Mat og drikke

Forskere: Vi kan kan bytte ut osten

Forskere og leger sier at meieriprodukter muligens ikke er nødvendig i kostholdet.

Ifølge forskere er det ikke sikkert det er nødvendig å spise meieriprodukter.
Publisert Sist oppdatert

Ifølge amerikanske CBS, som viser til en rapport fra Wall Street Journal, er det ikke sikkert at melk og ost er så nødvendig for oss som noen tror.

Kardiolog og professor i medisin og ernæring ved Tufts Medical School, Dariush Mozaffarian, mener at man ikke trenger meieriprodukter for å få i seg visse næringsstoffer.

– Vi trenger sannsynligvis ikke alt kalsium og vitamin D fra meieriprodukter. Det er andre kilder du kan bruke, som for eksempel plantebaserte alternativer som har tilsatt kalsium eller vitamin D. Det har ført til en moderasjon rundt å anbefale spesifikt meieriprodukter, sier han til CBS.

Ikke kast osten helt enda

Selv om man kan få i seg næringsstoffene fra andre produkter, sier Mozaffarian at det finnes fordeler med å få i seg meieriprodukter.

Han trekker frem tre eksempler på hva slags fordeler meieriprodukter kan gi.

Det første er at melk er knyttet til lavere risiko for høyt blodtrykk og lavere risiko for hjerneslag. Nummer to er at ost og yoghurt er knyttet til lavere risiko for diabetes. Og det siste er at meieriprodukter ser ut til å være knyttet til større muskelmasse og mindre fettmasse.

Mozaffarian sier at han anbefaler pasienter å ha én porsjon usøtet yoghurt og ost hver dag hvis de skal spise meieriprodukter. Yoghurt er også bra for tarmsystemet vårt.

De norske rådene

I Norge anbefaler Helsedirektoratet at man får i seg tre magre meieriprodukter daglig. Det skriver Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (Melk) på sine nettsider.

Grunnen til disse rådene er at melk og andre meieriprodukter er blant de største kildene til jod og kalsium.

Ifølge Melk ser de fordeler for hjerte- og karsykdommer ved å innta produkter som ost og yoghurt.

Under kommer eksempler på porsjoner som kan gå inn under de tre meieriprodukter om dagen. Listen er hentet fra Melk.

  • et glass melk eller syrnet melk (2 dl)
  • et lite beger yoghurt (125 g)
  • en porsjon cottage cheese, kvarg eller lignende (100 g)
  • en porsjon frokostblanding med melk eller yoghurt naturell
  • en porsjon havregrøt med melk
  • en brødskive med to skiver lettost (20 g)