Livsstil
Fra Tjøme til partybygd
Å drive restaurant i strandkanten i Norge gjør deg populær, men ikke nødvendigvis rik. Nå satser Tjøme-restauranten 8 Glass også i partybygda Hemsedal.
Denne artikkelen ble først publisert hos Kapital.
Værmessig går årets sommer inn i historien som en av de beste på lenge. Hele landet badet i sol og varme. På et populært spisested på ferieøya Tjøme i Færder kommune i Vestfold spør man seg om været kanskje var litt for bra.
– Godt vær slår begge veier. Når det blir så varmt som i år, er det en del som ikke orker å sitte stille på restaurant. Da foretrekker de heller å ligge i vannet og plaske. I tillegg merker vi fortsatt at folk ikke lenger kaster rundt seg med penger, sier daglig leder Tom Hovind ved restauranten 8 Glass på Ferjeodden i Vrengensundet, på Tjømes nordside.
Når det blir så varmt som i år, er det en del som ikke orker å sitte stille på restaurant.
Tom Hovind, daglig leder 8 Glass
Likevel: I løpet av de elleve ukene utestedet holdt åpent i sommer omsatte man for rundt fem millioner kroner. Juli er alltid veldig travel, med mange stamgjester blant hytte- og båtfolk som vil spise og kose seg på bryggekanten, uten å måtte ta oppvasken.
Satser på skigjester
Den svært korte sesongen byr imidlertid på en annen utfordring: Det er vanskelig å få topp kompetanse på kjøkkenet.
Eiendomsselskapet B A Wahl Invest, som eier restauranten og tomten den ligger på, har ikke lagt skjul på at de ikke tjener penger på den populære Tjøme-restauranten. Nå har de tatt grep, og til vinteren åpner 8 Glass en ny filial i ski- og festbygda Hemsedal, lengst nord i Hallingdal i Buskerud fylke. Slik kan de tilby ansatte jobb året rundt, og forhåpentligvis tjene penger på å selge mat og drikke i større deler av året.
Åpningen i Hemsedal er lagt til starten på årets skisesong og skjer i næringsdelen av et eiendomsprosjekt i Fjellandsbyen som eiendomsutvikleren Solon står bak, i bunnen av barnebakken. Hittil er 127 av 128 leiligheter solgt, så kundegrunnlaget burde være på plass.
– Det blir veldig spennende. Jeg har drevet tidligere Tapas Club i Hemsedal, og det blir deilig å komme tilbake, sier Hovind.
Trøkk på Verdens Ende
På Tjømes ytterste sydspiss holder Spiseriet Verdens Ende åpent året rundt, og restaurantdriften med 15 årsverk kaster mye mer av seg enn konkurrenten nord på øya. Restauratør Remi Hallvig driver sammen med kona May-Lis, og melder om en fantastisk sommer.
– Vi økte omsetningen betraktelig i juli i år, sammenliknet med juli i fjor, sier Hallvig, som har drevet restauranten på det interkommunale besøkssenteret Færder nasjonalpark i ti år.
De åtte siste årene har han gått med overskudd – 2,6 millioner kroner på det meste. I fjor tjente restauranten 1,4 millioner av en omsetning på rundt 23 millioner kroner.
Vi økte omsetningen betraktelig i juli i år sammenliknet med juli i fjor.
Remi Hallvig, Spiseriet Verdens Ende
Beliggenheten er et stort trekkplaster. I fjor hadde destinasjonen Verdens Ende hele 960.000 besøkende, som et av landets mer populære reisemål. Turister fra et stort område søker til rekreasjonsområdet gjennom hele året. Stedet er kjent for sine flotte svaberg, det berømte vippefyret og Skagerak rett forut.
– Halvparten av årsomsetning kommer i juni, juli og august, forteller Hallvig.
Høst, vinter og vår holder restauranten åpent seks dager i uken. Kun tre uker er stengt i forbindelse med jul og nyttår. Med utsikt over Skagerrak velger gjestene også i stor grad mat fra havet. Dagens fisk, fiskesuppe, hummersuppe og fish'n chips ligger på salgstoppen på Verdens Ende.