Livsstil

Ikke gjør denne tabben etter julemiddagen: – Det fraråder vi på det sterkeste

Når pinnekjøttet og ribben er spist opp, er det mange nordmenn som begår en generaltabbe.

Fett fra ribbe, pinnekjøtt og lignende skal få stå til det er avkjølt og stivnet. Deretter skal det skrapes ut, og kastes sammen med øvrig matavfall.
Publisert Sist oppdatert

– Mange tror at fett som helles i vasken bare forsvinner, men i realiteten legger det seg som et seigt belegg i rørene, advarer kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring, Espen Borge.

I en pressemelding to dager før oppfordrer han alle som har fet mat på bordet til jul om å tenke seg om en ekstra gang før de kvitter seg med matrestene.

Fett fra ribbe, pinnekjøtt og annen fet mat skal ideelt sett stå urørt til det er avkjølt og stivnet. Deretter skal det skrapes ut, og kastes sammen med øvrig matavfall, eller i en tom melkekartong, aluminiumsfolie eller en annen tett beholder.

Fett fra fet julemat i avløpet kan føre til tette rør, tilbakeslag og kostbare vannskader.

Men mange slurver med denne rekkefølgen. I stedet skyldes matfettet rett ned i sluken. Det kan få svært store konsekvenser, og resultere i høye ekstrautgifter.

– Fett i avløpet kan føre til tette rør, tilbakeslag og kostbare vannskader. Det fraråder vi på det sterkeste, sier Espen Borge i Tryg Forsikring. Fjerning av fett i avløpsnettet koster årlig flere millioner kroner.

Ifølge fettvett.no tror én av seks nordmenn mellom 15 og 44 år at det er greit å helle fett i avløpsrørene, så lenge man skyller med vann etterpå. Denne misforståelsen kan medføre alvorlige konsekvenser.

– Over tid kan det føre til full stans, tilbakeslag og i verste fall vannskader. I tillegg er det som en julebuffet for rottene, minner Tryg Forsikring om.