikel
  • 2 spiseskjeer smør
  • 1 spiseskje honning
  • 3 spiseskjeer finhakket frisk estragon
  • 4 store poteter
  • 1 stykk rødløk
  • 1 spiseskje olivenolje
  • 2 teskjeer finhakket frisk timian
  • 1 spisesskje grov sennep
  • 4 spiseskjeer soyasaus
  • cirka 1,5 desiliter kraft fra steken
  • 1 spiseskje smør

Slik gjør du

Snitt et rutemønster i fettsiden på lammecarréstykkene. Sørg for å bruke en skarp og spiss kniv og pass på så du ikke skjærer helt ned i kjøttet.

Kjøttet kryddres med salt og pepper. Varm smør eller margarin i en egnet stekepanne. Kjøttet brunes så godt på begge sider.

Legg kjøttet på en fjøl og la det hvile litt før du smører det inn med sennep.

Legg kjøttet over i en ildfast form som settes inn i ovnen. Bruk et steketermometer og stek til ønsket kjernetemperatur. Kjøttet er medium stekt ved 60-65 °C, medium pluss ved 65-70 °C og er gjennomstekt ved 76 °C. La kjøttet hvile i fem til ti minutter før du skjærer i det.

Skrell og skjær poteter og løk i tynne skiver. Ha dem i en bolle og drypp over litt smeltet smør eller olivenolje. Krydre med litt salt og pepper.

Legg potet, løk og timian lagvis i en metallring eller i små, ildfaste former. Bak i ovn på 175 °C i ca. 45 minutter (de kan godt stå i ovnen sammen med kjøttet). Sjekk med en spiss kniv at potetene er helt møre.

Skrell grønnsakene og kutt de opp i strimler. Varm opp en stekepanne med smør, honning og en skvett vann, og fres grønnsakene til vannet er fordampet og grønnsakene er knapt møre. Smak til med salt og pepper. Vend inn litt hakket estragon rett før servering.

Saus lages ved å ha sennep, soya og stekekraft i en liten kjele. Kok opp blandingen og visp inn smør før servering.

Oppskriften er hentet med tillatelse fra MatPrat, som utelukkende fungerer som en uavhengig kilde i artikkelen. MatPrat er ikke annonsør og har ingen tilknytning til artikkelens kommersielle innhold.

Le Creuset støpejernsgryte

Den runde støpejernsgryten fra Le Creuset har blitt en klassiker på kjøkkenet. Gryten har blitt fremstilt i høyeste kvalitet på Le Creusets eget støperiet i Frankrike siden 1925.
Her får du den til laveste pris Her får du den til laveste pris