Økning i drukningsulykker i fjor - særlig én gruppe er utsatt
For første gang i nyere tid tok drukning flere liv enn trafikken.

Fem personer druknet i mai. Fire av dem var utenlandske turister som omkom i utleiebåter eller kajakk. Drukningene føyer seg inn i et kjent mønster: De fleste som dør til sjøs er menn, og mange er eldre. Redningsselskapet advarer mot å tolke årets foreløpige nedgang i antall drukningsulykker som betryggende. Sommeren er høysesong – og risikoen øker.
Så langt i 2025 har 12 personer druknet, mot 32 på samme tid i fjor. I hele 2024 mistet 95 personer livet i drukningsulykker – et tall som for første gang oversteg dødsulykkene i veitrafikken samme år.
Redningsselskapets råd før båtturen er tydelige: – Sjekk vesten, og bruk den riktig.
Kajakkvelt og kantrede utleiebåter
Tre tyske turister omkom da en utleiebåt kantret utenfor Måløy. En litauer i 50-årene druknet etter en lignende ulykke i Finnmark. I Tromsø ble en mann funnet død etter et kajakkvelt. De fleste drukningsulykkene i mai skjedde i forbindelse med fritidsaktiviteter i sjøen – under forhold mange tilreisende undervurderer.
– Mange bruker oppblåsbare vester uten å vite at de må vedlikeholdes. Patroner kan ruste, tabletter går ut på dato, og sømmer kan ryke. Det er ikke uvanlig at vi finner vester med så alvorlige feil at de er ubrukelige i en nødsituasjon, sier Tanja Krangnes, fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.
Sikkerhetsutstyret er ofte ikke i orden
Utleiesektoren peker seg ut som en sårbarhet i beredskapen. Redningsselskapet har tidligere pekt på behovet for sikkerhetsopplæring ved utleie, kontroll av sjødyktighet og utstyr, og bedre risikokommunikasjon i samarbeid med reiselivsnæringen.
Samtidig er det opp til hver enkelt å sikre at utstyret de bruker fungerer. Krangnes i Redningsselskapet er særlig opptatt av skrittstroppen – et element mange voksne overser.
– En oppblåsbar vest uten skrittstropp kan gli over hodet når du havner i vannet. Da har du null beskyttelse. Dette er helt avgjørende, sier hun.

Menn og eldre er mest utsatt
I likhet med tidligere år, er det menn som dominerer statistikken. Av de 12 som har druknet hittil i år, var 10 menn. I 2024 var andelen menn hele 85 prosent, og nesten halvparten var over 60 år.
Blant de vanligste ulykkestypene er fall mellom båt og brygge, samt drukning under bading og utendørsaktiviteter nær vann. Flere av disse ulykkene skjer i kombinasjon med alkohol eller dårlig vær.
Enkle grep kan redde liv
Redningsselskapets råd før båtturen er tydelige: – Sjekk vesten. Bruk den riktig. Og sørg for at du har mulighet til å varsle hvis noe går galt, sier Krangnes. Hun peker på viktigheten av å ha VHF eller mobiltelefon i vanntett pose – og å ha den fysisk på seg, ikke liggende i båten.
Selv om drukningstallene for 2025 så langt er lavere enn i fjor, gjenstår de mest risikofylte månedene. Mange av ulykkene rammer mennesker på ferie – ofte på ukjente steder, i natur med krevende forhold.